Sunday, 27 December 2009

my lovely kids


my lovely kids... i wish i could capture every single moment of their growing moment...Fateen and Faez u re my everything......

Thursday, 5 November 2009

Sunday, 1 November 2009

rugby games



Hari ni telah memnbauat sesautu di luar tabii..oops....@luar kebiasaan...to be truth,kalau pegi stadium likas sebelum ni tunggu hubby habis main badminton,tapi hari ni...aku telah pergi menonton RUGBY games..international games...huh..ganaz bunyinya..kononlah..padahal bukan minat pun games ni..saja bawak adik lelakiku bersosial..dan aku...apa lagi snap2..tu je lah yg aku tau...

day out...




minggu ni rasanya hujung minggu yng best...sebab next week aku akan bercuti...tadi pagi lepas balik kerja malam yg cool..balik tu terus singgah kedai mamak beli roti canai buat sarapan pagi...selepas sarapan..ajak adik aku yg lelaki tu berkaraoke (di rumah ja) ...lama benar tak test power ni..bagus juga di saat2 release tension ni kan...fateen sudah buat muka masam sebab jam sepuluh aku belum lagi bersiap2...seba dah janji dengannya mau keluar ke bandar pagi tu..yup aku dan dia saja...there must be one day in a week that i spend the whole day with her ONLY...she will be very happy and excited...but in the middle of our outing day..she will ask about her little brother,who just stayed at home with his nanny..hmm..she must be missing him by now...i thought...

so tujuan kami jenjalan bukan mau belanja habis2an...tunjuk sana sini semua dapat ..NO..just menghabiskan masa bersama...have some drink and the most imprtant thing with me is ..the photoshoot session...coz for me Fateen had photogenic face and she will pose in any way that i like ... i luv it...tambahhan agi nak test power my new gadget....my new lense..nikkor 35mm f 1.8 ...i fall in love with this lense already....that official....ok it almost 12 15...got to go...coz tmrw got anothr photoshoot at likas stadium.

Tuesday, 27 October 2009

bosan dengan anak2 yang sering demam/sakit..ketahui cara yang terbukti selam 50 tahun ini...mendapat iktiraf para doktor dan pakar dr seluruh dunia

Bosan..jika anak2 tidak henti2 sakit...silih berganti...tugasan di tempat kerja pn belum habis di fikirkan..anak2 pulak sakit..dan terpaksalah kita bersengkang mata demi anak kita yang tersayang...ubat?antibiotk?vitamin?sudah boleh buat stor farmasi jika dikumpulkna di rumah...anak sakit....kerja terganggu...pelajaran terganggu..penumbesaran anak jga jadi tersekat...
Itulah mungkin kenapa ramai para doktor dan pakar2 perubatan prcaya akan 4life transfer faktor...
iya bukan supplement biasa..malah ia mengandungi "transfer factor"yang boleh meningkatkan imuniti badan secara 200-400 %...apa yg istimewa jika imuniti badan dapat dipertingkatkan sehingga ke tahap itu?tentunya dapat mengelak dari jangkitan atau terkena penyakit2 kronik...
IMUNITI...
pelbagai jenis penyakit yang berpunca dari imuniti badn....

4 life transfer factor...ketahuinya dan hubungi saya jika berminat dengan lebih lanjut..tentang khasiat dan peluang sekiranya menjadi ahli...0138567479 @ email me..
ajnabi445@yahoo.com

p/s Saya telah guna untuk ibu/ibu mertua/fateen/dan keluarga ...kerana sudah bosan dengan ubat2 biasa yang hanya memberi kesan sementara....anda cuba anda tahu...

NO REGRET...

more about 4life

Thursday, 22 October 2009



hari ni menjenguk sebuah blog teman yang sedang mengambil cuti tanpa gaji ikut suami belajar...betul2 mengimbas kembali 2 tahun yg lalu ..2007-2008....hmm..cepatnya masa berlalu,kini aku sudah setahun kembali bekerja...faez pun lagi sebulan genap setahun...
Hmm...ntahlah..perasaanku kini bercampur baur dek kepayahan di tempat kerja ku sekarang,akibat kekurangan doktor yg kritikal...time skrg ni lah fikir nak resign la/quit/cuti panjangla...hish...tp sampai satu tahap perasaan tu hilang juga...hmm..biasalah time kita tension semua fikiran spontan tu cepat saja fikir benda2 gtu...tapi kalau dah kembali waras...fiikirkan semua komplikasinya then baru rasa tak jadi...hmmm

Tuesday, 13 October 2009


thanks to hubby for being there during RAya...

Friday, 28 August 2009

me and Fateen...

my dear princess

Fateen: Mama di rumah?

Me: Ndak..mama kerja petang ni....

Fateen:eee...sudah tadi kan..(meaning yesterday i ve off to work)

Me; itu kelmarin...hari ni pun mama kerja

Fateen:mama nda payah kerja la...

Me: mana boleh...nanti bos mama marah..fateen di rumah ya..besok mama pulang

Fateen: Ndak payah...fateen kerja , mama di rumah...

Me: ( i'm Speechless....)

Thursday, 27 August 2009

coretan mata...

