Tuesday, 30 September 2008

suprise!!

Huhu..esok raya(30/9/2008)..ok...sehari awal dari Malaysia..so dengan ini saya nak mengucapkan selamat hari Raya Aidilifitri..(waktu ni tgh blogging kat dapur) sementara menunggu daging untuk soto aku ni..empuk...sebab..plan asalnya esok baru nak rebus..sebab iyelah ingtkan raya lusa...sekali dapat berita yg mengejutkan dari central mosque london..dan beberapa sms dan email menyatakan southampton esok akan beraya..huwargh...kelam kabut aku jadinya..nasib baik lah daging aku dah siap2 keluarkan dari freezer sejak pagi tadi..dan semua bahan2 nak masak pun juga telah aku siapkan...tapi maknanya apa?bersengkang mata lagi lah aku dan baby F*** dalam womb aku ni...btw...stay cool...so selamat beraya semua....huhhu...sedihnya tak da kelupis di pagi raya...

abang dah star rewang cucuk satay kat dataran melayu broadlands(ni dah masuk malam kedua)...nasib baik abang sempat beraya ngan rambut baru..sebab tadi baru belajar potong rambut sendiri...ehehe..senyum puas dia...:)...see u soon

Sunday, 28 September 2008

flashback raya..


si bapa dan anak sibuk membaiki jambatan..esok raya


ni suasana biasa menjelang syawal

hari ni..plan nak terus mengemas rumah tidak menjadi..sebab pagi2 lagi dah menghabiskan masa g carboot....dan esok pun mcm tu....

Pejam celik2...rupanya bebrapa hari lagi nak raya..kalau call ke kampung,adik beradik aku semua dah balik...langsir pun dah tukar baru...

ingat lagi kebiasaan kami adik beradik menjelang syawal...walaupun kami ni perempuan...kdg2 yang cat rumah dan tangga rumah di kampung tu..kami lah..teringat sekali time raya semasa tingkatan 4..oleh kerana hujan ja..selepas kami siap cat pagar tangga depan..last2 org dtg berkunjung raya pertama terpaksa dtg dari tangga dapur...hehe.sebab tak kering betul lagi..kalau ada yg degil nak naik juga tangga depan alamat dia bawa souvenir(cat melekat kat tangan)..hehe...

Langsir dan carpet wajib di pasang...pastu arahkan adik lelaki untuk pasang pelita keliling rumah...dan sepupu lelaki di minta pasangkan colourlight...kalau masa arwah atuk masih ada lagi best...esoknya nak raya..hari ni dia akan "outing" ke pekan untuk beli mercun dan bunga api..yg paling suka kami ni lah cucu2nya...

itu belum bab beli baju raya..kalau awal2 pindah kampung dulu..kalau mau shopping raya di bandar KK..kena order sepupu untuk jadi driver...tapi dah lama2 pekan Beaufortlah jadi tumpuan....sebab memandangkan org dah makin ramai kat kk nun..asyik jam ja memanjang..

kalau zaman2 sekolah menengah dulu yg paling best kalau time dapat kad raya...lepas tu masing2 kira siapa yg paling byk(confirm bukan aku..sebab aku antara yg paling tak glamer)..siap gantung kad dinding tu...buat hiasan raya...

Friday, 26 September 2008

kad raya...masa bercinta..

hehe..teringat pulak kad raya dari abang masa bercinta2 dulu..kad yg ada bunyi2 tu...lagu selamat raya lah apa lagi...tapi yang lucunya..kenapa tulisan tangan abang masa tu senget benget...tak serupa dengan tulisannya sebelum ini...so rupa2nya ada cerita disebaliknya....

Abang kata..dia baru beli kad raya tu..then terus ke pejabat pos...so belum pun tulis apa2 lagi kat atas kad tu...so kalau nak buka kad tu lebih2 karang bernyanyi-nyanyi pulak kad tu so dia pun tulis sambil kontrol kad tu supaya jgn bunyi(boleh imagine tak?)malu lah ngan org yang ramai kat pejabat pos tu...kalau bunyi semua tengok kat dia..hehe..tak sempat lah nak tulis madah yang berbunga2...hahaha...

p/s simpan lagi koleksi kad raya dari abang dulu2...tapi semuanya kat M'sia lah kan...

makan apa hari ini?

huhuhu..penuhnya perut..makan macam tak ingat dunia...petang tadi baru balik shopping sikit2 for raya celebration...next week...especially untuk my soto sabah...so cari bihun in bundle di oriental shop (You brothers)..hmm murah juga..kalau compare beli satu2 di kedai asian cash and carry tu).....so pusing2 kedai ni..terjumpalah petai dalam tin(ayam brand)...waa...aku ni bukan lah peminat petai..tapi ntah kenapa rasa nak makan tu meluap2..balik rumah..abang pula mengidam nak makan bubur pulut hitam...so aku yg tak pernah buat ni..tanyala As**h resepinya...nasib baik sempat juga masak sebelum berbuka..dalam masa yang singkat tu sempat juga masak ayam goreng nagn tauhu masak cili buat juadah berbuka dgn sahur sekali...makan dengan lahap bukan apa..sebab tak sempat besahur pagi tadi...hehe:)

Thursday, 25 September 2008

template baru

Semalam. seharian kerjanya menukar template blog aku ni..hehe..yg jadi mangsanya abanglah..aku kalau menda html ni....betul2 buat aku pening kepala dah....hehe...so inilah hasilnya..kononnya..blog raya lah ni..kihkihkih...

