Wednesday, 30 April 2008

Resepi Kuih Bakar@bingka

Bahan-bahan
  • 210gm tepung gandum
  • 1/2 tsp Garam
  • 3 biji telur (Grade B)
  • 250ml santan pekat/susu segar
  • 200ml Air
  • 200gm gula
  • Pewarna hijau/perisa pandan

Cara-cara

  1. cairkan gula + air tadi...sejukkan
  2. Blend semua bahan(tepung/telur/santan@susu/pewarna /perisa pandan/garam-sehingga sebati/gula yg telah dicairkan
  3. Sediakan loyang (8 inci ) yang telah di sapu minyak atau mentega...
  4. Bakar selama 45 minit-sejam atau sampai permukaannya menjadi perang...Gas7
  5. Sejukkan apabila sudah masak kemudian dipotong sebelum di hidangkan
SELAMAT MENCUBA....

5 Sains 1995

Dua hari lepas..aku punya excited sebab dapat jmpa sorang lagi kawan lama masa kat SMK Membakut..bygkan jak selepas SPM 1995 semuanya bawa diri memasing..kebanyakannya further study lah...so almost 13 years kitorang tak jumpa...ni pun jumpa online kat friendster...so far dah dua org aku jumpa...kali ni aku nak "back to the past"...kelas 5 sains

Kenapa kami rapat satu kelas..sebab kelas sains masa tu "sejemput jak"..20 orang jak..so dah macam adik beradik...antara nama2 yang aku masih ingat sekelas ngan aku...

  • Suhana(ni of courselah kakak aku..ni so far never lost contact ok..sekarang dia kat jabatan kimia sabah)
  • Abd Latiff-ni pun sama never lost cntact so far sebab dia kahwin ngan kakak aku tu..skrg dah 2 anak..engineer kat private company
  • Agku Abd Razak(ajak)-ni pun engineer kat JKR..tu yg last aku dgr..ni nak kata lost cntct tak juga..sbb masih tahu khabar berita..tambahan lagi dia ni anak buah abg ipar aku yg kahwin ngan akak sulung aku
  • Abd Rashid-last aku jumpa masa dia bawa wife dia yang tgh pregnant g casualty,kebetulan aku punya syif masa tu..kerja di Kastam..wifenya pun org membakut jg..kenal ngan adik aku
  • Juan otim-kalau tak silap aku lepas dia habis UPM kot...dia jadi cikgu kat SMK Bongawan..
  • Junaina Hj Othman(JUne)- ni aku punya sepupu..so never lost contact..skrg kalau tak silap anak dah 2 org kot(ehem..mmg aku silap kak nah ckp 3 sdh anak si june ni)..mengajar kat Labuan.."teacher"...cikgu english...dia ni mmg power kalau masa kelas english dulu.
  • Bibie Norjanie-aku igt betul kangkung masak belacan dia yg sedap..skrg dia nurse kat HUSM,Kelantan tempat aku amik medic dulu...di situlah aku jumpa dia..ada lagi contact no dia...dia kawin ngan org Kelantan
  • Dgku Zuripah-ha..dia ni lah yang menggamatkan suasana kelas selalu nya..dia ni adik abg ipar aku..so still keep in touch..dia nii skrg dah ada anak sorang..kahwin ngan org sandakan tapi kedua2nya kerja di KL..dah jadi org KEHEL ...bila mau balik kampung dah...
  • Fiona(ni yg aku jumpa balik thru fs)-tak sangka dia dah ada anak dua ,dua2 cute macam mamanya..kebetulan pulak masa form 4/5 tu lagu Fiona 4u2c tu tgh "hot"...hehe..dia ni lemah lembut orgnya..
  • Suzianna-dia ni kira baru jak masuk kelas kami masa form 5...from LD tapi makciknya mmg di membakut..dia ni dah 3 anak sekarang...dia ni cun n sexy masa kitrang sekolah dulu...tapi best betul kenangan sms spm dulu...
  • Chiam-setahu aku chiam ni tggl di pekan Membakut jak..but mmg aku dah lost contact ngan dia ni..
  • Joloniel-betul ka nda my spelling tu...dia ni pun aku sdh lost contact..kalau ikutkan dia stay di membakut jak...
  • Rosnieh Eggat-miss prefect ni pun aku na pasti hilang pi mana sudah lah..dia ni top ten ni dalam kelas..
  • Chinese lady from sipitang-im totaly forgot her name...(someone help me)
  • Veronica chong-ni kak nah yg kasi ingat balik..ni pun nda dengar sudah cerita dia..kalau nda silap dia ni org Beaufort
  • Mendiang Albert-mendiang ni seorang yg periang- i miss his smile...muka sebiji macam sudirman..dia kitrang punya ketua kelas dulu...but i heard mendiang dapat Pneumonia(jangkitan paru2..may God bless u..rest in peace
  • Suzana(me)-im now working @ hospital Likas...got one daughter...kahwin ngan org Lahad Datu...hmm..
i guess i miss 3 more people...that i really couldnt recall...hey guys..nice knowing u....please keep in touch...let's reunite!

p/s kak nah..zaiton kelas kita kah...ingat2 lupa dah...