Jam sudah pun menunjukkan jam 1240 pagi..tapi mata ni belum pun terasa letih lagi..hari ni sudah masuk hari kelima berpuasa...pantas...memang pantas masa berlalu..dan kalau di fikirkan tggl 4 bulan sahaja lagi kita akan meninggalkan tahun 2009 ni...masyaAllah tidak pun sedar...dan alhamdulillah kesulitan yang dulu terbyg akan diri,kononnya seakan tidak mampu terangkat oleh ku seorang..alhamdulillah segalanya sudah ku lalui dengan lancar berkat pertolonganNya YANG MAHA MENGASIHANI...dalam masa 9 bulan ini...aku percaya abang pun begitu juga...kadang kalau kita merasa terlalu mudah atau di pemudahkan dengan adanya pasangan kita...atau pun pembantu kita..ada ketikanya kita kena terima dan cuba berubah dan menyesuaikan diri ngan keadaan semasa..
Emosi...dan akal juga kena seiring..kekadang kala kita terlalu beremosi..menjadi kita kurang berakal..untuk memikir kan sesuatu yang mungkin sedikit cuma masalahnya..tetapi kerana emosi membesarkan lagi permasalahan...
Coretan ku kali ini hanya untuk mendodoi mataku agar bisa aku tidur..duhai mata lenalah...malam sudah larut...

Sunday, 16 August 2009

Mula2 plan mau pigi Jakel..survey2 kain buat baju raya(mcmla sempat ..seminggu lagi mau posa..adaka tailor mau terima lagi)...hmm macaman ntah..kalau sudah buka laptop ni maunya aku melekat sini sampai esok pagi..huhu...hmm..takpa maybe lepas entry ni baru aku pegi..kang merajuk lagi "minah fateen tu"....
kesedihan ku dengan pemergian mengejut Ustz Asri masih lagi terasa...allahyarham adalah salah seorang artis yang ku minati dan kagumi...AL FATIHAH...
AIK ..tiba2 aku hilang idea mau tulis apa...padahal mula2 tdi seakan melimpah2 idea...tiapalah ...nantilah aku sambung

sambungan(pada 17 Ogos 2009)..sekarang ni aku tgh tunggu patient during oncall...tommorow will be my day off...7 hours to go..so aku ndak mau comment apa2 pasal my call...since it still too early to be judged...since i am the head of department of this casualty...i have to be firm in making a decision..especially when it comes to my colleages off day...like this coming RAya .there are 3 of us...muslim and make 1 MO left for working...it's a difficult decision...in addition my hubby wasn't around..and i need to think about my maid welfare as well...and of course my two innocent kids...hmm....i've sent my letter to apply for MO releive during raya...4 slots to be taken..im not sure whether it would be approved or not...

will..be contd...

today(26/8/09)..alhamdulillah that MO releive has been approved..meaning what...i will celebrate my RAYA at kampung with my dear kids..alhamdulillah..and another surprise coming ahead....just wait>>>

Wednesday, 12 August 2009

H1N1...a word from casualty mo...


Personel Protective Equipment(PPE) only needed during aerosol related procedure(taking throat swab/nebulizer)

Aku di casualty ni sudah lama rupanya..dah 5 tahun..tapi selama lima tahun tu tidak pernah kami dapat jumlah pesakit yang sangat ramai(last month sahaja sudah mencapai 5414 org)..ni semua bahana "tsunami H1N1 ni la...media dan pak2 menteri tu suka2 hati buat kenyataan ,tidak pun mempertimbangkan keupayaan frontlinernya...bayangkan sajala..seorang DR nak attend 200+ patient per day...nasib baik Asst.MO kami sangat effective dan sangat membantu...sekarang ni jumlah MO hanya tinggal 4 orang sahaja..dan sistem syif pun sdh ditukar kepada oncall untuk mengurangkan stress..para MO...

Aku kesian melihat pesakit yang"over anxious" tentang H1N1 ni..sepertinya baru berlaku semalam..mereka berfikir masih lagi di fasa pandemik(2-3 months yg dulu)..tapi sekarang kita sudah pun di dalam fasa mitigasi...kalau dulu kuarantin /precaution untuk elak penularan dalam komuniti..tp skrg virus sdh pun menular dalam komuniti...

CASE 1:
seperti semalam, i ve received a call from MCA people..mention that one of our patient feel really upset because no hospital/clinic want to take a sample from his son(29 y.o)(that had a contact with Positive H1N1 )..that patient not even had ILI symptom...he threatened us to make a writtrn complaint about that issue...i've asked them to see me personally so that i can explain it in a better way..i did not blame them for not updating them self,because the guideline updated also very fast until our infection control consultant also keep updating us thru SMS...i believe there was a lot of hospital staff who not dealing directly with this H1N1 thingy still not clear about this and still insist themself to be taken a throat swab.

CASE 2:
AT 1 am .an anxious parent brought their 11/12 old child to casualty,just having cough and flu(no fever)..according to father they drove about 2 hour +(Kuala penyu-Likas Hospital)..because they left their son at kampung but unfortunately one of their niece was positive H1N1...and just discharge from the hospital staying together in one house...luckily nothing happened along the way...in the end this parents only required REASSURANCE...

p/s
please update ur self in this current situation...don't act like u know everything but in the end just revealed ur backdated idea/issue...

to my beloved patient:don't be too anxious and panic..this may cause more PROBLEM (evitable)..H1N1 is a virus...and the nature of the virus is self-limiting(5-7 days)...unless ur having cor morbid factor like :-
  1. Pregnant (pregnant lady: immunity is lower than the non-pregnant one)
  2. Obesity
  3. Diabetic (low imunity)
  4. Chronic lung disease
  5. child<2>

