Thursday, 30 June 2011

perangai pelik semasa pegnant...

betul lah kata maid aku..setiap anak tu lain2 ceritanya...seperti kali ni mengandungkan afeeq aku nak kongsi satu perangai pelik aku...kalau aku tidak silap start bulan 6 kandungan..ada satu tabiat yang tidak pernah aku lakukan dalam kandungan ku sebelum ini...nak tahu apa dia?...Makan Sabun...(sabun buku lifebuoy warna hijau)...pelikkan!!

aku pun tak tahu kenapa..aku bukan makan seketul-seketul tu tapi..aku pegi makan buihnya..lemak berkrim...sampai pedih juga lah tekak aku..ni kalau dalam medical term di panggil "pica craving"...tapi setelah baby afeeq keluar habit itu lenyap macam tu sahaja...

Satu lagi peristiwa sebelum aku bersalin afeeq ni...aku terkena food poisoining yang sangat teruk...sampai 4 pint Hartmann drip aku kena bagi sebab dehydrated..baby afeeq pun terkesan..masa CTG dibuat afeeq punya jantung jadi tachycardiac..mujurlah bersalin normal..

bersalin kali ni aku try bersalin biasa...dengan 1 scar..alhamdulillah..walaupun proses hendak mengeluarkan afeeq tu sgtlah menyakitkan..tapi hilang segala kesakitan itu apabila afeeq dilahirkan..

bil elektrik..

hmm..afeeq baru sahaja tidur..kali ni confirm lena..sebab tadi sengaja aircond dimatikan utk save energy..lagipun petang tadi hujan lebat..so mlm ni tidala terasa bahang panasnya.Bukan apa..semenjak duduk rumah ni baru start nak pakai aircond..bukan sengaja dibeli...dah masuk dalam pakej rumah ni..so since kipas siling tidak disediakan terpaksalah guna aircond sedia ada.Bil elektrik 2 bulan pertama kami masuk rumah ni...sdh lebih rm150...tapi semenjak aku berpantang ni lagi la....aku pun tak tahu bila aircond ni berehat..24 hours on...tu yang bil letrik bulan ni sahaja mencecah 200(lebih rm50 dari biasa).Mungkin juga sebab kenaikan tariff elektrik..tapi memang sebab guna aircond non stop punya bahana.

Tambahan lagi si kecik tu macam tau2 ja..kalau aircond teda ..lenanya pasti terganggu.So kalau begini la berterusan..perancangan utk tambah satu lagi aircond di living room pasti akan dibubarkan..sementalaah bayaran bil yang melambung2...masih ok..living room dengan open air..itu aku lagi suka sebab tidaklah perlu berttutup rumah 24 hours..alamatnya tidur dengan segala kulapuk2 lah nantinya...

ok..itu entry aku malam ni...tengoklah kalau ada idea lagi best dipenghujung malam nanti...sekarang gue mau 'bersiram' dulu sementara adik afeeq tidur lena...fateen dan faez pul sedang khusyuk menonton kungfu panda 2...




no idea...

time menaip entry ni..hujan di luar sangat lebat...so mata ni pun mula redup2 mau tertutup...best oo kalau tdur time dgr hujan macam ni..afeeq sdh lama di buai mimpi dalam buaiannya tu...sebenarnya tiada idea yg mahu dikongsikan...cuma sedang menuggu abg balik lunch...

Wednesday, 29 June 2011

kehilangan staf yang paling berdedikasi...

Allahyarham SamininRubin..walaupun baru sahaja menjadi keluarga jabatan kecemasan semenjak 2009....keakrabannya sdh seperti abang sendiri...boleh dikategorikan abg long utk kami...orangnya sangat merendah diri...kepakarannya dalam jabatan kecemasan ini sdh setara 'pakar' bagi kami..sikapnya yang ringan tulang amat disenangi oleh semua..

arwah berasal dari ranau..dia dipindahkan ke hospital Likas pun atas sebab naik pangkat..selama setahun setengah itu beliau berjauhan dengan anak2 dan isteri tercinta...cuma berjumpa setiap hujung minggu.

kehilangan nya tiada pengganti...hanya Allah sahaja yang membalas segala kebaikannya...
insyaAllah..AlFatihah

p/s allahyarham meninggal dunia pada 30 april 2011..5 hari sebelum aku bersalin)..

glitz and glamour A&e nite 2011...

