Thursday, 31 July 2008

Anne of green gable...



this the final scene...

luv this movie..luckily someone upload the whole story in you tube....i just finish...53 episodes...hehe...say bye2 to my limited bandwidth kihkih...sorry abang..i just couldn't resist to watch every single episode of this wonderful story!!!

Tuesday, 29 July 2008


got this from frwd email...sharing is caring!

kek pisang...


Hari ni teringin nak buat kuih berasaskan pisang..memandangkan pisang yg kami beli di carboot sale hari tu dah terover masak...so surf kat my resepi,jumpalah resepi kek pisang yg simple dan mencukupi dgn telur yg tggl 2 biji ja dlm tray tu...gula pun cukup2 jak..hehe...so buat nya mmg sgt simple dan mudah...tetapi silap aku p tambah tepung kat base baking tin aku tu..kengkonon takut melekat...sebenarnya tak di arahkan pon..tulah lenkali bertindak mengikut arahan!!!...kui..kui..kui..so hasilnya mmg memberangsangkan...cuma bab tepung kat bwh tu yg buat aku tak puashati...so sesape nak try sendiri ni cubalah...

resepi kek pisang

Bahan-bahan

* 2 biji pisang
* 140g butter
* 120g gula
* 2 biji telur
* 1 sudu kecil esen vanila
* 2 sudu besar fresh cream
* 1 sudu besar jus lemon
* 200g tepung gandum
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
2. Asingkan putih dan kuning telur
3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
8. Masukkan ke dalam loyang(20cm diameter) dan bakar pada suhu 160 degree (gas 5) selama 35-40 minit

Monday, 28 July 2008

video


aku ni bukanlah seorg yg suka kumpul tea/dinner set....yg kebanyakan wanita2 yg suka kumpul dan jadikan perhiasan kat rak2 kat rumah...(bukan nak nak digunakan!!)kengkononya mahal tuh!hanya boleh buat perhiasan ok...tapi semenjak dtg uk ni..aku jadi suka "survey" tea/dinner set especially kat carboot sale....sbb apa?sbb murah dan boleh dpt dalam kuantiti yg byk...heee..bestnya...macam hari ahad baru ni di carboot gosport..aku dapat satu tea n dinner set yg berharga hanya GBP 1(rm 7 jak)!!!aku apalagi..tak mahu fikir lama..terus jek byr dan bwk balik..yeah2...that mean dinner set aku yg lama tu akan di hantar ke charity shop memandangkan cabinet dapur aku terlalu "besar" nak menampung semua sekali...kalau kat Malaysia pun aku still pakai dinner set hadiah kahwin aku dulu...tak terfikir nak beli baru..sbb mahal sangat!!...

Saturday, 26 July 2008

cikgu ku yg hensem...

Fizik2...last sekali aku belajar fizik ni masa matrikulasi 1 di labuan...ingatkan dah lepas SPM,boleh say "bye-bye" to my school uniform...hmm..belum lagi rupanya..memandangkan matrik usm part 1 tu masih di sekolah..nak bezakan kami ngan budak sekolah yg lain...kain kurung kami kaler biru gelap...(senang cerita..biru sama macam sekolah rendah punya...kahkahkah!lawaks betul...mencabar sebenarnya hidup sebagai student matrik di sekolah ni...iyalah..kengkununnya universiti tapi masih lagi terikat dgn peraturan sekolah yg serba serbi...errgh..tension weh!
tapi cikgu2 matrik kami selalu ingatkan yg sebelah tapak kaki kami ni dah pun berada di universiti...so tggl satu langkah lagi..hmm..tu ayat penyedap hati lah tu!!...sebenarnya entry aku kali ni sebab teringatkan cikgu fizik kami yg hensem...sehensem namanya...cikgu y***f...berasal dari terengganu...dianilah juga penyebab aku boleh meminati fizik masa tu...walaupun tak pernah nya nak score...kuang...kuang..kuang...aku yakin bukan aku je...yg minat kat cikgu ni...rata2 seantero wanita matrik kami masa tu agaknya...tapi yg tak bestnya...time kami ni dah tersyok kat cikgu ni dia announced yg dia nak kahwin...siap tunjuk lagi bakal wife dia tu!agak2nya dia rasa terancam kot dgn peminatnya yg keliling pinggang.....kah2kah...kecewa lah sikit kan...nasib baik tak failed fizik...kihkih...tapi tak nyesal ah..wife cikgu tu pun cun dan jelita...wanita solehah lagi...al maklumlah..lulusan uni al azhar tu...denagr2 cerita best tau detik perkenalan mereka berdua ni...kenal dalam bas express otw ke terengganu...pastu tertidur punya pasal bakal wife cikgu ni terlepas..rumah dia..masa tu dah subuh2 gelap lagi...so since cikgu ni gentleman dan macho..dia pun ikut turun sekali dengan niat ingin menemankan si wanita yg bakal berjalan kaki sendiri ke rumahnya yg terlepas dek bas tadi....(so kat situ lah kot 1st time jumpa bakl2 mak n bapa mertua...)wah bestnya...dah lah yg menmankan nu hensem..gentleman pulak tu...kesah ni pun aku dpt dari sumber2 yg boleh dipercayai..hehe...kat mana lah cikgu ni sekarang..btw...thanks a lot cikgu sbb ajar aku fizik yg memoningkan kepala tu...masuk matrik 2 ja aku terus dropkan subjek fizik..akibat kaciwa ngan cikgu tu..hahaha(acah je tu)