Tuesday, 23 September 2008

lovely day...

Kalau lihat cuacanya memang sangat2 cantik..terasa macam summer pulak..tapi kalau fikirkan bab sejuknya..hmm confirm autumn..tapi...hari ni aku harus mendobi lagi...sementara matahari memancar...semalam...penuh penyidaian di belakang rumah ni..semua bersemangat menyidai kain..sampai aku pun terpaksa meminjam sidaian "auntie" kat bawah rumah aku ni..mujur dia takda kain nak sidai..hehe...

semalam,seperti yang dirancang aku dah kemas rumah..to be specific..packing semua mainan Fateen(packing utnuk di simpan..tak kuasa nak bawa balik)..kali ni tiada belas kasihan...memandangkan kerjanya asyik menyepah dan tak reti nak kemas balik..betul2 membuat anak mata ku ni..penat dan semakin memanaskan hati...kali ni bukan setakat..kemas dantinggal tepi..semua alat2 permainan yg sangat jrg dimain tapi selalu di hamburkan...aku dah masukkan dalam kotak besar..siap seal lagi..

"mama,what r u doing?"..tanya sambil kerutkan keningnya tu..hmm.."i am packing"..malas nak explain panjang2 lagi...aku tgglkan doll house ngan beberapa pony kesayangannya tu saja..haha..baru puas hati aku..abang balik pun..heran kenapa rumah jadi kemas semacam..haha...

Lagipun bukan lama lagi nak balik..so drpada hari2 terakhir aku ni penat mengemas mainan dia ja..lebih baik aku bertindak nekad..

NI conversation aku ngan Fateen,sebab nak ajar dia nama mama dan bapanya termasuk nama lengkapnya(pengajaran daripada kes dia hilang hari tu)

mama: what is bapa's name?

Fateen: Ab*..B*k*r (hmm..good girl)

mama:what is mama's name?

Fateen: Su..nu..n*..(haha...fateen paling tak reti nak sebut ...za)...

mama:what is your name?

Fateen:Fateen...na(it's supposed to be zawana...)

hmm..i still need more time...

Monday, 22 September 2008

Banyak makan pun ngantuk..banyak jalan pun ngantuk...banyak tidur pun ngantuk lagi...hehehe...

Hari ni sebab berbuka di stoneham...hmm..makan dengan lahapnya..habis..healthy diet aku melayang entah ke mana...hehe..kalau check glucose confirm "shot-up"...so balik ni tak solat Isyak lagi..kekononnya nak tunggu makanan turun sikit ke ileum aku..hmm agak2 2 jam juga tu nak empty stomach!!!...

hari ni posa2 pun ..carboot tetap carboot..memandangkan berapa minggu saja lagi di sini..tak mahu lepaskan peluang yang ada,tambahan lagi nak dapat matahari "serius" bukan senang...selalunya malu2 kucing nak kuar...hari ni memnag panas terik ,,cam kat malaysia...so kalau cuaca elok gini..banyaklah pendapatan..hehe handbag sampai 3 jenis aku rembat...

oklah..better g solat sebelum mata ni lagi ngantuk...hehe...

p/s...sedap sungguh mkn berbuka 2 hari ni berturut2...hari ni tak dapat tolong rewang..akibat bdn dah letih akibat carboot..4 jam...hehe

Friday, 19 September 2008

my little princess and i...

Fateen:what is this?(while she is pointing and asking me about the colour..

mama:blue....

Fateen:what is this...?

mama: green...

Fateen: what is this(until all the colours i did answer it correctly...)

Fateen:hmm..good girl!!....:)

Thursday, 18 September 2008

Happy Birthday..abang!!





Mesti korang konfius ni birthday cake untuk bapa fateen kah atau fateen?hehehe...apa boleh buat...semua menda deco di rumah ni semua berasaskan pink..so aku punya kek pun jadi girly looking...hehe..bab rasa aku nda tau..sebenarnya kalau ikutkan ni black forest cake...di tengah2 nya tu ada buah peach..hehe..pastu whipped cream aku yg first tu...terover beat so susah sikit mau bentuk. LOL...btw...2nd cream agak lembut sedikit..so minta2 sedaplah kan...kuang2...shhh..birthday-dad..belum tahu...ni kira suprise lah..kunun..hehe..


p/s..thanks to Anna sebab share the tips...

hari ini dan semalam..