Tuesday, 29 April 2008

Sunday, 27 April 2008

Kenangan di sebalik lagu2 nostalgia...

Lagu2 jamal kat sebelah tu..semuanya menimbulkan balik nostalgia lama...especially masa aku kecik2....dan masa nak balik kampung..bapa aku dulu memang minat pada penyanyi2 lelaki yang bersuara garau macam jamal ni..atau dalam kata lain suara lelaki sejati...hehe yg lain macam shidee,ibnor reza,dj dave...koleksi kaset dan piring hitam jangan cakap lah...bapa rajin beli..kami rajin merosakkan...
so cerita ketika balik kampung ,biasanya bapa aku akan pasang kaset jamal abdillah ni dalam kereta...ntah untuk keberapa kali..sampai kami ni pun boleh hafal lirik2..lagu ni walaupun masa tu belum tahu sangat menghayati lagu2 ni...so sepanjang perjalanan balik kampung ni..bapa biasanya takkan menyanyi sendiri2..sebab ramai betul back-up singer masa tu..hehe siapa lagi..kami lah anak2nya ..masa tu mungkin baru 5 org kot..

sampai ada satu lagu tu..tajuk dia sendiri..antara bait2 lagunya tu mengisahkan kisah seorang perantau yg hidup sendirian di negara org..."sendiri menempuh hidup...tiada berayah tiada beribu"....so kalau kami yg kecik2 ni menyanyikan baris lagu yang tu...kakak aku siap tegah..."eh...berdosa ko"...kunun2nya macam menyumpah mak bapa mati pulak kalau nyanyi lagu tu....so kami pun tukar ayat nya jadi" ada ayah ada ibu"..hehe..adakah patut...

p/s..jah sorry lah zaman tuh ko belum wujud pun lagi...hehe

bleinheim palace



tulip @oxford street
ni berlatar belakangkan Bleinheim palace...view from garden
ni tak tahu bunga apa..sekali pandang mcm daffodils...tapi bukan
macam 'starring' bollywood jak..hehe

Saturday, 26 April 2008

Perjuangan....lirik

Just nak share lirik lagu nasyid ni yang aku suka semenjak zaman student lagi...berguna dikala diri dalam saat"letih" dalam perjuangan....

Munsyid : Saff One

Perjuangan itu gerun dan mengerikan
Hebat dan dasyat menggerunkan hati
Bagi mukmin di sini harga dan nilainya 2x

Perjuangan itu bagai sampan di laut
Di atas lapang tiada perlindungan
Di bawa air melambung dan menggunung
Menongkah gelombang yang datang melanda

Kiri kanan depan dan belakang
Angin yang menderu tidak tahu bila datang
Hujan badai yang datang menyerang
Bak singa yang lapar yang garang

Kadang-kadang terdampar di batu karang
Penumpang menerima nasib berlainan
Ada yang jatuh ada yang tenggelam
Yang pandai berenang berpaut ke sampan

ya Allah(3x),bantulah kami hidup di dunia dan akhirat..

Ada yang berjaya berenang ke tepian
Sekali lagi dia melayar sampan
Walau pelayaran mungkin tidak berjaya
Namun harapnya hanya pada yang esa

Friday, 25 April 2008

ikan rebus..dan lunch...

Tghari ni selepas ja husbnd aku balik dr solat jumaat...kami pun lunch..hari ni masak ikan rebus jak...ikan tenggiri masak rebus asam..hmm...walaupun simple dan paling cepat di masak bagi aku tulah yang paling membangkitkan selera makan aku selama 6 bulan aku disini...tambahan pulak tu adalah salah satu resepi favourite husbnd aku yang dah lama aku tak masak semenjak dtg uk ni...reason..sebab jrg sebenarnya beli ikan..dan nak ada complete ramuan/accesory ni bukan selalu ada..so kebetulan baru shopping di kedai halal baru2 ni...adalah serai/asam jawa/cili/tomato...so bolehlah melengkapkan rasa...lagi yg best pasal masak ikan rebus ni..aku tak payah goreng2 bawang ke hape...so kuranglah sikit rasa2 yang kurang menyenangkan tekak ku ini...

resepi ikan rebus

3 potong besar ikan tenggiri
2 batang serai(di ketuk)
tomato 2biji dipotong 4(ikut suka)
cili padi 4 biji
cili merah(dihiris nipis)+biji
asam jawa(secukup masam)
belacan(sebesar hujung ibu jari)
bawang merah/putih/halia dihiris...
air utk merebus...500 ml
garam secukup rasa

cara2nya campakkan semua dalam periuk...pastu tunggu lah sampai dah mendidih..pastu makan dgn nasi putih...

pasti bertambah kalau husbnd aku mkn ngan ikan rebus ni...

Wednesday, 23 April 2008

hargai 5 perkara sebelum.....

