Wednesday, 29 October 2008

my best friend......


tinggalan tiang2 rumah yang telah di robohkan berlatarbelakangkan gunung silam


Fateen and Qamariah(anak jue)


Jue and me

Percutian ke LD kali ni cukup bermakna apabila dapat jumpa my "mismatcher" kami aka my bestfriend...kalau sekarang aku mengandung anak ke dua,dia pulak dah nak masuk tiga...dia ni lah yg kenalkan aku ngan abang...

Tuesday, 28 October 2008

Gunung Kinabalu





Kalau ikutkan guna jalan (lebuhraya) dari KK ke Lahad DAtu memanglah memenatkan...tapi memandangkan keboyotan aku ni dah melebihi had yg di benarkan utnuk naik flight so..terpaksa jugalah..tetapi ada satu yg membuat kepenatan sepanjang 7 jam dalam perjalanan initerhilang sekejap jikalau berhenti rehat untuk snap gambr yang best..esp Gunung Kinabalu..hari ni nasib kami agak baik kerana gunung kinabalu menampakkan dirinya walaupun awan2 putih masih mahu menyelimutinya sekali sekala...jika dibandingkan pada hari kami pergi ke LD hari tu cuaca kurang elok..berkabus tebal...so ni lah hasilnya...

p/s badan dah letih tapi masih teringin mau blogging...to be cont...
selepas seminggu bercuti sakan di lahad Datu...hari ni kembali semula ke KK...hmm...next week dah kena start keja,so aku kena menghabiskan sakibaki cuti yg ada ni...hehe..just feel too exhausted...got to go to bed now...Fateen as well...

Monday, 20 October 2008

cuti2....

will be out of internet connection for a week...go to cuti2 Malaysia again(this time not really CCM..but more to visit our family @ Lahad Datu)...see u guys in a week...

Sunday, 19 October 2008

Award from kak kin...


Thanks to kak kin....award ni nak share ngan 4 org(tu syarat nya pun)..takleh lebih2...hehe

izan
fiona
mama wafi
kak anom

ok..sudi2kan ye terima award ni..

Fateen versi Malaysia..



Sebab lusa mau balik lahad datu(ditangguhkan sehari lagi..sbb "driver" aka my hubby belum ready)..so ajaklah abang pigi survey2 carseat untuk Fateen..sebelum ni carseat nya sdh dijual ngan sepupunya sebelum pg Uk ..tapi di sini belum wajib pakai carseat lagi mcm di Uk sana..so dalam beberapa minggu ni Fateen "kesukaan"/sakai"..sebab tidak payah duduk carseat mcm di Uk tu..sbb kereta kenari ni tinggi atapnya compare ngan kereta Honda (di Uk)..so dia lagi makin"galak"..siap berdiri2 lagi dalam kereta...pastu siap tinguk2 belakang(yg ni aku adik beradik masa kecik dulu pun suka pandang belakang sambil kereta berjalan..iyalah kalau ko budak2 oklah,macam comellah kunu'..kalau org tua mau tgk2 belakang abis ko kana marah ...hehe..

So survey punya survey...kami jumpalah carseat yang sesuai ngan Fateen..so Fateen kembali terikat di carseat buat dia rimas...dan terpenjara lagi sekali..hehe...so kalau bapanya mau letak dia di seatnya tu cepat2 dia pigi seat co-pilot(seat akulah tu)..mau cari jalan selamat...oh ya..

p/s iklan kejap..sesiapa yg mau beli carseat/alat2 baby...bolehlah pigi centre point(to be specific....wiser)..sebab sekarang tengah ada clearance sale sebab dorang mau pindah p sana Karamunsing tingkat satu...so carseat2/walker/basikal2 budak tu ada discount 10 %)...hehe saja ja kongsi maklumat...tiada byran ni a...

Friday, 17 October 2008

celoteh mak buyung...


Hari ni plan asal nak kluar after Jumaat prayer.tapi memandangkan hujan turun dengan lebatnya...aku pun tertidur dalam kehujanan itu...tup tup..fateen pun dah tidur sebelah aku..(bila masa pun aku tak perasan)..sebenarnya keletihan sebab telah mop satu rumah ni...sakit belakang o...
Abang pun kejut aku utk solat asar dan ajak kuar..masa aku bangun tu hujan dah reda...tapi bagus ..sebab hujan tu telah menyimbah kepanasan cuaca hari ni..masa kuar tu jam dah menunjukkan pukul 5 ptg..hmm..faham2 je lah..jam teruk..org baru kuar ofis...lagi2 lah tempat kami ni setelah setahun ditinggalkan..benar2 berubah...sekelip mata saja tempat ni dah jadi tumpuan org...jalan depan UMS tu yg dulu ada jam sikit sekarang dah jam teruk..pukul 9 mlm pulak tu(masa kami on the way balik kerumah)..al maklum je lah..ONe Borneo shopping complex. tu dah start dan terpacak kat tepi jalan sebelah UMS tu..pastu mcm2 menda hiburan kat sana...aku?sampai saat ni belum memijakkan kaki lagi ke sana..hmm..bila tu aku pun tak pasti lagi..kalau cemginilah busy nya bagus aku g KK jak...yg sekarang dah kurang kesibukkannya..