Hari ni...abang ada viva...sepatutnya ni dah settle by last tuesday..but last minute cancellation from his supervisor..for unknown reason...so ditangguhkan ke hari ni...

semalam hari jadi abang yang ke 31..just a warmest wish from me and Fateen...still couldn't manage to bake a special cake for him(since we just shopping yesterday evening....and this morning..i thought my Brixton-hicks contraction is started...so i need to rest for a minute...

Fateen...is having flu..!!no wonder she keep on squeezing her nose since yesterday...

p/s good luck to Asmah too..for her viva today..to kak anom..hope u'r feeling much better today...:)

Salam dari rantauan....

salam perantau

Wednesday, 17 September 2008

Just had a quick call to my beloved hospital...to inform them regarding the pension-option form..Guess what?? it arrived yesterday(even tough) they sent it since last June...not sure where did the letter was stranded..weird!!...

i opted to be a pensioner at 56...rather than adding another 2 year "its like ages!!".. am having my own plan for my late 50's..staying away from the hectic work and crowd city.. i wish to spend the rest of my life with my beloved husband,live peacefully in the middle of the woods in our own dream house..insyaAllah..not sure whether i could continue my blogging habit in that time...or am might be a full time gardener(remind me of auntie sham)..mornings and evenings..my job is to pluck my sayur and buah2an real freshie from my very own garden..

Fateen and her siblings might be working in the city or still studying in that time...will just hear their voices thru phone/webcam...and visit me during their holiday../raya...

could imagine how .my hubby having a bundle of Rc stuff...maybe will have his own storage garage for his own stuff alone...and playing with his RC Helicopter nitro/petrol at our front yard...(hehe..berangan lah ni..but insyaAllah)...with my niece and nephew.. surrounding him...

Hehe..back to the story of my hospital...my indian colleague..dr Sh**i** already got her transfer letter to Selangor...she been served for many years in Sabah (since housemanship till now)..in fact she was my senior @ usm..now she applied back for good to her home town in Pen.malaysia...but she didnt expected to be transfer too soon(as she got the letter for reporting duty yesterday!!...so she postponed her transfer next year...(one of the reasons ...i will take my maternity leave sooner)...thanks for her...and she's been a very efficient MO as long as i worked with her)...and the most ambitious one..she want to be a physician...and heard that she is getting married next year by family arrangement..congrates to her in advance!!

Monday, 15 September 2008



kek choc.moist

Hari ni cuaca alhamdulillah..cantek!!panas nya dari pagi hingga ke petang..hari ni kerja aku mendobi...sampai 3 kali..insyaAllah last trip pun akan kering juga,sebab sampai pukul 4.51(waktu sekarang) mentari masih gah memancar...
Esok abang viva for his 9th month...harap2 semuanya berjalan lancar...ayang ngan fateen doakan semoga semuanya di permudahkan...

Malam tadi ada mesyuarat untuk sambutan Aidilfitri anjuran Keluarga Soton..kali ni diketuai oleh abg B**d...memang terkenal dengan kehebatannya dalam masakan...dan kali ni aku akan masak mee soto sabah)actually guna bihun)...kalau kat Sabah..soto memang terkenal...esp ..soto dari restoran jawa..memang sedap hingga nak lagi(bagi akulah..sebab aku mmg minat mkn soto)...kalau kat sabah...boleh dapat dalam pelbagai variasi...soto daging/ayam/campur(daging+ayam+perut)...soto tu yang membuatkan dia sedap guna rebusan tulang/daging...dan of course 3 rempah + rempah sup,dan kengkadang jenis bihun yang digunakan juga boleh mempengaruhi keenakkannya...kalauair rebusan ayam ...kurang sedikitlah ummphnya...berbeza dengan soto2...di johor...kena ada sambal kicap...kalau kat sabah..memadai dengan cili padi yang telah digiling...

Mungkin itu adalah sumbangan terakhir aku di bumi soton ni(sedih le pulak!!)...sebab tak lama lepas tu(insyaAllah) kami akan kembali ke tanahair...kalau dulu datang bertiga ,kali ni kembali bereempat..insyaAllah..

Malam tadi dah pack barang 2 yang hendak di pos balik...dua kotak...dalam otak ni banyak lagi nak sumbat..tapi kerana limited weight..so setakat 30 kg jek lah...

hmm..terasa penat hari ni..dahlah sahur terlepas..mujur check glucose aku tadi..masih di paras normal...kalau hypoglysemic..i've no choice other than break-fast...(for my growing little boy inside)...

abang birthday is just around the corner..so last week cuba2 buat utk birthday kek abang...turned-up to be a super belated birthday cake for fateen..hehe!