For the first time ever..casualty had their own Dinner...initially i am not confident with my self to attend because of afeeq..(still bonding to me for feeding)...this thing arise after me and husband make a deal..which is 2 weeks before the dinner...he with his colleagues went to Sandakan for 1 day trip..and only us left in the house(my maid also on her day off)...i dont feel like join them if thinking of my'3 serangkai'..i preferred to manage them in the house rather than in long journey'..so the deal was my hubby will let me go for dinner...and he will take care of my kids alone(my maid also off day that week)...

Sepanjang hari tu(sabtu) kami berjalan2 bersama kwn husbnd utk survey2 furniture ...so sampai pukul 8 mlm pun aku belum siap lagi...tambahan lagi semuanya bergantung pada keadaan afeeq..sekiranya dia meragam meaning dinner will be cancel..but alhamdulillah..selepas abg dan anak2 dinner..pukul 9 bersiap2 balik ke rumah....dinner tu sepatutnya berakhir pukul 11 mlm...

alhamdulillah akhirnya berjaya juga aku menghadiri dinner itu...dan anak2 semua tidur dikereta menuggu aku siap..abg borak2 ngan kwnnya...all went smooth as planned...

bla..bla..

Minggu hadapan genap aku berpantang 2 bulan...hmm kalau ikut perkiraan lama..maksudnya tidak lama lagi aku akan balik kerja.Tapi sejak gomen sdh berikan green lite utk berpantang 3 bulan,aku pun teruskan hingga ogos nanti plus cuti rehat..aku hanya akan balik bekerja pada bulan sept nanti.

hmm..Afeeq masih lagi menyusu badan..tapi kini beransur-ansur di ajar bottle feeding..takut nanti dia tidak biasa kalau aku sdh balik bekerja...


aktiviti hujung minggu

abang bersama anak2...

photo hunting..kebetulan ada perlumbaan bot naga..dragon boat...

rumahku....simply the best

main living room..combine actually....sbb memang sdh tiada ruang for 2nd living room..L-shape sofa..from Cas****


hehe..ni bunga gubah sendiri..wpun tak berapa nak cantik at least ada lah buat penyeri meja makan kami ni..hehe

ni bilik tidur utama...kids semua masih tidur sekali..fateen tu penakut..huhu

fateen bergaya..

dapur...alhamdulillah di berikan rezeki buat kabinet dapur macam ni...rezeki..

langsir..3 layer..hasil idea kami berdua...hehe



my dear hubby...i do i do..i love you...
my kids..i do..i do...love u ..(fateen,faez,afeeq)
nothing can change my love to u...
mmuah

Friday, 17 June 2011

Berpantang..


Alhamdulillah kali ni adalah kali ke tiga aku berpantang utk anak kami yang baru lahir 5.5.2011...Afeeq Akbar...dan hari ni dia telahpun berusia sebulan lebih.semangat hendak ber blog kenalah naik semula kan...betapa lamanya blog ini aku tinggalkan tanpa entry...ni mungkin juga bahana asyik berfacebook semenjak dua menjak ni...

Beza aku berpantang kali ni..hmm..

1.Kali ni berpantang sendiri di rumah sendiri..bukanlah kerana sdh biasa mengurus diri dalam berpantang..tapi memikirkan fateen yang bersekolah dan abang pun bekerja..terasa tidak sampai hati untuk berjarak jauh lagi...

2. Berpantang dirumah sendiri..(kalau dulu di rumah kerajaan)..nasiblah sempat berpindah masuk sebelum aku melahirkan..

3. Dan yang paling penting..kali ni berpantang di samping suami tercinta..(terima kasih sayang...u take very good care of us)

4.berpantang kali ini..sdh bertambah sebulan lagi..yeah..yeah