Monday, 6 July 2009

gambar hiasan

Bukan senang rupanya nak beli rumah ni ye....kalau lah aku tahu begini susahnya ..maunya takpayah cari langsung dan duduk kuarters nii sampai aku pencen...uhuhu...tapi ntah apa yg buat aku fikir psl rumah ni..semenjak pak pengarah(kata maid aku)..minta aku pindah naik bekas rumah nya yg dulu di tingkat 2...mulanya aku rasa okla...since aku belum di halau lagi..cuma di suruh pindah...sebab rumah aku ni bakal di jadikan nursery hospital...(dalam perancangan)..tapi setelah di timbang tara...dan kekuatan diri dan manpower yg tidak lengkap(since abg tiada sini)..aku terasa tidak mampu..dan brg2 aku bukannya sikit nak dipindah naik...dgn anak yg masih kecil lagi...terus aku jumpa pengarah balik minggu itu juga..menyatakan hasrat aku yg tidak jadi utk berpindah..atas alasan2 aku yg kukuh aku kira...nasib baik bos bukan jenis yg mendesak aku kira..tapi tidak mustahil suatu hari nanti..aku suggest kepada bos aku..try le tanya org sebelah aku gak...kot2 dia nak move -out.....
So tu yang survey2 rumah..preferabbly dalam kawasan dalam kingfisher ni juga...ada lah satu taman tu underconstruction,the same developer and the same house design yg aku dan husbnd pernah berkenaan suatu masa dulu..tapi kalau dulu.. i think about 2-3 years back..harganya dalam 280k...tapi sekrg ni dah tambah another 100k...huish....dahsyat...
btw..semuanya masih dalam perancangan walaupun sudah start survey...satu lagi..i think this is a time to buy a property for my beloved one...(fateen,faez)...

Sunday, 5 July 2009

tiada cerita...



cepatnya masa berlalu..pejam-celik rupanya sudah lebih setengah tahun abang menyambung perjuangan nya di bumi soton itu bersendirian...demikian juga aku la...walaupun bertiga dengan anak2..hakikatnya aku pun sendiri..tapi masih dekat dengan keluarga dan sedara-mara...tapi apa yang membuat aku tidak risau meninggalkan abg sendirian disana...sebab aku rasa di kejiranan Broadland itu..semangat kejiranan MAlaysia di sana sangat kuat dan prihatin...itu juga la yang sekurang2nya membuat hati ini sedikit damai...walaupun bimbang dia jatuh sakit sorang2 tanpa sesiapa merawat disana masih ada...seperti hari yang dia kena chickenpox hari tu..mujurlah housemate nya masa itu masih ada..dan dia la juga membantu sediakan makan minum selama abg sakit...doa ku..semoga Allah sentiasa berikan abang kekuatan...dan kekuatan itu juga lah yang kita sama2 kongsikan demi anak2...
hari ni ahad kedua setelah aku mula kembali kepada kerja syif...walaupun tanggungjawab sbg ketua jab di dept ku itu masih tersandang di bahu ini..namun serba sedikit tugas2 itu terpaksa ku agihkan kepada PPPK yg juga tinggal seorg...minggu ni kira agak hectic juga dept ku itu....huhu..bukan apa...di tambah lagi kena ambil sampel utk suspected case H1N1...so MO yang on duty sorang2 itu jugala yg di kerah ...
Since aku yg buat jadual mo duty...aku terpaksala mengadjust agar maid aku pun tidak terjejas cutinya yg 2 minggu sekali itu..maid aku yg aku kenal memang jenis yg tidak boleh dikompromi cuti nya..
Tadi...saja ja jalan2 di 1B...bukan ada apa2 yg mahu di beli..cuma saja membawa anak2 berjalan2...faez bukan main suka lagi...terangkat kakinya di dalam stroller tu kegirangan...hmm..itu maksudnya dua2 anak ku ada hobi yg sama seperti mamanya ni...hehe...okla tiada apa yg penting dalam entry akukali ni...saja ja nak cerita...hehe

Sunday, 7 June 2009

FAteen ..FAez...FArah...





cuti sekolah ni dimeriahkan dengan kehadiran sepupu Fateen....so apalagi fateen pun happy jek...sbb ada kwnnya bermain...faez alhamdulillah dah sihat dr demam...

nasi ambang....jawa culture



nasi ambeng...will be divide into 4 portion..and it known as nasi berkat


It has been an ages..not updating this blog....not because i have nothing to say..but no time to put everything into line...busy?..yup..i am busy...busy with commitment...busy with my two kids...busy with etc....since last April...after conference...i m busy with our department plan...last 2 weeks alone..we had organised 2 sessions of Basic Life Support course...an lately..we r really busy to set up things for Infl.A triage counter..eventough we r not act as the first responder...but since an order had been made by KKM for every single hospital in this country to stand-by for this purposes...so no choice....kami yang menurut perintah....

LAst 2 days...i've attended a one day conference in KKM,Putrajaya...Launching PAIN-AS A 5TH VITAL SIGN...

stayed at my friend's house and had experienced attending JAWA's kenduri....there learned about their culture..about "nasi ambang"which i ve never encountered before....really good to know other people culture....exciting!!