Sunday, 14 September 2008

dah ngantuk...

Sebenarnya mata dah tak larat nak buka...pagi tadi pegi carboot Romsey..kononnya nak beli souvenir last minute sebelum pack masuk dalam kotak nak di hantar balik Malaysia next week..esok akan ada carboot lagi...so esoklah last day(kononnya)...ptg tadi try buat lagi tart telur...kali ni guna acuan yang kecik sikit...ingatkan nak buat yg tu je utk berbuka posa..ntah mcmna terasa nak buat nasi kerabu plak...sibuk concentrate ngan nasi kerabu..aku boleh lupa pasal tart dalam oven tadi..mujurlah tak hangus..cuma tart nya dah agak keras sedikit...alhamdulillah...sedang elok jek siap sebelum buka puasa..cumanya ingat nak try projek telur masin aku tu untuk lauk nasi kerabu itu,tapi nampaknya belum cukup masin...(kurang garam agaknya)...
Fateen berkali2 tanya mamanya .."mum..what r u doing?"bapanya ajak g stoneham pun dia tak mahu ikut..nak tengok tv katanya...hmm..byk pula karenahnya....

p/s masa aku blogging ni Fateen dah tertidur di sofa dengan kain telekungnya semasa kami solat tadi...kesian dia penat agaknya ,awal pagi lagi abang kejut dia nak g carboot...

Friday, 12 September 2008

doa seorang anak....



Berkali2 pun tengok video clip ni...sure nangis juga..!!

Thursday, 11 September 2008

Mee rojak


gambar kecil paling bawah tu mee soto utk Fateen,sbb anak kecil tu suka sup2..

Kalau kat Sabah, ada satu tempat makan favourite aku dan abang..restoran ni terkenal dengan soto jawa dan mee rojak nya yang sangat sedap..restoran ni terletak berdekatan dengan wisma Dang Bandang(tempat buat IC dulu)..kalau tak silap aku Restoran Anuar..juga dekat dgn library negeri.Kalau teringin sangat nak makan mesti ajak abang pergi walaupun baru lepas shift kerja petang(habis pukul 10 mlm).So Likas ngan KK..boleh dikatakan jauh sikitlah( 15-20 minit..kalau jam teruk upto 1 hour)...Restoran ni memang dari aku sekolah menengah lagi(di membakut sana)...kalau ke Bandar K.Kinabalu wajib singgah sini..lagi satu masa tu..restoran ni dekat dengan stesen bas ke kampungku..so sementara tunggu bas penuh kami penuhkan perut dulu...Even masa aku dah di tahun 2 semasa buat elektif pun sempat lagi bawa kawan2 dari semenanjung(johorian..and jawa semuanya) makan kat sini...siap ada yang order soto sampai 2 mangkuk tu...hehe

So aku tahu favourite abang, mee rojak ayam/daging/campur...so memandangkan fresh noodle ada lagi..so aku cadang nak perhabiskan stok yang ada...tapi aku tak reti lagi buat kuah kacang..so aku pun guna kuah kacang segera Brahim...tapi nak tambahkan kuantitinya aku masak dan tambahlah apa2 yang patut...hmm..lahap juga abang makan...(aku kalau tgk abang mkn macam tu..aku lagi semangat nak masak lagi...dan lagi..hhehe)..kalau kat Sabah..kalau makan mee rojak ni wajib ada kuah sup...(even mkn nasi goreng pun akan ada kuah sup)...hehe

p/s moral of the story:kena belajar buat kuah kacang juga lah...kalau yang segera ni ada rasa yang tidak fresh!!

What is gestational diabetes??

Just want to share some information with you guys...about what is gestational diabetes all about..

What is gestational diabetes?
Gestational diabetes mellitus (GDM) is a type of diabetes that arises during pregnancy (usually during the second or third trimester).
In some women, GDM occurs because the body cannot produce enough insulin to meet the extra needs of pregnancy. In other women, GDM may be found during the first trimester of pregnancy. In these women, the condition most likely existed before the pregnancy.
A test called an Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) is used to diagnose GDM. An OGTT involves a blood test before breakfast, then again two hours after a glucose drink.


How will I know if I have it?
At the booking appointment you will be assessed for risk factors that can make you more likely to have gestational diabetes. These include:
• obesity
• a family history of Type 2 diabetes (parent, brother or sister)
• an unexplained stillbirth or neonatal death in a previous pregnancy, and/or
• a very large infant in a previous pregnancy (4.5kg or over)
• you have had gestational diabetes before
• your family origin is South Asian, Black Caribbean or Middle Eastern

If you have any of these characteristics you should be offered a test for gestational diabetes.