Lepas makan2 tadi..(sorry abang belum dalam mood nak masak dinner skrg..masak breakfast tu oklah...sbb penat kemas rumah tak hilang lagi)..terus ajak abang pi melawat anak sedara aku laila...kat telipok sana...hehe...versi fateen kecik..esp tang matanya tu...tapi akulupa pulak bwk camera...so tak dpt nak tunjuk kat korang..lenkali lah o...

maybe this is my last enrty for this week..memandangkan kami akan balik kampung di Lahad Datu...insyaAllah ahad ni..kesian mak mertua ku mesti tak sabar2 nak jumpa cucu dan anaknya ni...doakan kami selamat pergi dan balik...bal;ik dr sana nanti aku akan bersedia utk masuk kerja...hmm...berdebar juga after tinggalkan arena aku tu setahun...hehe..

p/s tengah survey2 pasta maker yang satu jenama yang mcm aku beli di Uk dulu..marcato..kat sabah ni..mak ooi...rm 116...kat carboot aku dapat jenama yng sama dan tak pernah guna dan ada extra extension lagi...aku dapat dalam rm24( GBP 4) jak...!!..terkezut aku..jenama yg cikai2 pun dalam rm 78 sini...huhuhu...nyesal aku tak angkut marcato aku bawa balik...

Satu lagi Breast pump Avent..aku survey di sini mak ooi...rm 242...itu pump ja..tak da accessory langsung...aku beli hari tu pun dapat dalam harga rm36 jak...siap ada insulation bag..complete set dan tak pernah guna lagi...hmm...

pastu barang2 kat sini memang sangat ketara naik harganya...sayap ayam dulu besa rm1 sekarang sdh naik rm1.20- 1.50..pastu shopping barang dapur.(di survey putatan)..tu baru sikit2 jak...pun sdh mau dekat rm 300..kalau dulu lebih kurang sama barang2 yang dibeli...adalah dekat2 rm200...maak ooi... sangat2 terasa kemahalannya....

*saat ni lah aku rindukan carboot yang di nanti2 saban minggu...

Monday, 13 October 2008


Fateen and Nurin


Naim Zaquan

kampungku


Only one word can describe about Malaysia today... very HOT!!...agaknya terkejut dengan perubahan cuaca yg mendadak...cuci muka every 1 hour..mandi every 6 hour...kalau tak badan rasa melekit2...ingat lagi kalau kat uk..tak mandi 2-3 hari pun kira ok lagi..kadang2 sampai terlupa bila last sekali mandi...hahaha...tapi panas2 pun itulah tempatku...yang best nya..bab makan2 tak de dah nak belek2 suitable for vegetarian...main ngap je..kalau dah ada cap halal..

sekarang ni tengah duduk rumah mak kat kampung(tapi masa blogging ni bermalam di rumah sendiri jap di kuarters...tapi utk semlm ni ja..sbb esok ada urusan yg belum setel lagi...sebab bertolak ke KK tadi dari membakut pun dah agak lambat..so taknaklah buang masa dijalan untuk dtg balik esok pagi...

Fateen semenjak balik sii..dia punya happy sebab sepupunya ramai yang pompuan...tapi tiba2 pulak fateen jadi bercakap omputih ja...kesian sepupunya...tapi kira oklha bolehlah fateen belajar ckp melayu sekurang2nya....

award from izan...


luv this..thanks izan

Sunday, 12 October 2008

The longest journey ever...