Thursday, 12 March 2009

happy 4th wedding Anniversary


sekejap ja kan masa tu berlalu, pejam celik(2x) sdh lebih 4 bulan abang study di Uk...sorang2...dan kala berjauhan gini tika tarikh2 penting tu yang lagi memberi kesan..like today...is our 4th anniversary...if he is around i'm sure we will have our "special dinner" outside or stay in the Hotel for privacy purposes...but this year ijust can make a picture collage...and his first love letter was included...hehe...it was in 2002...hmm..i knew him almost 7 years...and alhamdulillah he is the great man ever in my life....however he wasn't like the romantic type of man...i still could feel it in a way he act...abang..really miss u at this moment....may our love and passion will always blossom in our heart dear...

u're my everything....

p/s i'll be waiting

Monday, 9 March 2009

edit2





Hari ni aku bored sikit,kalau ada abang sdh aku ajak g jenjalan di KK tu,tapi memandangkan kalau aku pigi juga alamatnya aku juga lah yg kena drive...heee..tu yg buat aku malas tahap gaban..nasib hari sabtu hari tu sdh jenjalan,jadi ndak lah terasa menyesl sgt terperap di rumah...
so lepak2 dirumah..akupun try software adobe dalam laptop aku ni..so ndak la terasa nyesal beli ...pakej dalam ni pun boleh tahan..hmm...so software yg selama ni aku cari2 rupanya dtg tanpa diundang...so tugasku...try n error la...itulah hobby org yg suka ambil gambar mesti suka edit gamar juga la kan..betul nggak...heheh..so ni ada sedikit hasil2nya

Sunday, 8 March 2009

Agak lama juga aku tinggalkan blog aku yg satu ni..bukan tiada idea tapi bertukar angin ke blog aku yang lain..so sajalah kali ni nak put entry....alamak kali ni mmg mental block

Friday, 16 January 2009

announcement

another version of my blog klik here

Akibat cinta....

Sekilas rumusan daripada program Al kulliyah petang tadi...alhamdulillah pendekatan al kulliyah semakin efektif..kali ni dijemmput seorang putri yg pernah terlanjur dengan seorang lelaki bukan islam...dan akhirnya tertangkap bersekedudukan ....dia di bawa ke raudatus sakinah..dan menginsafi dirinya di sana...setelah menyadari yg dia tersesat jalan...dan telah mengorbankan maruah dirinya demi sebuah cinta...
Ustaz yg menjadi moderator ketika itu menanyakan soalan kepada putri apakah yg membuatkan dia terngadah dari kesilapan yg dilakukannya ini(sehingga ke tahap melarikan diri dari rumah,meniggalkan pelajarannya di universiti serta meninggalkan keluarganya demi lelaki yg dicintainya..putri lantas menjawab..terlintas difikirannya yg mengapa dia sahaja yg menghadapi bahana perbuatannya...sedangkan lelaki itu tidak terkesan sedikit pun..dan setelah menerima input rohani selama putri di raudatusakinah beliau kembali ke pangkal jalan..

di akhir rancangan tersebut...umi..salah seorang pendidik di raudatussakinah berkongsi pengalamannya tentang sepasang kekasih yg beraksi tidak senonh di khalayak ramai(meraba2) tanpa perasaan malu dan segan silu...umi yg tidak tahan dgn maksiat di hadapan matanya lantas menuju ke pasangan kekasih tersebut...lantas memberi salam...

umi:Assalammualaikum...kamu berdua ni dah kahwin ke?

pasangan:oo..belum makcik(dengan angan yg meraba itu masih di dalam baju si gadis yg masih berbaju sekolah)

umi:kalau belum kahwin,lebih baik balik dan masuk meminang cepat..dah kahwin besok meraba lah puas2...

moral of the story...klau nampk perkara lagha sebaik2nya terus di tegur...sebab jika kita berdiam diri ,si pelaku akan menganggap apa yg dilakukannya itu mendapat persetujuan ramai...

NAsihat ustaz untuk menjauhkan diri dari terjerumus..

1.berkawan dengan rakan2 yg soleh-solehah(baik)

2.mengisi masa lapang dengan benda2 berfaedah(ada dua perkara yang melalaikan manusia...masa lapang yg tidak diisi dan kesihatan yg tidak baik)


3.cinta manusia sebelum kahwin tidak memerlukan pengorbanan

4.Murabaqah...anak2 yg berjauhan dgn ibu bapa cepat terdorong(so..ibu bapa kena selalu beringat dan mengawasi anak2)

doa:Ya Allah aku mohon dijauhkan dari jatuh nya nikmat ,dari jatuh nya rahmat...

Thursday, 15 January 2009

Al-Mathurat

esok,kakak pegi sekolah...


Fateen menangis lagi semasa aku hantar dia ke taska pagi ini...sepanjang perjalanan tu dia sebut2 "bapa'nya...(tak tahu apa significantnya)...fateen rindu ka?atau dia mahu bapa bela dia kala dia menangis begitu..sbb dia tahu aku tidak akan berkompromi dgnnya kali ni....mujur aku berjaya pujuk dia yg nanti kita akan call bapa...tapi depan pintu taskanya dia meragam lagi..so tu terpaksa aku pekakkan telinga sekejap untuk meniggalkannya bersama cikgunya....

semalam aku tidak hantar dia ke taska..dan dia sendiri berkata.."esok,kaka pegi sekolah"..dan pagi ini juga dia cakap menda yg sama"esok kaka pegi sekolah"..aku faham sangat kalau fateen ckp begitu..maksudnya dia tak mahu la tu ke sekolah...esok jak!!...hahaha...tapi minggu ni jak aku boleh ambil fateen awal dari biasa ..tapi kalau aku sdh start keja next week...aku kena ambil dia after office hour...

Tuesday, 13 January 2009

thanks izan...