How will it affect my baby?
In most cases, Gestational diabetes comes to light during the second trimester of pregnancy. Since the baby’s major organs are fairly well developed at this stage, the risk to the baby is lower than for women with Type 1 or Type 2 diabetes.
However, babies of women who had blood glucose problems that were undiagnosed before pregnancy, have a higher risk of malformations. The degree of risk depends on how long blood glucose levels have been high and on how high the levels have been.

What is the treatment?


Often, blood glucose levels can be controlled by diet. You will be referred to a dietitian who will advise you about healthy eating. If your blood glucose cannot be controlled by diet, you may need tablets or insulin to treat your diabetes (this applies to about 10 - 20 per cent).
Blood glucose target levels are the same as for women with Type 1 or Type 2 diabetes and you will receive the same specialised care as they do.Will it go away after my baby is born?
Usually it does. Before you are discharged to the care of your GP, your blood will be tested to make sure the glucose levels have returned to normal. You should have a fasting blood test six weeks after your baby is born and then every year. If you took medication (tablets or insulin) during your pregnancy, you will be able to stop them after your baby is born.
Women with GDM have a 30 per cent risk of developing Type 2 diabetes during their lifetime (compared to a ten per cent risk in the general population).


About five to ten per cent of women with GDM develop Type 1 diabetes sometime in their life. These women have a slowly developing form of Type 1 that is ‘unmasked’ during pregnancy. Will I get gestational diabetes with other pregnancies?
You are more likely to develop GDM again if you have had it in previous pregnancies; but, if you are overweight and lose weight, you may cut your risk of having GDM again. If you plan another pregnancy you should be offered the opportunity to self-monitor your glucose levels, with an OGTT at 16-18 weeks which will be repeated at 28 weeks if normal.

sources



GOOD TO KNOW FACTS

All manufactured / ready meals may be high in fat, sugar and sodium but they need to state contents on the packet. The nutritional content of products should be displayed on the label. By understanding food labeling we are able to make better choices.

Average Recommended Daily Intakes for a Healthy Diet:

Men: Women:
2500 kcals 2000 kcals
95g fat 70g fat
30g saturates 20g saturates
70g sugar 50g sugar
more than 18g fibre more than 18g fibre
less than 2.4g sodium less than 2.4g sodium


What does the claim on the label mean?

Low sugar items: contain less than 5g sugar per 100g
Low fat items: contain less than 5g fat per 100g,

low saturate fat items contain less than 2g per 100g
Low calorie items: contain less than 40 kcals per 100g
Low salt/sodium items: contain less than 0.3g per 100g or 25% less than standard item
High Fibre items: contain more than 6g fibre per 100g

NB: Claims like low sugar and low fat are only important on foods and drinks normally high, such as sweets and margarines.

Try to avoid foods containing more than:-

  • 10g sugar per 100g
  • 10g fat per 100g
  • 0.5g sodium per 100g
  • 4g saturated fat per 100g

P/s Let start healthy from today!!!



what a relief!!

Hmm...i am in happy mood now!..after seeing my obstetrician/dietitian and sonographer today, i've been discharge meaning that no need further follow -up...wink ;)...meant that they are happy with my diet control...no need to start any tablet medication..but still to continue monitoring my glucose until the end of Ramadhan...i'm so lucky because been diagnosed during fasting month..so my result end-up..normal...that's brilliant!!..alhamdulillah...my little boy body weight now is 1.3 kg...and all the perimeter were in normal range...he's in cephalic position currently....haa..what a relief!!


pic yang atas tu semasa umur kandungan 12 wks,yang bawah tu 20 weeks..

p/s..will attend iftar jamaei...today..since we're reach home at 6.30 pm...no time to cook for break fast...fortunately today had malaysian food ...:)

Wednesday, 10 September 2008

L-driver fails test for splashing pedestrian

A woman failed her driving test for accidentally splashing a pedestrian who was standing near a puddle as she drove past. It's been a wet few weeks but the examiner still didn't believe Michelle Kelly when she said she had splashed the pedestrian by accident.

Remarkably, the 31-year-old said the examiner was adamant the incident was technically a crash, and that she should have stopped and exchanged details with the man who was waiting at a bus stop in Blackley, Manchester.The Highway Code does not forbid the splashing of pedestrians but Rule 144 states that you must not 'drive without reasonable consideration for other road users'.

Rule 147 says that drivers must 'be careful of and considerate towards all types of road users'.Miss Kelly carried on driving when she splashed the man halfway through her third attempt at passing.She said: "It wasn't as though I'd deluged this pedestrian. And if I'd swerved to avoid the puddle I might have caused an accident."

source

Tuesday, 9 September 2008

easy to be said than done...


It is just a few weeks to go before we're flying back to Sabah...i'm planning to deliver our 2nd baby there in my beloved hospital...hopefully everything will be fine...and soon after our baby born, abang will be flying back to Southampton alone and continuing his unfinished job here...without me ,fateen and our future newborn F**z...easy to be said than done...just can't imagine how life would be after that...