hmm..entry kali ni lebih kepada menceritakan detik2 perjalanan balik dari Uk ke Malaysia...ikut plan asal...kami singgah ke Pulau Langkawi dahulu sebelum balik ke Sabah..perjalanan dari Soton ke Heathrow..mengambil masa sejam lebih..bertolak pukul 5 pagi dari rumah...dihantar oleh adik A**am..so tiba di Heathrow...setelah check in..perjalanan kami pun bermula pukul 10 pagi dari Heathrow- Bahrain yang mengambil masa 6 jam...transit sejam di Bahrain...perjalanan pun di sambung semula...Bahrain- Kuala Lumpur yang mengambil masa 7 jam..(so total 13 jam semuanya)...penat?memang penat ..tapi bersyukur sangat sebab Fateen sangat2 suka naik flight kli ni,katanya flying like Pippin(satu siri yg dia suka tgk semasa di uk)...alhamdulillah dia langsung tidak meragam,makanan dalam Gulf air ni pun memang sedap ...Fateen pun suka...so sesampai di Kuala Lumpur...kami pun cari makan2 dulu..makan lah nasi campur dengan lauk2 yg terlalu lama sudah diidam untuk di ngap!...tapi harganya masyaAllah..untuk 2 org.(4 lauk seorang) harganya saja sudah RM 32....hmm..takpalah..sekali tu ja mkn...hehe...

Our next flight schedule to Langkawi shud be on 4 pm...so kami pun bergerak ke LCCT untuk mengambil penerbangan yg seterusnya...walaubagaimanapun flight delay pulak untuk sejam lagi..memandangkan cuaca kurang elok...so dgn penuh sabar menunggulah mak boyot ni...

so seperti yg dijanjikan 5.30 pm..flight ke langkawi sudah sedia untuk berlepas...so terkedek2 lah kami anak beranak dalam line yang panjang sambil pegawai Airasia mengoyakkan boarding pas..sampai turn kami..tiba2..pegawai yg bertugas tu bertayakan aku dah pregnant brp minggu(terkejut jugakla..sebab menda tu tak pernah di tanya pun semasa flight dr UK-Bahrain-KL sebelum ni...)hmm..aku pun jawab dah 30 wks...then dia tanya aku ada isi borang ke masa check in ?aku jawablah takda..even masa check in pun dorang tak tanya..so dia minta surat doktor...aku pun tunjuklah surat doktor yang aku bawa dari UK..unfortunately...mereka nak letter yamg not more than a week...!!...mereka kata semua tu dah tertulis kat Term and condition...hmm..(aku lah yg silap sebab tak baca TNC dorang yang panjang lebar tu)....so aku pun tanya apa yg kami kena buat?..mereka kata..nothing they can do..!all about spending money for our holiday package will be burnt..macam tu je...BIar BetuL!!..takkan takda solution lain..so flight kami tunggu berjam2 tu..confirm kami dah tak boleh naik..so we requested to see their incharge person yang handle perkara2 macam ni...

so...dengan fikiran yg bercelaru lagi ni...kami pun jumpa lah the person in charge...dah discuss...at least they came with a solution...maybe mereka pun ada sedikit rasa bersalah sebab pihak yg check-in kitrang tak mention pasal menda ni..kalau tak takdelah sampai teruk sangat kami kena tunggu sampai nak berlepas baru tahu...so they suggest me to get the new/latest doctor certificate...so that we can continue our flight and holiday to Langkawi...the last flight for that day was at 9 pm...and that time was already about 6.30 pm....yang bagusnya kami tak perlu keluarkan duit untuk beli tiket baru...so alhamdulillah..dah contact kawan2 kat sekitar Kuala Lumpur ni...berjaya juga akhirnya mendapatkan surat doktor yang valid dan di faxkan ke pejabat airasia dalam pukul 7.40 pm...so alhamdulillah...segalanya dipermudahkan..walaupun penuh debaran dan terpaksa menyusahkan ramai orang...dalam masa yang sesingkat itu...

So...segala2nya berulang kembali..dari check-in then ke boarding area nak ke langkawi..so dah sampai langkawi dan makan2...kami check in di Hotel Helang pukul 2 pagi...terus mandi air panas..baru lega rasa badan...Fateen...dah penat tu..dia juga yg last sekali masuk tidur...so as a summary..perjalanan kami mengambil masa 34 jam...sehingga sampai ke bilik hotel di Langkawi...memang panjang dan memenatkan!!

more picture here

Thursday, 9 October 2008

update!!

Perjalanan yang panjang dan memenatkan..tapi alhamdulillah semuanya di permudahkan..walaupun ada beberapa perkara yang tidak disangka2 berlaku last minute....nanti akan cerita di proper entry and trip to langkawi..maybe a week from now...

p/s tgh surfing di KLIA while awaiting next flight to KK..yeahh

Sunday, 5 October 2008

KIta akan di panggil...