Rebutlah LIMA perkara sebelum datang LIMA perkara....
  • kaya sebelum miskin
  • lapang sebelum sibuk
  • muda sebelum tua
  • sihat sebelum sakit
  • hidup sebelum mati....
jika kita ditimpa sakit...sehari dua atau paling lama 2 minggu atau menjangkau masa berbulan...kekadang ada yg mengeluh..kenapalah aku sakit....sehingga buat kerja itu ini pun tidak lalu..tapi pernah kah kita terfikir mungkin dalam setahun itu atau mungkin dalam 3 bulan berapa kali cuma Allah uji kita dengan ujian sakit ini...sakit yang sehari ni akan jadi beban dibenak dan otak kita berjam2 malahan kita lupa nikmat kesihatan yang Allah beri kan betapalah banyaknya....inilah ujian yang Allah bagi....kerana kalau sudah sihat saja memanjang tidak akan menghargai nikmat yang Allah beri...begitulah juga dengan 4 perkara yang lain ini...

Misalnya kaya sebelum miskin...kaya kalau tafsiran aku ni..cukup sekadar ada duit...esp kalau baru lepas masuk gaji/masuk elaun/dpt oncall claim ke...cuba fikirkan kalau dalam 2 minggu pertama tu..main tarik jek duit dalam purse kalau nak beli sesuatu...tak terfikir nak simpan walau sedikit buat bekalan masa susah/sakit/kematian yg kita sendiri tak tahu bila nak dtg tu...kengkadang bukannya tak tahu..tapi buat2 lupa/ambil mudah jek...tu yg aku setkan kalau kat gaji aku tu kalau boleh otomatik buat potongan gaji lagi bagus...kalau sendiri nak simpan duit sendiri pegi kat bank....alamatnya tidak berhasillah tu...malah pegi "simpan" duit kat tokeh2 kedai le gamaknya...lagi satu aku ingat tips seorang penceramah kewangan ni..katanya kalau nak menyimpan..sebaik2nya kita simpan.asingkan dulu jumlah wang yg kita nak simpan..baru kita byr hutang/piutang..tapi apa yg kita selalu praktikkan byr hutang dulu baru simpan..dah byr hutang maksudnya duit dah tggl sikit..last2..hati kecik pun tanya diri..wei ko nak simpan lagi ke dah tggl sikit ni...tak cukup ni smpai ujung bulan..so at the end...tak menyimpan le..

renungan untuk aku yang selalu lupa...

Saturday, 19 April 2008

makan..makan

tengah2 menikmati dinner mlm ni ngan husbnd aku ..tiba2 keluar kisah mkn masa aku student dulu..kat Kelantan lah especially..yang best nya kat Kelantan ni..mknnya pelbagai jenis yg aku tak pernah jumpa kat tempat lain..tapi dapat kat mana2 kat sana..pastu yg bestnya harganya murah..sesuaile ngan kami yang bergelar student ni...
Mai aku cerita satu persatu....char kuey teow(ni mknn penang tapi aku 1st time mkn kat kelantan)...sedap sangat..walaupun aku tak boleh nak compare ngan real CKT kat Penang sbb aku tak pernah try...tapi satu study group aku dah mmg "jatuh centa"kat CKT ni...esp kalau after study group...malam2...mulalah perut dah lapar...so ktrang yg satu kepala ni pun apalagi..jom g depan(sebab ckt ni gerainya kat depan USM jek....biasanya kami akan mkn kat gerai tu..sebab panas2 lagi sedap...tp kalau ada sambal cili kat bilik kitorang pun tapau bawa balik...

Selepas CKT...aku ngan groupmate aku suka mkn keli percik esp tghri jumaat..selepas buat study group clinical kat HUSM...ada byk gerai makanan yg jual keli percik nih..tapi ada satu je yg kami selalu pergi...hmm..sedapnya...keli percik...mkn pulak ngan sambal pauh(mangga)...ada lagi satu gerai tu..aku suka order sup tulang/daging...sup dia mmg sedap n airnya jus mangga yang ni ice-blended..sementara tunggu order lepak le sambil tgk tv...besanya kami book meja yg paling depan ngan tv..lagi satu yg best..sebab selalu sgt mkn kat sini..waiter2 ni dah familiar ngan ktrang so mknn ktrang lah yg akan siap dulu..jgn jeles ok..

ada lagi satu..nasi kukus+ayam goreng special...ni jauh sikit kalau nak beli...kena g town dulu...kalau g gerai nih..jgn harap nak mkn katsini sebab selalu je penuh ngan pelanggan...nak order tapau pun kena beratur beb..punyalah ramai peminat...

hmm tak habis lagi ni cerita mkn2 nih..ada satu kedai kopi lama dekat ngan masjid muhammadi di bandar kota bharu...kedai ni roomate aku yg kenalkan.dia kata ayah dia suka minum kat sini sebab roti dia freshly baked...dan kombinasi telur rebus ngan butter dia sangat2 sedap...tapi dia bukak mlm je..ni pun agaknya mmg dah ada peminat2 yg lama n veteran kalau g situ mcm kembali ke zaman silam dan kena tunggu tempat duduk..selalu full jugak...