Thanks izan for this lovely award...

so this award goes to...kak anom,asmah and kak kin....enjoy!
"Ya Allah,Selamatkanlah bumi Palestin dari kekejaman israel..laknatullah...amin"

p/s kecewa dan marah dengan sikap kurang ajar penduduk israel sendiri...menonton pengeboman kejam ke atas Gaza seolah2 melihat pertunjukkan bunga api..siap berkonvoi motorsikal berkuasa besar beramai2 menuju ke tempat tinjauan dan bersorak gembira apabila terlihat bom tentera israel di jatuhkan meranapkan bumi Gaza....(seperti yang ditontonkan dlm TV3 2 hari lepas...)

Monday, 12 January 2009


cozy day...raining outside...little faez not ready to sleep tight yet...kejap2 buka mata..."sleep2 little chicky"..hehe..not watching tv ..listening to selected song at my pC...do some blogging..next week i'll started to work...after a long break... 1 year+2 months(maternity leave)...sempat 2 weeks keja before my ML..

Hmm...my mom must be alone at this moment...my 2 nephews..going to school...usually at this "silent" moment she would remember mmore about arwah KAklin(really wierd to mention kaklin with that"title") coz for us she still here....watching us...still awaiting for our news...and became a messengger between us and mama....to ask about kampung condition..she was the one we always asked....about money matter/about mama and her health condition....everything is going through her...thru texting .."apa bar kamu jan?" that the normal tex she would send to my phone..if she felt we are not calling back home for so long,she would send any latest news from home to us(all her seven siblings).....but everything is over now...

for me..she is the one and only..the best sister i ever had...i really miss her at this moment...........AL FATIHAH...for my dear kak lin...may u rest in peace there

still here...
You looked at me and saw what I never could see
You made me feel more than I thought I could ever be
And when I needed a friend you were always there to lift me up
To make me strong
You're not gone

You're still here
With me all the time
You're still here
When I close my eyes
I still see you
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here
Still here in my heart
In my heart

Because of you I knew how it felt to be loved
You made me feel beautiful 'cause you believed I was
And I will never forget how you touched my life
You made me feel like I belong
You live on

You're still here
With me all the time
You're still here
When I close my eyes
I still see you
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here
Still here in my heart
In my heart

All my life
You'll be in my life
You'll be part of me
I'll just think of you and you'll still be
You'll still be here

Still here
You're with me all the time
You'll still be here
Still here
When I close my eyes
I still see you
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here in my heart

You're still...
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here in my heart
In my heart
In my heart
In my heart
Still here

p/s today exactly 1 months since kak lin leaving us...

belanja dulu dan sekarang...

Masih ku ingat...semasa aku dengan kak nah di matrikulasi USM...pernah berkongsi sebungkus nasi bungkus...(to be true)memang satu bungkus nasi tu susah hendak di habiskan kalau seorang...sangat banyak..jadi oleh kerana harganya pun berpatutan dan dikira murah dengan lauk pauk yang ada..so kami pun ambil keputusan untuk berkongsi sahaja...

semasa aku di kelantan pun...walaupun dengan duit biasiswa yg ada..mencukupi untuk belanja harian..tapi oleh kerana ingin berjimat jika hendak beli tiket flight balik sabah,terpaksa lah bab duit makan di "potong" sendiri...mujurlah aku duduk di kelantan....makanan sangat murah dan mengenyangkan walaupun dengan hanya RM1.50(nasi kerabu+ikan+solok)...aku kira jika pun harganya sdhnaik sekarang pasti masih dlm lingkungan yg berpatutan...

Cumanya aku hairan kenapa budak2 zaman sekarang yg study seolah2 tidak pernah mencukupi duit belanjanya...satu sahaja dalam fikiranku...jika rm 100 diberkan dalam seminggu pasti sekurang2nya rm 20-30 dibelanjakan untuk beli "reload handphone"..so baki duit yg ada rm 70 sememangnya sangat cukup untuk belanja makan jika tidak membeli peralatan lain...kalau pun sekali mkn rm5..kalau mkn 2 kali sehari...untuk seminggu ..guna matematik sedikit la..(rm10x 7)=rm 70...tapi bygkan jika reload itu di beli lebih dari rm30..obviously tidak akn cukup utk makan...kalau aku dulu..kalau sdh asyik mereload dan untuk tujuan"bergayut" selalunya minta top up kanlah dgn che abang..tu...(lagilah kalau sdh bekerja kan!!)

Semasa aku ngan kaknah masuk universiti sekali dulu..memang perit...kena pandai2 lah control belanja agar tidak terlalu menyusahkan mama yg memang sedia susah...sendiri kena ingat dan pandai mengukur baju di badan sendiri..kalau tahu asl keturunan tu dari keluarga yg susah dan kurang mampu..belanja pun kena berpada2..niat di hati supaya tidak membebankan mama..dan biarlah bersederhana asalkan cukup makan,dan konsep "berpapa asal bergaya" tidak pernah kami praktiskan.mungkin sbb niat kami begitu..alhamdulillah Allah permudahkan perjalanan pembelajaran kami hingga mendapat ijazah..

teringat pulak aku kisah anak maid ku yg terpaksa dtg ke Sabah juga mengikut jejak langkah ibunya..walaupun cita2 nya ingin melanjutkan pelajaran di dalam bidang kedoktoran..tapi oleh kerana tiada siapa yg mampu menanggung perbelanjaan..dia rela menguburkan cita2nya yg satu itu...dan bekerja demi keluarganya...

p/s ukur baju di badan sendiri

Thursday, 8 January 2009

update

hmm..pejam celik pejam celik Faez zakwan sdh berumur 52 hari...so meaning what?lagi 8 hari lagi akuakan kembali bertugas...lately FAez dah tukar sleeping patternnya...kalau dulu sebelah ptg adalah masanya untuk tidur...tapi start pkl 12 tghri dia akan start "berjaga" sampai lah pukul 430 ptg...dan after evening bath...baru dia tidur sampailah pukul 10 mlm...so ada bagusnya kalau sleeping patternnya begitu at leat pagi2 subuh tu dia jrg terbagun mlm danmenangis kecuali hendak minum saja...