Luckily i got an offer recently from my junior colleagues for being incharge medical officer as soon as i came back to work..so the benefit behind it,there will be working office hour,no night shift and free during weekend..besides keep on seeing patient,i've to make a management work for my department..meeting/organised course and etc....not that happy with all these management things actually..but for the time being i really appreciates the offer...and i need to make slight negotiation..regarding the period...i've requested to let me incharge as soon as i come back from my maternity leave...wink2x ;)..

That will be the "longest" time ever that we will being away from each other..never been away from him longer than a week before...so it would never been easier for us..but to success need some sacrifices...every individual have their own way of sacrifices...and this is how we are..for a better future..insyaAllah(may Allah give us a strength always n forever)

hmm...next week will be his birthday...just not sure yet about the gift...if last year ,with money in my own pocket...that much more easier for me..but as for now...everything about money thingy,i need to ask that from that "birthday papa" himself...so i need to think BIG this time...and need to be creative so i've no need to ask for money...heeee

p/s last year gift was a watch...but not that practical here..since the weather is always cold and chilly..and because of the watch's bracelet is silver...it's getting cold ...so end-up just keep it in the drawer...hmm..

Mee hailam


Tak pernah buat mee hailam sendiri..makan kat kedai tu adalah...so nak try 1st time is like...try and error...got recipe from my resepi ...berbaloi lah cuba..abang ngan fateen pun suka...

p/s..more menu buka posa di sini

Award from Asmah


wah best ah hari ni...di awal dan hujung hari aku dapat award..kali ni dari Asmah..thanks again..lenkali baru aku panjangkan award ni ek...

Monday, 8 September 2008

Life is beautiful



A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, 'Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?'

The man said, 'I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.'
What he had written was: 'Today is a beautiful day and I cannot see it.'

Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing?

Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?


source: frwded email

Kenangan raya

Tiba-tiba hatiku ini di rundung pilu apabila mendengar lagu Ayah ibu dendangan sudirman...dan makin sayu pabila lagu dari jauh ku pohon ampun...menusuk halwa telinga..lagu evergreen ni memang tidak pernah gagal mengundang sedih dek jauh diperantauan..wajah mama dan arwah bapa silih berganti....dan kali ni ntah yang keberapa kali aku tidak dapat mengunjungi pusaranya...

Arwah pergi meninggalkan kami sekeluarga tanpa ada sesuatu yang boleh dibanggakan pada anak2nya...mungkin hanya Kakakku yang sulung..kerana dia sudah pun masuk ke universiti ketika itu..manakala kami semuanya budak2 ingusan yang masih terkapai2..belum pun pasti hala tuju ...itulah takdir...kadang kekurangan diri lagi menjadikan kita lebih dewasa untuk menilai hala tuju kehidupan sebenar..

Lantaran hanya mama yang bekerja ketika kami di universiti..pernah 2 kali aku tidak balik beraya di kampung halaman ku di Sabah,kerana hendak berjimat-cermat.Yang pertama kali semasa aku di tahun pertama..dan aku beraya bersama kak nah yang belajar di USM,Penang.Jika di kampung pasti ada kelupis dan kuah rendang terhidang di pagi raya...tapi kami adik beradik dan beberapa sabahan yang lain makan2 maggi selepas solat raya...memang tiada pilihan lain..kerana kedai2 makan atau pun kafeteria semuanya tutup kerana cuti raya..


nilah kelupis ;makanan tradisi masyarakat brunei


nasib baik juga ada teman2 dari semenanjung yang berbaik hati buat rumah terbuka untuk kami...seingatku kami berkunjung ke rumah kawan d alor setar...terngiang2 lagi lagu selimut putih yang jadi lagu nyanyian si anak kecil di dalam keluarga itu...

Raya yang kedua kali aku tidak balik semasa tahun akhir, lantaran exam tidak lama lagi...so kali ni kak nah sudah kembali ke Sabah kerana kursus yang di ambilnya hanya 3 tahun..so tiada lagi raya di Penang.Kali ni seorang kwnku mengajak aku pulang beraya bersama nya di kampung Penerok,Pontian Johor...sebab beraya di rumah...tidaklah terasa homesick..tiadalah makan maggi seperti dahulu...beraya di pontian yang aku paling suka adalah burasak(betul ke ejaan?)..ni kalau di Sabah samalah seperti kelupis,tapi bezanya kelupis adalah nasi pulut,manakala burasak adalah nasi lemak yang dibungkus kemas dalam daun pisang...boleh juga mengubat rindu...dan memang sedap..!!

Semasa beraya di johor,ramai benar kwn2ku rupanya yang berasal dari johor...so berkunjung2 di hari raya adalah satu kewajipan...kami beraya sampai ke JB..bertandang ke rumah roomateku di BBU...seronok..dan aku tidaklah rasa keseorangan beraya jauh dari kampung...