ohh..aku tak cerita pasal mkan vegetarian yang di jual dalm usm sendiri...hmm yg ni mmg sedap..dan aku dgr sekarang ni pun masih ada lagi...yang mkn selalu bukan sekadar yg vegetarian jek..yg tak vegetarian mcm aku nih lah selalu beli mknan kat sini...

yang tu kalau hari2 biasa..kalau masa puasa lagilah byk pilihan...kuih2 yang aku suka beli mcm ..kuih akok,..hmm dan byk lagila sebab aku tak igt dah nama dia...

p/s bestnya kalau study group aku reunion dan g makan kat semua tempat ni balik....:)

Friday, 18 April 2008

JADIKAN ANAK SEBAGAI WINNER



Ibubapa adalah antara faktor terbesar dalam menentukan halatuju anak2. berikut ada beberapa tips dari Robert D. Ramsey yang boleh kita jadikan panduan dalam menjadikan anak2 kita antara yang outstanding berbanding rakan sebayanya..selamat mencuba!

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik . - bila anak kita dipanggil dengan nama yang tak baik, atau nama dah baik tapi bagi pulak gelaran yang tak baik, itu akan menyebabkan anak jadi malu dan rendah diri. Saya ingat lagi kat sekolah dulu org panggil saya mak enon. Malu sangat... rasa mcm tanak gi sekolah pun ade. Apatah pulak kalau yang memanggil nama tak elok tu mak bapak sendri. Lagi la malu kan ? Dalam Islam pun sangat digalakkan kita bg nama yang baik untuk anak2.

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari - ada kajian yang menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk. Bila kita peluk dia setiap hari esp seorg mak, anak kita tau yang kita sayangkan dia. Dia akan tau kita akan jadi penyokong dia paling kuat. Dia akan sedar bahawa kita sentiasa ada jika dia kurang berjaya. Emosi dia akan terbela.

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang - pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran. Memang la ada masa kita perlu marah tapi jgnla buat muka marah sampai kawan tu takut nak dekat dgn kita langsung. Kesian kat budak. Namanya pun budak...

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan - Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya. Bila tiap kali kita appreciate dia, dia akan rasa nak buat lagi dan nak buat lebih baik lagi. Ini la namanya motivasi...

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan - mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap. Sebenarnya mereka akan belajar lebih banyak lagi dari kesilapan yang mereka lakukan.

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga - Bila ada masalah eloklah kita selesaikan masalah keluarga yang terdahulu. Kerana, seseorang tu akan lebih tenang kalau takde masalah keluarga. Anak2 perlu diberi keutamaan kerana mereka sedang membesar dan proses ini akan terus berlalu dan tak akan kembali jadi jgnlah cemarkan keperibadian mereka dengan sikap mementingkan diri kita.

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh - Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban. Ini akan menyebabkan mereka menjauhi kita. Kalau kita tak mau sunyi di hari tua, jgnlah sunyikan mereka pada usia muda mereka.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap. Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap. Seronok sebenarnya layan bebudak bercakap. Adik saya pun dalam kategori budak lagi, kalau sesekali layan dia cakap rasa mcm kelakar. Saya penah jumpa dgn kawan anak saya umur baru tiga thn tapi mulut boleh tahan, rasa mcm tak logic je tapi seronok. Ala, mcm aznil Tanya budak tu, Tiger Wood berasal dari mana, pastu budak tu jawab Zoo... untuk kita sendiri, ini adalah satu hiburan yang takleh dibeli di tempat lain.

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya - ada masa2nya mereka akan gundah gulana. Ada masa mungkin diorg berselisih dgn kawan. Ada masa mungkin dia dah tercederakan jiran. Jadi, kita bantulah sedaya kita supaya mereka tidak rasa sendirian dalam menyelesaikan masalah yang bagi kita kecik tapi tu mungkin masalah mega bg diorg.

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya. Jgn kita sendiri kelam kabut bila ada yang menimpa. Jgn kita tunjuk yang kita gelabah. Be cool!! Setiap masalah yang telah Tuhan takdirkan pada kita ada penyelesaiannya. Jadi, jgn gabra2.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya . Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain.

12. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali - ade setgh budak kene byk kali ajar, baru dia faham. Mcm anmum punya iklan tu..Wardina tunjuk byk kali baru anak dia faham. Anak saya sendiri dalam satu hari ntah berapa kali dia tunjuk kat mata dia suruh saya sebut eye, tunjuk kat telinga suruh sebut ear. Jgn marah sbb kalau marah nnt terbantut la proses pembelajaran dia.

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri. Bila saya baca ni, rasanya tak salah la saya selalu pimpin tangan anak2 even dalam rumah pun. Bila nak ajak dia bangun je, saya hulur tangan. Even nak kedapur pun untuk bancuh susu diorg. Kalau kat luar mmg lah sah2 pegang sbb saya jenis serabut perut takut anak terlari tgh jalan ke.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka - jadilah pendengar setia mereka. Kalau pasangan kita mimpi pun apa salahnya kita dengar. Best hape dengar cerita dari mimpi. Mcm drama tapi takde skrip, takde director, dan takde siaran ulang tayang.