Fateen pulak after 2 days went to school,she started having fever(common thing if u send ur child to taska)...obviously Fateen had history of contact with a few friend who's having fever on the first day she went to school...so aku pun bagilah MC 3 days(termasuk esok)hehe...

my dear princess....



Aina dan Nurin(anak2 kak nah)


Fateen dan Nurin


semenjak abang balik,sangat lah sedikit gambar2 ku yg terbaru yg ...(sbb selalunya abg lah jadi photographer)..mujur ada tripod dan anak2 ku yg sporting(mmg suka bergambar..termasuklah faez)...so ini antara hasilnya..

Wednesday, 7 January 2009

Alam barzakh...

Alam Barzakh adalah stasiun perjalanan Akhirat ketiga yang menakutkan. Tentang alam Barzakh banyak disebutkan di dalam Al-Qur'an dan hadis, tersurat dan tersirat. Di dalam Al-Qur'an Allah swt berfirman:

وَمِنْ وَرائِهِمْ بَرْزَخٌ إلى يَوْمِ يُبْعَثُون

“Dan di belakang mereka ada Barzakh sampai hari kiamat.” (Al-Mukminun: 100).


Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Demi Allah, yang kutakutkan atasmu adalah alam Barzakh.” Sahabatnya bertanya: Apakah Barzakh itu? Beliau menjawab: “Alam kubur sejak kematian hingga hari kiamat.” (Al-Bihar 6: 267)

Panggilan Sedih Penghuni Kubur

Di dalam kitabnya Lubb al-Lubab Ar-Rawandi mengatakan:
Dalam suatu riwayat dikatakan bahwa orang-orang yang telah meninggal, mereka datang setiap Jum’at pada bulan Ramadhan. Mereka berdiri dan masing-masing mereka memanggil dengan suara sedih dan menangis:
"Wahai keluargaku, wahai anak-anakku, wahai kerabatku, sayangi aku dengan sesuatu semoga Allah menyangimu. Ingatlah kami, jangan lupakan kami dengan doa. Sayangi kami dan keterasingan kami. Kami telah diabadikan di penjara yang sempit, kesedihan dan penderitaan yang lama masanya. Maka sayangi kami, jangan bakhil kepada kami dengan doa dan sedekah untuk kami. Semoga Allah menyayangi kita sebelum kalian seperti kami.

Alangkah sedihnya kami! Kami sebenarnya mampu sebagaimana kalian mampu.
Wahai hamba-hamba Allah, dengarlah pembicaraan kami, jangan lupakan kami, karena kalian pasti akan mengetahui dan merasakan besok. Infakkan apa yang kalian miliki. Dahulu kami juga miliki, tetapi kami tidak menginfakkan di jalan ketaatan kepada Allah, kami menahannya di jalan kebenaran, sehingga karunia itu menjadi malapetaka bagi kami dan bermanfaat bagi orang lain. Sayangi kami walaupun dengan satu dirham, sepotong roti atau segelas minuman."

Kemudian mereka memanggil: "Cepatlah kalian menangisi diri kalian, menangisi segala yang tidak bermanfaat bagi kalian sebagaimana kami menangisi diri kami dan segala yang tidak bermanfaat bagi kami. Bersungguh-sungguhlah kalian sebelum kalian seperti kami." (Mustadrak Al-Wasail 2: 162, bab 39, hadis ke 697)

Pentingnya Sedekah dan Doa untuk Ahli Kubur
Dalam kitab Jami`ul Akhbar disebutkan, sebagian sahabat berkata bahwa Rasulullah saw bersabda: “Berikan hadiah untuk keluargamu yang telah meninggal.”
Kami bertanya: Ya Rasulallah, apa hadiah untuk orang-orang yang telah meninggal?
Rasulullah saw menjawab: “Sedekah dan doa.”
Selanjutnya Rasulullah saw bersabda:
“Sesungguhnya setiap hari Jum'at arwah orang-orang yang beriman datang ke langit dunia vertikal dengan rumah mereka. Masing-masing mereka memanggil dengan suara yang sedih sambil menangis: Wahai keluargaku, wahai anak-anakku, wahai ayahku, wahai ibuku, wahai keluargaku, sayangi kami semoga Allah menyayangi kalian dengan apa yang telah dihadiahkan kepada kami. Celakalah kami, hisab (perhitungan) dibebankan pada kami, sementara yang memanfaatkan orang lain.

Mereka memanggil keluarganya: "Sayangi kami walaupun dengan satu dirham, atau sepotong roti atau sehelai pakaian. Semoga Allah memberi pakaian dari pakaian surga."