So kali ni nampaknya sejarah akan berulang lagi,tapi kali ni lagi jauh dari bumi ku Malaysia...dan kali ni pulak bersama suami dan anak tercinta...di bumi England..tanpa baju raya baru...tanpa langsir2 baru..yang ada hanya baju sejuk tebal..yang memanaskan badan kami di pagi raya(yang kukira pasti akan lagi sejuk) so kalau baju raya baru pun semuanya akan terlindung di sebalik jumper dan sweater(tu ayat penyedap hati..huhuhu)...

p/s ni ada cari2 resepi burasak di internet..kot2 lah ada sesapa yang teringin nak buat..hehee




Sediakan daun pisang, pucuk pisang dan daun yang telah matang. Sediakan beras yang bersih dicuci dalam 2 kg. Santan kelapa dari sebiji kelapa. Klau nak lemak lagi, tambahkanlah. Masak santan tadi hingga mendidih, bubuh sedikit garam, secukup rasa, nanti naik darah tinggi lak kalau lebih..dahlah lemak. Padamkan api.. nanti pecah minyak. Masukkan beras dalam bekas yang sesuai, tuang sedikit demi sedikit santan yang telah di panaskan kedalam beras dan gaul. Jangan sampai terlalu banyak. Pastu, bungkus dengan daun pisang, daun muda dijadikan alas di atas daun matang. Bungkus seperti buat lepat pisang, biar tipis agak agak 1cm atau kurang. Susun bertiga setiap bungkusan, dan balut dengan tali rafia yang dibelah 4. Balutan jangan terlalu ketat atau longgar. Kemudian rebus sehingga masak. Lebih kurang 1 ke 2 jam...hehe.(ni aku c&p dari forum)...

I Luv Ur blog...


Rajin betullah kak kin kongsi hadiah...terima kasih...btw..i luv ur blog too..:)
nak share hadiah ngan kengkaawan blog...

Sunday, 7 September 2008

English and me...

I am not very good in English!...i still remembered when i was at primary school(standard 3)..we had kind of oral English test...it was just between u and ur teacher.Before the oral test,u were required to read a text(short story).Then there were following questions to answer.To learn English u should had ur vocabulary and many words that u knew the meaning...but the trick to answer the question ( as my teacher taught me)..find the word at the sentences which was similar words from the question...so i did follow the trick..but the problem is I'm not quite sure whether i did answer it correctly or not,since i did not even care about the meaning of the sentences it self and so many places that i might found the similar words...hmm...i'm sure i did not go through that test...hihihik...

BUt when i was in secondary school,i thought i had improved a bit...and the environment at school it self had influenced me to improved my English...but it was not long enough to polished my communication skill..since i had to move (suddenly) to my Kampung after my father passed away.There( the 2nd language)is Malay...1st will be Brunei...English would be the third for sure...with surrounded by my kampung people not that easier to expressed ur self and improved my English by communicate...and i am super lazy to improve it by myself until we need to had tuition with my Biology teacher at school who was graduated from the UK.
Luckily i was not failed my English subject during SPM ,but not excellent either.Just enough to increase my aggregate point...hehhe....

When i was first registered into a MEdical School,in Kelantan..first thought came into my mind was..."Will i survive here with my poor English skills...and there was 5 years to go..."...but since i was already selected to be here..i should forced myself to improved my English in anyway possible....

Alhamdulillah...i went through my medical world and get used with all the medical jargon!!!...yet i still need more time to improve my communication skills in English!!...i am still not satisfied with myself...one easiest way now by reading my English-based favorite blog !!!

buat diriku yang lupa...

Kesilapan yang tidak disedari dalam bulan Ramadhan

Sumber:Ustaz Zaharuddin

Saturday, 6 September 2008

How doctors suffer in the east...(Sabah in particular)

I represent a group of house officers, medical officers and newly qualified specialists who are ever thriving to take up the challenge of the famous adage “Service above self”. We are facing different sorts of problems, mainly a hospital administration which is outright determined to make doctors’ lives miserable in whatever way possible, at least the doctors who are posted to East Malaysia like Sabah, in particular. Do you know why doctors get put off when they get posted to the east? Is it the workload? The facilities? The people? None of these!


more here

kita cermin pada anak2...

Tanpa kita sedari..anak2 kita mengikut/meniru apa yang selalu kita lakukan..yang mungkin terlepas pandang...tetapi kalau terlihatkan perangai buruk si anak..mulalah aku naik berang..
Macam satu tabiat Fateen lately...dia suka mengerutkan keningnya...kind of facial expressionlah ...notice that kalau dia tgh confuse atau pun tgk aksi kartun yang tidak diingininya...so aku ngan abang selalu cegah fateen dari buat begitu dengan mengusap dahi/menegahnya dgn suara...sehinggalah sekali tu..semasa aku menegah fateen dari mengerutkan keningnya..aku terpandang wajah ku di cermin dan dalam masa yang sama aku tgh mengerutkan keningku..sambil buat muka menegah kepada Fateen..astagfirullah rupa2nya aku lah yang menjadi contohnya selama ini...huhuhu..itulah namanya contoh melalui teladan dan aku telah berikan teladan yang tidak sesuai pulak ngan fateen...