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam - biasakan ajar dia salam kita sebelum lena. Cium dahi diorg esp mak nya..mcm cerita omputeh kan selalu dia gi bilik tidur anak n selimutkan diorg.

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna . Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa. Ada masa anak kata papa ni garangla.. tu sbnrnya dia menegur so, ubahla. Jgn jadi too perfectionist pada anak2. nnt mereka rendah diri.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga. Dan mereka juga akan terasa kurang kasih sayang bila kita mengadap benda lain. Kalau anak2 dah sekolah, biasakan tolong mereka siapkan kerja rumah, atau kita sendiri bg latihan dan perati setiap hari peralihan dia belajar dari satu topik ke topik. Bantu dia belajar lebih dari yg cikgu dia ajar.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri. Hoo..seram. tapi ada betulnya. Buatlah sesuatu supaya mereka tak menjauh dari kita. Semoga kita tidak sunyi dihari tua kita.

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda. Hargailah perasaan mereka supaya mereka juga menghargai dan memahami perasaan kita.

sumber:aku c&p dari fp seorang teman....

Thursday, 17 April 2008

Mengaji..

Selepas ajar fateen baca iqra lepas maghrib tadi...hmm..tiba2 hari ni aku teringat arwah ayah...semasa mengajar aku dan kak nah belajar mengaji quran dulu...sebelum tuh ngaji muqaddam ngan ustaz rozaimie...(student bapa masa tu)....rupanya di ajar ngaji oleh bapa sendiri ni lagi terasa ngerinya..hehe...senyum aku kalau ingat balik...arwah bapa aku nih jenis yg tegas dan sikit garang..kalau masa ajar ngaji Quran..aku pulak ngan kak nah jenis yang sikit2 nak tergelak(tak serius lah)sampaii satu tahap tuh agaknya bapa aku dah hilang sabar..sebab dah lah asyik nak tergelak pastu asyik salah ja tajwid yang bapa aku dah ajar ntah ke berapa kali..."cucuk karang mata atu"tiba2 bapa aku cakap(bahasa brunei..pandai2 le korang translate yek)...tapi taklah sampai nak cucuk mata kan,,just gertak je..anak2 bapa yang nakal nih..tapi itulah juga yang jadi kan kami ni manusia...terima kasih bapa sebab ajarkan kami Al Quran..sebab itulah pegangan hidup kita hingga akhirat nanti...

hmm kalau dulu kan kita belajar muqaddam...walaupun tebal dan lambat nak habiskan..tapi aku rasa tu lagi..aku suka kot..compare ngan iqra..yang terus pada sebutan...hmm..tapi terpulanglahkan...yang penting kedua2 tu asas kepada mengaji Quran..

Monday, 14 April 2008

picnic bersama family2 soton...




Sabtu baru2 nih..mawar2 soton ni telah buat satu activity..berpicnic di padang stoneham...padang ni terletak dekat ngan penginapan student kat univ.of southampton...acara ni sepatutnya bermula pukul 3ptg but disebabkan hujan dan cuaca agak tidak menentu kami pun tangguhkan sejam lagi...alhamdulillah mendung berlalu..mentari pun menyinar...ramai2 juga keluarga yang datang...11 keluarga semuanya..ditambah lagi kaum2 bapa bersukan di tempat yg sama..mknn yg di sediakan kbykn dr potluck yg dbwa masing2...meriah dan bukan senang nak kumpul ramai2 lagi2 di uk yg cuaca tidak menentu dan sejuk bangget....tapi alhamdulillah Allah izinkan semuanya berjalan lancar hari tu...seronot...pic..byk aku upload kat mawarsoton@fotopages.com....

tag mudah..hehe


hmm...kali ni tag dr kak kin..nampak mudah dan senang...since aku pun dah kering idea nak tulis kat blog nih...hmm..topiknya.....Kali ni tag pasal barang2 yg ada dalam beg/dompet/poket/tangan....../ tu maksudnya atau ke dan...hmm aku pun tak tanya kak kin...

ok...hmm mcm kak kin gak...beg yg dibawa biasanya untuk membawa pampers fateen,wet tissue + nappy bag+botol susu...selain dr tu...bwk lw compact powder n lipstik/lip balm(esp kalau cuaca sejuk) n lotion...handphone(optional)

tapi ni pun berubah2 ikut keadaan...ni masa cuti ..kalau masa kerja dulu...adalah tambahan mcm thumbdrive,paed drug dosage,handphone (wajib) n dompet

oh ye..since terlebih rajin nih nak tambah plak apa ada dlm dompet...?ada beberapa keping duit malaysia yang tak guna kat sini(hehe...)hmm resit2 ASDA..yg kena simpan sebelum direkod,appoinment kad ngan NHS,gambar pasport husbnd n fateen..kad kredit(yg belum lagi di zap-zap semenjak dtg uk nih...ic/lesen memandu/dsb...