Kemudian Nabi saw menangis, dan kami pun ikut menangis bersama Nabi saw, sehingga Nabi tidak mampu berbicara karena banyaknya menangis. Kemudian beliau bersabda:
“Mereka adalah saudara-saudara kalian dalam agama. Mereka telah dihancurkan oleh tanah sesudah mereka memperoleh kebahagiaan dan kenikmatan di dunia. Mereka memanggil dengan kata-kata celaka dan penyelasan atas diri mereka. Mereka berkata: Celakalah kami, sekiranya apa yang kami miliki kami infakkan dalam ketaatan dan keridhaan Allah, niscaya kami tidak membutuhkan kalian. Kemudian mereka kembali dengan sedih dan menyesal. Karena itu, segeralah kalian bersedekah untuk keluarga kalian yang telah meninggal.” (Jami’ul Akhbar: 169)

Dalam hadis yang lain disebutkan:
“Tidaklah kamu bersedekah untuk orang yang telah meninggal, kecuali malaikat mengambilnya di puncak cahaya yang sinarnya memancar sampai ke tujuh langit, kemudian ia berdiri di tepi liang kuburnya seraya memanggil: Assalamu`alaikum wahai penghuni kubur, keluargamu memberikan hadiah ini untukmu, lalu penghuni kubur itu mengambilnya dan membawanya ke kuburnya, sehingga menjadi luaslah tempat pembaringannya.” Kemudian Imam (sa) berkata: “Ingatlah, barangsiapa yang menyayangi orang yang telah meninggal dengan sedekah, ia memiliki pahala di sisi Allah sama dengan pahala orang yang berperang di perang uhud; dan pada hari kiamat nanti ia akan mendapat naungan arasy Allah, hari tidak ada naungan kecuali naungan arasy. Dengan sedekah orang yang hidup, yang meninggal dapat diselamatkan.” (Jami’ul Akhbar: 169)

Ada suatu kisah seorang pemimpin Khurasan (Iran), ia pernah mimpi meninggal. Dalam mimpinya ia berkata: Kirimkan padaku sisa yang telah kamu berikan pada anjing, karena aku sangat membutuhkannya. (Safinah Al-Bihar 2: 557)

Dalam kitabnya Zadul Ma`ad Allamah Al-Majlisi berkata: Hendaknya yang hidup tidak melupakan orang-orang yang telah meninggal, karena mereka sangat terbatas untuk memperoleh amal yang baik. Mereka mengharap dan mengintip kebaikan dari anak-anaknya, kerabat, dan saudara-saudaranya yang beriman. Khususnya doa-doa mereka dalam shalat-shalat malam mereka, sesudah shalat-shalat fardhu, dan doa-doa mereka di kuburan-kuburan suci. Hendaknya seorang anak mendoakan ayah dan ibunya lebih banyak daripada terhadap orang lain, dan beramal kebajikan untuk mereka.

Dalam suatu hadis dikatakan: “Sungguh ada seorang hamba yang tercatat sebagai anak yang berbakti kepada kedua orang tuanya ketika mereka masih hidup, kemudian keduanya meninggal, tetapi ia tidak melaksanakan apa yang mereka tinggalkan dalam agamanya dan tidak memohonkan ampunan untuk mereka, maka Allah azza wa jalla mencatatnya sebagai anak yang durhaka. Ada juga seorang hamba yang tercatat sebagai anak yang durhaka kepada kedua orang tuanya dan tidak berbakti kepada mereka ketika mereka masih hidup, tetapi setelah mereka meninggal ia melaksanakan apa yang mereka ditinggalkan dalam agamanya, dan memohonkan ampunan untuk mereka, maka Allah azza wa jalla mencatatnya sebagai anak yang berbakti.” (Al-Kafi 2: 163, hadis ke 21)

Di antara kebaikan yang terpenting bagi kedua orang tua dan seluruh kerabat yang telah meninggal adalah menunaikan perintah agama yang mereka tinggalkan saat hidupnya, melepaskan mereka dari hak-hak Allah dan mahluk-Nya, mengqadha’ apa yang mereka tinggalkan, haji dan seluruh ibadahnya, dengan cara membayar atau bersedekah.

Dalam riwayat yang shahih dikatakan bahwa Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) melakukan shalat untuk anak-anaknya setiap malam dua rakaat, dan untuk kedua orang tuanya setiap hari dua rakaat; pada rakaat yang pertama setelah Fatihah membaca surat Al-Qadar, dan rakaat kedua surat Al-Kautsat. (Al-Bihar 82: 63)

Umar bin Yazid berkata bahwa Imam Ja’far Ash-Shadiq (as) melakukan shalat untuk puteranya setiap malam dua rakaat, dan untuk orang tuanya setiap siang hari dua rakaat.” Kemudian aku bertanya kepadanya: Mengapa shalat untuk anak dilakukan di malam hari? Beliau menjawab: Karena permadani untuk anakku. (At-Tahdzib 1: 467, hadis ke 178)

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata:
"Sesungguhnya seorang mayit yang berada dalam himpitan kubur, kemudian Allah meluaskan kuburnya dan memberikan karunia kepadanya. Lalu dikatakan kepadanya: Kamu diringankan dari himpitan kubur karena shalat Fulan saudaramu untukmu. Kemudian ditanyakan kepada Imam Ja'far Ash-Shadiq (sa): Bolehkah shalat dua rakaat itu untuk dua orang? Beliau menjawab: Boleh.