Teringat pulak cerita si anak sedara yang berumur 4 tahun,yang sangat petah berkata2...di minta oleh kakaku untuk tukarkan pampers adiknya yang berusia 2tahun lebh..."lantas..si kakak bersuara kpd adiknya..cepatlah a**a...banyak lagi kerja(kerja yang dimaksudkan itu hanyalah bermain) yang aku nak buat ni..."kakak ku yang mendengar..macam familiar ja ngan ayat tu..hehe..tu lah ayat kakakku yang selalu di gunakannya jika anak2nya lambat respon!!
On the 3rd day of Ramadhan, i was shocked by one call from diabetic midwife from PAH...last result from my OGTT test came back Positive for diabetes in pregnancy.Yesterday i had an appointment with her,looking forward for a few appointment with the dietitian and obstetrician next week.Even tough the result just borderline and not that high ..but still they continue the management as gestational diabetic...

Am i worry? a little bit,,yeah..but really disappointed cause initially i've planned to try so many recipes this ramadhan as break-fasting menu...but never expect this is gonna be happened!!

btw....what was really disturbing me was that 'healthy diet" thing...makes me over-concious about what i should or should not take and it really make me sick...and i am not i am ...
BUt for my baby boy sake and healthy...i have to really discipline myself..to comply with all these healthy diet rules!!...and to be more active everyday(hmm since these 2 days..it's rainy and windy day here!!...so difficult to start my aim)..at least 30 minutes /day..

Today abang asked me to go to stoneham(mosque) for break-fast there ( as today having Malaysian menu)..but sad to say that i can't join them...afraid that i will break the rules..i keep convinced my self..i just to be patient at least after i see my obstetrician next week...they promise to discharge me when my self glucose-monitoring result is convincing enough...

Talk about self-glucose monitoring..i was reaaly impressed and blessed to be diagnosed here in UK..since they provided the monitoring machine including the strip and the equipment for FREE...hehe...(if in Malaysia the machine itself cost aproximately rm 200+ and not provided to the patient),,hehe lucky me...

p/s...since abang is going to break-fast at stoneham...initially not to cook instead of eat weetabix only..but knowing me...kitchen and me like can't easily be separated at this "early" moment...so i try to make Laksam today..hhehe..don't blame me much..i did cut "santan" into half of how much it should be..and no sugar
added..hehe..hopefully my sugar reading will not disappointing me again..hehe

Wednesday, 3 September 2008


I've lost interest of trying a new recipe for breakfasting menu..starting from today onwards!!..huwargh....

Not in a mood of sharing with u guys due to what reason!!

btw...happy ramadhan

Tuesday, 2 September 2008

Ramadhan ini




Hari pertama berbuka puasa di bumi UK ni..terasa kelainan nya kerana tiada juadah berbuka yang dibeli dari bazaar ramadhan...kenapa?sebab memang takda kat sini...hari ni pulak kebetulan aku ada appointment untuk "glucose test" di princess anne hospital..so terpaksa ah aku ber"buka" untuk ujian tu...kena minum air glucose sebyk 200 ml...so selepas ujian tu mmg aku tak mkn apa2...sbb iyalah bagi menghormati bulan Ramadhan ini..selepas dari hospital ajak lah hubby g portswood untuk beli brgan dapur yang sdh kehabisan....2 jam juga berjalan2...sambil2 singgah di charity shop yang sdh terlalu lama aku tak singgah...tiba2 aku rasa hypoglycemic attack...rasa nak pengsan tengah2 berjalan tu ...ajak hubby g parking kereta spy aku boleh mkn apa2 yang boleh settle kan hypo aku tu....masyaAllah tak pernah pulak rasa selapar itu...padahal abang yang puasa pun steady ja...aku kira air glucose yang aku minum tu telah merangsang hormon insulin aku di tahap maksimum..posprandial....so aku yg tak ambik sbrg mknn after ujian tu jadi hipoglisemik!!...so habis 3 biji pisang aku hentam dalam kereta...kesian abang duk tgk je aku mkn...aik abg tgh puasa,dia pulak yg lapar benar...hmm.."abang puasa dengan niat...tu yang steady ..."jawabku...ringkas...selepas mkn pisang ajak abang balik rumah..balik rumah pun aku masih rasa lembik walaupun aku dah mkn sebungkus maggi asam laksa+sosej...dahsyat2!...lepas tidur ptg tu baru rasa ok sedikit.....

Blog Archive