Saturday, 12 April 2008

cerita ikan kering@ masin

hmm..tiba2 takde idea nak bloggging 2-3 hari ni..ditambah lagi kesihatan badan pun tak begitu mengizinkan..batuklah...demamlah..hmm..macam2 lagilah...cian husbnd pun terpaksa ikut selera apa aku nak makan,bukan takde stok ayam kat fridge tuh tapi aku dah bosan nak makan ayam...bygkan jek..5 bulan kat sini rasanya hari2 menu ayam dah...adalah kambing sekali sekala...tiba2 nak makan ikan kering kat UK ni..(hmm dulu berlambak kat sabah takdelah teringin sgt nak mkn)...so mencari2lah ikan kering@masin di soton ni...ada ke?ada...sapa kata tak ada...sehari tu aku suruh ayahnya takyah g opis sebab nak juga ajak dia cari ikan kering tu...memang ada tapi taklah semurah kat negara kita..so balik jek kat rumah teruslah aku goreng,pastu perah limau dan tambah cili api sikit..hmm sedapnya makan ngan nasi putih....husbnd aku tgk jek,walaupun dia ikut mkn juga..hehe...nyam2...tu hari pertama..the next day...ada kwn tuh..hantar ikan masin masak lemak+labu merah...wuih..itu lagi buat aku berselera...siap aku call bapanya yg kat opis suruh balik mkn lunch sekarang juga...hehe..sebenarnya aku yg tak sabar nak mkn ...memang sedap...itu pun salah satu makan an kegemaran bapanya masa di sabah tu...sebab kakak ipar aku selalu masak tu kalau kami balik lahad datu(kg husbnd aku)...

p/s moral of the story..sekali sekala makan ikan kering sedap ooo..

Tuesday, 8 April 2008

wajah2 kekasih..







kali ni upload wajah2 kesayangan hamba....

Happy Birthday to me...

Hari ni aku dah semakin hampir ke angka 3...walaupun masih 29thn...cewah...as usual jarang sebenarnya celebrate birthday...last sekali aku ingat masa aku masih d usm,kubang kerian...masa tu final year...dan yg best tu tu adalah suprise birthday party...aku tak expect ada party sebab masa tu kebetulan final exam dan tarikhnya betul2 sama ngan birthday aku...haa...dugaan betul masa tu...tapi thanks pada kengkawan seperjuangan aku masa kat usm dulu..awanis,mastur(roomate),ella,ana,ogyta,rina....thank guys..u all betul2 buat aku terharu...dan tak pernah lupa tawa dan tangis selama kita bersama2...dan hadiah yg paling aku ingat..hadiah jam tangan dari suami tercinta...dan masih elok lagi sampai sekarang...tahun ni?hadiahn tu aku sorang jek yg tahu..hehe..terimakasih abang...

Sunday, 6 April 2008

snow di southampton...




Bukan senang mahu turun snow di bumi soton ni...so hari ni kira nasib...after 2 years free of snow...so merasa lah sikit...kira lama jugalah...3 jam...sebelum cair oleh sinar mentari...so kami pun nda kira "sakai" kah..apa2kah yang penting mauh abadikan memori ni dalam kotak nikon aku nih..byk gambar upload kat fp aku

Friday, 4 April 2008

alhamdulillah ..dia faham

Jadi suami kepada seorg doktor ni besar cabarannya...selalu ditinggal tidur sorang2 waktu malam(sebab wifenya oncall),sarapan sorang2(sebab wifenya yg postcall ni belum balik lagi sebab sambung pulak kerja mcm biasa,kadang2 kena masak dulu sebab wifenya balik dah lambat(nak tunggu isteri masak lambat makan lah nampaknya)...kena jaga anak (especially kalau maid pulak kebetulan cuti)...itulah antara senario yang husbnd aku alami...kesian dia...tapi alhamdulillah dia faham...dah lah dia selalu ditinggal2kan,balik rumah kena dengar isteri menangis pulak sebab taktahan dengan kerja...yang semakin hari terasa semakin membebankan....rasanya tension tak habis2....pressure datang dr segala sudut..patient,colleague,staff,doktor tak cukup,...dsb...rasa nak pecah kepala kalau di fikirkan...tapi nasib baik dia jenis yang faham...sebelum kahwin dulu pun aku dah keep on remind him...situation macam ni akan berlaku...so kena banyakkan bersabar....
kadang2 boleh jek terlintas difikiran ni.."bang ,ayg nak berhenti je lah..nak jadi surirumahtangga..jaga anak"...husbnd ku pun tersenyum je kalau dgr aku ckp gtu,tu maksudnya aku tgh tensionlah tu...hehe...tapi aku ni serius ke ?:)

Apabila anak-anak semakin kurang ajar!

DISIPLIN dan etika di khalayak perlu diberi perhatian tidak kira di mana sahaja kita berada khasnya hal berkaitan tingkah laku dan sopan santun.

Kata orang penampilan sahaja tidak cukup jika tidak disertakan dengan nilai-nilai murni dan sikap berhemah.