Selanjutnya beliau berkata: "Sesungguhnya seorang mayyit, ia merasakan bahagia akibat kasih sayang yang dihadiahkan kepadanya dan permohonan ampunan untuknya, sebagaimana orang yang hidup bahagia dengan hadiah yang diberikan kepadanya. (Al-Faqih 1: 117, hadis ke 554)

Rasulullah saw bersabda:

يدخل على الميت في قبره الصلاة والصوم والحجّ والصدقة والبر والدعاء ويكتب أجره للذي يفعله وللميت

“Masuklah pada mayyit di kuburnya shalat, puasa, haji, sedekah, kebajikan, dan doa; dan pahalanya dicatat untuk orang yang melakukan dan juga untuk mayyit. (A-Faqih 1: 117, hadis ke 557)


Rasulullah saw juga bersabda:

مَنْ عمل مِنَ المسلمين عن ميت عملا صالحاً اضعف له أجره ونفع الله به الميت

“Barangsiapa dari kalangan muslimin yang melakukan amal shaleh untuk orang yang telah meninggal, Allah melipatgandakan pahala baginya dan dengannya memberi manfaat pada orang yang telah meninggal.” (Al-Faqih 1: 117, hadis ke 556)


Dalam suatu riwayat dikatakan: Jika seseorang bersedekah dengan diniatkan untuk orang yang telah meninggal, Allah memerintahkan kepada malaikat Jibril agar datang membawa seribu malaikat ke kuburnya, dan masing-masing malaikat membawa tempat makanan dan berkata: “Salam atasmu wahai kekasih Allah, ini hadiah dari Fulan bin Fulan untukmu.”

“Kemudian bercahayalah kuburnya, dan Allah memberikan kepadanya seribu kota di surga, mengawinkannya dengan seribu bidadari, memberinya seribu pakaian yang baru, dan menunaikan baginya seribu kebutuhan.” (Al-Bihar 82: 63, hadis ke 7)

Mengambil pelajaran dari kisah mimpi yang benar
Syeikh Abbas Al-Qumi, penulis kitab Mafâtihul Jinân dan Manâzilul âkhirah mengatakan bahwa tentang kehidupan di alam Barzakh kita dapat mengambil pelajaran dari mimpi yang benar dan bermanfaat.

Artikel ini disarikan dari kitab Manâzilul âkhirah karya Syeikh Abbas Al-Qumi.

Wassalam
Syamsuri Rifai

Monday, 5 January 2009


first day at school


perasan tak?kami sebenarnya bergambar 4 org..hehe

lumrah dunia.....



sejenak aku terfikir ketika menghantar Fateen ke taskanya pagi tadi..itu baru permulaan untuk detik2 perpisahan antara ibu-bapa-anak...itulah lumrahnya alam....sebagai ibu detik pertamanya seawal anaknya dilahirkan...tali pusat yang menghubungkan mereka selama 9 bulan...di putuskan demi meneruskan sebuah kehidupan...siapa yangtidak sayangkan anak...dan siapa yg mahu berpisah...apa jua sebab perpisahan...itu pasti akan terjadi dlm apa jua bentuk...

Fateen akan meninggalkan keluarganya ini nanti... itu sudah pasti...seperti kami adik beradik meninggalkan ibu keseorangan di kampung bukan lah disengaja dan bukan jua perancangan...tapi itulah lumrah...kerana masing2 sdh punya hala tuju...

Alam persekolahan lah yang paling ketara..menjarakkan anak dan keluarganya pada peringkatnya menigkat dewsa...namun talinya masih di pegang ...tanggungjawab masih di pundak ibubapanya ..untuk menilai dan membimbing anak2 ke jalan yang benar....

setelah melalui alam persekolahan ...alam pekerjaan...mungkintidak lama sebelum melangkan ke alam rumahtangga....tika ini tali sudah dilepaskan dan diserahkan kepada sang suami untuk terus membimbing...

Alam barzakh..perpisahan dunia yg kekal sebelum menuju akhirat...kala ini hanya doa yg mampu dipanjatkan...

jadi semua detik2 itu pasti akan tiba...samada kita bersedia atau tidak utk menghadapinya...

Sunday, 4 January 2009

hmm..dua hari ni maid aku cuti...ahhaa..nilah peluang aku mau masuk dapur..aku bukan apa ..sebenarnya lebih suka kalau memasak sorang 2 di dapur tu..kalau ada maid aku mesti aku jadi mcm kaku...(al maklumlah..maid aku kan lagi sedap masak dari aku sendiri...!!).. MIL aku pun mkn 2 hari ni makan macam sedap sgtlah aku masak..almaklumlah..rasanya dah berminggu2 mkn mknan maid aku masak..sampai aku pun naik bosan..hehe...

so aku plan mcm mau masak nasi ayam hari ni...memandangkan..ayam jak yg tggl di peti sejuk tu....hee..mau beli ikan bercintalah akumau pigi pasar lepas ni....tapi kena juga pigi..sbb kalau tunggu abang balik...maknanya mkn ayam jak lah kami..(haha..nostalgia mcm di UK pulak tu!!)


hmm...esok MIL akan balik LD...since dah berminggu2 dia temankan aku disini...alhamdulillah aku pun sudah sihat ..dan kdg2 faez sahaja yg meragam..sebab colic nya tu...btw....

gambar dulu2....


kalau tak silap aku ni kat ranau..


which one is me?

Tidak dinafikan..bapaku dulu pun seorang yang suka ambil2 gambar ni....so baru2 ni balik kampung.terkorek lah album2 dulu...yg mengandungi gamabr2 kami ketika kecil2...dan comel...hahaha..oleh kerana aku takdak scanner..aku snap jek balik...dan editlah apa2 yg patut...hmm..muka aku sikit mcm fateen,,but for sure...tang mata nya tu aku tak boleh lawan...

Blog Archive