Rasa terpanggil untuk mencoret di entri kali ni...tadi ada satu berita seorang bekas student Southampton telah pulang ke Rahmatullah..AlFatihah...sejenak untuk mengingatkan kita yang masih bernyawa..panggilan Allah telah termaktub sedari azali cuma kita hambaNya tidak tahu bila masanya...kengkadang diri ini terlalu leka..hingga terasa lambat lagi mati menjemput..astaghfirullah...ampuni dosaku yaAllah...

Sekelip mata sahaja perjalanan hidup ini akan terhenti...sekiranya nyawa dijemput tuhan...yang tinggal orang2 yang tersayang,entri2 blog,foto2 kenangan..dan yang penting amal jariah/doa anak2 yang soleh dan kepanjangan ilmu yang bermanfaat(diajarkan)..

p/s apakah entri amalku mencukupi untuk mendapat reda Allah

pantun babai...

Tetak kapung tetak sedaman,
anak cina mengerai padi,
Tinggal kampung tinggal halaman
tinggallah sungai tempat ku mandi....(bath tub..hehe)
(ni adalah pantun brunei..tinggalan arwah nenekku)

Tuai padi antara masak
esok jangan layu2-layuan,
intai kami antara nampak,
esok jangan rindu2an...

Hari ni bertanam jagung,
hari esok bertanam serai,
Hari ini kita sekampung(kampung jalan lebar)
hari esok kita bersurai...(berpisah...byebye)



Saturday, 4 October 2008

Suka duka yg silih berganti...

Tahniah..kak nah telah selamat melahirkan bayi lelaki pada pukul 9.30 mlm tadi..birth weight 3.5 kg...hehe..makin ramai cucu mama tahun ni...ni kira yg cucu yg kedua lahir tahun ni...dan insyaAllah satu lagi otw this november...siapalah agaknya nama anak kak nah ni..Mohd Fitri abd Latiff?takpun Aidil Fitri hehe...

p/s.Arwah datuknya tak sempat melihat cucunya..arwah meninggal sehari sebelum raya...

saja2


ooh...hari ni sangat2 penat...melepek!...penat sebab kemas barg tak reti nak habis...kemas kat bilik tidur ..fateen pula menyepah kat hall..haa...mau pengsan rasanya...mujur kain2 di ampaian semuanya kering walaupun terasa sejuk dek angin yg bertiup ...hopefully this 2 days no more laundry!!..hari ni ada jemputan mkn mlm..so tak pyh lah aku masak..hihihik

esok dan lusa pun nampaknya dapur ku bakal tidak berasap kerana ada dua jemputan makan telah menunggu...good bye my kitchen...c u again in the future...

Thursday, 2 October 2008

Open house




Tak plan pun pada awalnya nak buat mkn2 aka open house sempena raya...baru pukul 1ptg semalam decide..tambahan lagi cuaca elok je pada mulanya..dah start membakar dalam 5.30 ptg,hujan sedikit2...tapi tawakkal jaklah..dengan buat di halaman belakang tanpa khemah..harap 2 cuaca elok semula...

alhamdulillah semuanya berjalan lancar..last jemputan dtg pukul 1o mlm..itupun telah bergerak masuk ke dalam rumah..kerana sejuknya telah terasa sampai ke tulang...

Thanks..kepada sesiapa yang datang..minta maaf sekiranya ada terkurang...

Wednesday, 1 October 2008

SElamat Hari Raya...





Alhamdulillah..semalam sambutan aidilfitri disambut penuh meriah di stoneham...dan mendapat dua jemputan ke 2 rumah terbuka..di sebelah petangnya...kenyang sampai ke tekak...hihihik..balik rumah dalam pukul 9.3o mlm,baru memulakan "calling2 session" ibu mertua dan ibuku di kampung...ada dua berita hiba yang di dengar menjelang raya di sana...sebelah kampungku..menerima kejutan perginya bapa mertua kak nah...ke rahmatullah sehari sebelum Aidilfitri...dan berita yang kedua juga kepergian nenek abang ke rahmatullah...

Apa beza raya di perantauan dengan dikampung..for me..raya kat sini bab makan tu boleh di usahakan agar serupa...tapi bab..takbir2 raya,tujuh likur,dan pelita2 raya..susah benar hendak di lihat di sini. ..dan yang paling penting tiada sampul2 duit raya di sini..hehe..kalau bagi 50p pun sudah dikira lemayan tu...hehe

so semasa sambutan raya tu aku masak soto daging ala2 Sabah gitu...huhu...nasib baik lah sempat rebus daging sebelah malam nya...sebab khabar2 angin raya pada hari rabu meleset...mujur segala bahan telah aku sediakan awal2 lagi...

more pic here