Saya setuju dengan kata-kata itu. Tambahan pula semua itu patut bermula dari rumah. Ini bermakna rumah adalah tempat paling sesuai memulakan disiplin diri dan peranannya tentu sekali terletak di tangan ibu bapa.

Namun bagaimana perasaan seorang ibu yang telah hilang kudratnya apabila dimarah dan disergah di khalayak oleh anak sendiri?

Inilah kisah yang ingin saya sampaikan kepada pembaca minggu ini. Kisah yang turut melukakan hati saya sebagai seorang wanita dan ibu.

Kisahnya berlaku di sebuah restoran makanan segera di bandar RS.

Bersama anak yang secara kebetulan pulang bercuti, saya singgah ke restoran tersebut selepas membeli sedikit barang keperluan sekolah.

Ketika masuk ke restoran berkenaan, orang tidak begitu ramai tetapi keadaan agak tenang.

Melihat satu sudut yang agak selesa dan setelah memesan makanan, kami memilih sebuah meja berhampiran pintu, sementara meja di kiri kanan masih kosong.

Tidak lama kemudian berhenti sebuah kereta mewah di hadapan pintu utama. Seorang wanita pertengahan umur bersama seorang warga emas berkerusi roda dan seorang pembantu yang saya pasti warga asing masuk ke restoran tersebut.

Wanita yang berkerusi roda itu pada perkiraan saya berumur lebih 70 tahun. Keadaannya uzur dan wajahnya nampak tidak bermaya. Dia disorong ke meja di sebelah kami. Sepuluh minit kemudian masuk tiga lelaki lalu terus ke meja tersebut. Tidak syak mereka anak-anak wanita tua itu.

Di kaunter pesanan, wanita yang masuk lebih awal bersama wanita tua itu saya lihat memesan makanan dan minuman. Lima minit kemudian dia kembali ke meja.

Sementara pembantu rumah itu pula mula mengeluarkan barang-barang yang dibawa dan diletakkan di atas meja. Antaranya bekas air plastik, bakul ubat, semangkuk bubur dan termos air panas.

Anak perempuan wanita itu kelihatan merungut-rungut. Mungkin meleteri ibunya atau bercerita tentang sesuatu kepada tiga orang saudara lelakinya yang terus mencapai makanan dan memakannya.

Serentak itu, pembantu rumah itu juga mula menyuapkan bubur kepada warga emas tersebut. Sesekali wanita tua itu menepis tidak mahu makan tetapi dipujuk oleh pembantu rumah itu.

Mungkin geram melihat gelagat ibunya, wanita itu berhenti makan. Wajahnya kelihatan marah.

Dengan mulut masih becok berkata-kata, dia menyuap bubur itu bertubi-tubi ke mulut ibunya, tercungap-cungap jadinya wanita itu.

Tidak cukup dengan itu, air pula dituang ke dalam gelas plastik dan dihulurkan dua biji ubat kepada wanita itu dan menyuruhnya telan.

Saya patah selera untuk makan dan memberi perhatian kepada ‘drama’ di depan mata saya itu. Saya perhatikan wanita tua itu terkebil-kebil memandang anaknya seolah-olah minta dikasihani dan jangan memaksa dia berbuat demikian.

Sayang sekali, perasaan si ibu rupanya tidak difahami oleh anak. Mahu tidak mahu ditelan juga ubat itu.

Tidak sampai lima minit terdengar suara seperti orang tercekik, diikuti batuk-batuk yang semakin lama semakin kuat.

Beberapa pelanggan dikeliling berhenti makan dan memerhati ke arah wanita itu dan anak-anaknya.

Sebaik berpusing ke arah mereka, masing-masing berpaling semula dan menutup hidung.

Rupa-rupanya orang itu sudah memuntahkan semua isi perutnya kerana terlalu didesak supaya menelan bubur dan ubat itu. Seketika keadaan di situ menjadi kecoh apabila anak-anaknya mula menengking dan marah-marah.

Perasaan kasihan menyelubungi hati saya namun apa daya hendak menolong. Tumpuan kepada makanan di depan turut terjejas.

Beberapa pelanggan saya lihat mula merungut... keadaan bau juga mula tidak menyenangkan.

Lima minit kemudian, seorang pekerja di restoran itu segera masuk membawa pengelap dan penyapu serta satu baldi air.

Wajah pekerja muda itu juga berkerut-kerut dan hidungnya kembang kempis menahan bau. Dalam masa tidak sampai sepuluh minit saya lihat seorang demi seorang pelanggan keluar meninggalkan restoran tanpa menghabiskan makanan yang masih banyak berbaki. Begitu juga saya, bukan kerana jijik tetapi tidak sampai hati melihat orang tua itu dimarah anak-anaknya. Sayu benar hati saya.

Apa yang saya pelik kenapa orang tua yang uzur itu dibawa ke situ sedangkan sepatutnya dia berehat di rumah dengan selesa.

Kalau ia pun ke klinik untuk rawatan, lebih baik jangan singgah makan di tempat terbuka, beli bungkus dan bawa balik. Ini tidak, dia dipaksa pula makan bubur dan ubat. Anak-anak patut faham ini bukan di rumah. Kalau ia pun sudah sampai masa makan ubat, kenapa tidak diberi sebelum mereka keluar rumah.

Kejadian itu bagi saya satu teladan yang perlu diberi perhatian serius oleh anak-anak.

Tidak salah membawa ibu yang uzur berjalan-jalan untuk mendapatkan udara luar tetapi perlu juga diingat jangan sekali-kali membebankan minda mereka dengan perkara yang bukan-bukan.

Lebih baik bawa mereka ke taman-taman dan pusat rekreasi untuk bersenam atau terapi daripada mengheret mereka ke restoran segera yang tentunya bukan tempat sesuai untuk mereka.

Ralat benar hati saya hari itu. Sedih apabila melihat seorang ibu tua yang uzur dimarah oleh anak-anaknya dengan kata-kata kesat. Tersentuh hati saya melihat mata kuyu wanita tua itu semasa dimarah-marah oleh anak-anaknya. Hingga ke saat ini masih terbayang di mata saya bagaimana muramnya wajah wanita tua itu diperlakukan begitu.

Tanpa meminta maaf kepada sesiapa, anak perempuan wanita tua itu menyorong ibunya keluar dari restoran tersebut.

Di dalam restoran, suasana makin sepi. Yang tinggal hanya pekerja yang ditugaskan membersihkan tumpahan makanan ibu tua tadi. Kasihan dia...

Saya tidak menafikan gaya hidup boleh diamal, tetapi pastikan ia tidak melanggar batas kasih sayang dan hormat kita kepada orang tua khasnya ibu bapa apabila berada di khalayak.

Ingatlah, sebesar mana sekalipun kesilapan ibu bapa, abaikan, maafkan mereka dan berdoa selalu minta mereka dilindungi daripada apa juga bahaya.

Menjaga ibu uzur besar pahalanya tidak terkira ganjaran yang Allah S.W.T akan berikan. Jangan sakiti hati mereka, jangan biarkan air mata mereka menitis sebaiknya gembirakan mereka selagi hayatnya ada.

Menutup catatan, saya selitkan pesanan telus untuk renungan bersama: Seorang ibu yang melihat anaknya terjatuh tidak akan menangis tetapi akan segera membalut luka anaknya itu supaya anak tersebut tidak akan merasa sakit.

Mengingatkan diri saya dan anda juga, marilah kita berdoa tanpa jemu agar kedua ibu bapa kita sentiasa di dalam kesejahteraan di dunia dan akhirat.

“Ya Tuhanku, ampunilah dosaku dan dosa kedua-dua ibu bapaku serta rahmatilah (peliharalah) kedua-duanya seperti mana mereka memelihara aku sewaktu aku kecil.’’ Amin


sumber dari utusan

Tuesday, 1 April 2008

plymouth tour...





Plymouth ni terletak sebelah barat southampton.Perjalanan mengambil masa 3 jam...kami bertolak tghri jumaat 28/3/08...dan menginap di Park Resort,kat Bideford bay,devon.Hari sabtu tu byk buat indoor activity jek.,tambahan pulak angin kuat dan hujan lebat sekali sekala..dan kat kwsn resort ni...resort ni cantik ..dengan pemandangan pantai kat sebelah kiri chalet kami...hari ketiga disini banyak menghabiskan masa di Big Sheep...ni recreation centre tak jauh dari tempat kami menginap....seronok sebab byk aktiviti untuk anak2...dan ada sheep show..sheep strip show....feeding show...sheep race pun ada...kami di bawa mengelilingi kawasan sekitar ni dengan menaiki trak...kami bertolak balik ke resort dalam pukul 5 ptg...
Last day...plan ke land's end..after check out dalam pkl 10 pagi ,kami konvoi 5 kereta ke destinasi yang mengambil masa 3 jam ..di kiri kanan sepanjang perjalanan ni yang cantiknya...banyak kawasan padang ragut...so menghijau sejauh mata memandang,ditambah lagi kambing2 biri2 yang sedang meragut rumput...comel dan cantik..kalau kat malaysia jgn harap nak dapat vieww macam ni..paling2 bangunan tinggi...hijau padang rumput tu macam padang2 golf kat malaysia...even pokok2 kat sini pun sangat cantik walaupun tak berdaun..tapi sebab"ke tuaan" pokok tu terserlah kecantikannya...dah tiba kat land's end ni lagi lah cantiknya..subhanallah...indahnya ciptaan Allah...cuaca pula terang benderang...kepanasan matahari tu terasa menggigit pipi..yang kesejukan ni...hehe....kat sini kami habiskan masa dalam 3 jam sebelum kami bertolak balik ke southampton yang mengambil masa 4 jam.....so pkl 12 tgh malam kami pun selamat sampai ke rumah...walaupun penat tapi berbaloi...
p/s upload gambar2 yg lain kat jann445@fotopages.com