Thursday, 24 July 2008


cepat2 aku minta abg snap..sebelum dia ngap!(1st time buat nih)


ni 1st time buat kuih bakar ni dgn bijan and santan(dulu guna fresh milk)

Hari ni angin apa ntah dtg..petang2...walhal pagi aku sakit kepala then tidur 3 jam...bangun2...terus ajak Fateen g kedai Siam beli daun pisang buat pulut panggang...dah lama nak buat..lagi satu semalam beli serunding ikan yg dah siap...di kedai asian cash and carry halal..so aku tak yah susah2 nak buat inti..heehehe..memandangkan lauk ayam masih ada lagi baki mlm tadi..so panas kan je buat dinner..sebab aku nak buat 2 kuih ptg ni..so dinner takyah masak ok..abang?
so ptg ni buat kuih bakar dan pulut panggang...

p/s abg kata serunding ikan tu agak pedas...tapi boleh lah di telan..cuma pedasnya sampai telinga

resepi kuih bakar

Wednesday, 23 July 2008

Tips from Dr Fadzillah Kamsah

Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa
Insya-Allah, Allah lipat gandakan rezeki.

Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak
sepanjang tidur, otak akan generate kan all of our wish & Insya-Allah,
kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner
ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vitamin C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast,lunch & dinner).
Minum air selepas 15-30 minit selesai makan.Untuk minum, bagi teguk
yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan.
Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus
sebab air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas, perut,
& so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

Seelok2nya makan malam sebelum maghrib
ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja
ie masa maghrib), sebab, bagi yang tegah study (or anak2), otak akan berfungsi excellently
(senang absorb ilmu) around 2 hrs selepas makan so, if makan at 8:30pm,around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tegah malam saja, jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dalam kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara di bilik air

Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit)
boleh elak daripada dapat batu karang

Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri
ikut sunnah sbb bila mengiring ke kiri, perut akan tekan rectum and senang buang air besar.

Tatacara didik anak

Antara tips untuk dapat anak bijak/genius, ajar anak
(baby) tidur mengiring ke kanan ~ sebab jantung (yg terletak sblh kiri)akan
lebih 'lapang'/'lega' dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak
anak akan develop excellently.

* Bagi anak2 yang dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jangan)
pakaikan baju warna orange
sebab warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak

Tatacara didik diri sendiri

Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati.

Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg negatif
emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline,
cortisone & toxine yg mana boleh membawa kepada beberapa penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut & etc Ada 3 kategori manusia :-

1. BERJAYA: Hari ini lebih baik daripada semalam
2. TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam
3. CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam 'Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita' Just to ambil iktibar untuk mendidik
diri & family.

Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!So, it's good if we can remind each other because in Rasulullah's lastsermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on that day) shall pass on his words to others, and those to others again; and
may the last ones understand his words better that those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge & you'll lose nothing.

Tuesday, 22 July 2008

hmm...finally

hmm...after these 2 days struggled very hard to complete his 9 months report,finally it have been submitted early this morning!!...these few days ,he slept only after Subuh prayer...and woke up and continue again his work in late afternoon upto early morning...meaning what? me and Fateen were sleep without him again..and again...when we woke up in the morning he just started to have a rest again...ZzzZZ...to be honest i was really unhappy if he wasn't beside me the whole night...(but this is already more than 1 night!!)...i missed my "morning hug" which is compulsory since we are married....without it, will ruined my entire day !!..but luckily i am not working here...so i'll try not to be so ridiculous and childish...definitely he was so exhausted physically and physcologically!!sorry abang :)....(even when i am writing this entry..he continuing his nap again on the couch..after having BRunch just now....poor abang!it's past 2 pm...

Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning."

—Lord Mayor's Luncheon,

Dance competition...

Saturday, 19 July 2008

radio nenek ku...

pernah tak korang dgr..kalau nyanyi didapur/dgr lagu2 semasa memasak..nanti berlaki tua!!(aku berlaki tua jugak..tapi tua 2 tahun ja..kihkih)..haa..itulah yg nenek aku selalu marah ngan kami cucunya ni...yg teruknya...kami siap menyanyi sekali ..haha tgh masak tu..apa tak "hangin"org tua tu..tak bersopan santun punya cucu..siap berebut..radio lama nenek aku tu..kalau memasak dibawa ke dapur,kalau cuci baju letak atas meja dekat bilik mandi...(sbb dulu2..basuh kain manual okeh...),kalau study bawa pulak ke bilik tidur...haha..nak dikatakan..serba serbi mesti mau ada lagu..baru semangat sikit dan cepat sikit gerak geri gasing..heheh..so tabiat tu di bawa lah sampai beranak pinak ni..nasib baik abang pun jenis dgr lagu..ni tgh blogging ni sambil pasang cd yg aku baru burn dgn lagu2 nasyid favourite aku masa study dulu..kalau dgr ni ..terasa muda you....!

oh ya cerita pasal radio lama nenek aku tu..akhirnya mak aku berjaya dipujuk oleh anak2 nya yg kaki pujuk ni untuk beli satu hifi(cd n cassete player)..siap dgn karaoke..hehe..bukan apa..ada cerita disebalik pembelian hifi ni..masa tu kami dalam mood mahu belajar tarannum Quran...daripada kaset...so pasang di radio lama nenek aku tu..ada problem sikit sound system nya..so kami yg bermulut manis ni..kata mama kena beli set audio yg ok sikit ..best lagi kalau ada karaokenya..boleh dgr suara sambil mengaji n tarannum...so mama aku pun termakan pujuk...mula2 tu semangat lah ngaji/tarannum thru hifi baru tu..lama2 tarannum nya entah ke mana..karaoke lagu2 pulak...hahaha...tapi banyak juga jasanya hifi tu..sampai sekarang ada lagi...cuma cd playernya selalu sangkut2...pomen dari lahad datu(abang lah tu..hehe) pun sdh try betulkan tapi masalahnya..rumah kami dikampung tu rumah kayu..kalau budak2 dtg berlari..ha alamat sangkut2lah cd tu....

ubah2 lagi


ni lah mini restoran hehe...


bunga ni tumbuhliar je di belakang rumah aku


tu pintu ke arah living hall..sebelah kanan pulak tu..bathroom


Fateen jd model kitchen aku..hehe,dia suka sgt buat gaya"sky" dia tu

hahaha..hari ni ubah layout rumah lagi..kali ni ubah area kitchen aku yg serabut..yg buat aku makin tak selera nak masak...so kali ni utk menambahkan keluasan dapur aku tu..meja makan 2 kerusi tu aku dah pindah ke ruang lorong tgh rumah aku tu...
keburukannya:1.dekat ngan toilet...so ada satu undang2 baru..tiada sesiapa dibenarkan guna toilet tu kalau tgh makan2 ..kuang2kuang..takut hilang selera...2.gelap(kena psg lampu..jika breakfast pagi sangat atau hari mendung cam hari ni..)
kebaikannya"1.dapur aku dah luas...kihkih...fateen pun boleh main anak patung kat situ...dan since meja tu dah kat tgh lorong so aku kena maintain the "cleanliness and clearity(betul ke ayat aku ni?..)sebab kalau kat dapur..main letak je segala benda kat atas meja tu..sampai dah nampak macam rak pulak...tapi yg kena maintain tu as usualnya aku je lah...)tapi yg best tu..abang cakap semalam..macam restoran ni..(tu pujian ke perli tu?) nasib baik takda lilin kalau tak candle light dinner aku mlm tadi...hehe..dah rumah kerdil kena rajin2 lah ubahsuai untuk mengurangkan tahap kekerdilannya tu..kalau tak sesak nafas hey..
selain kitchen..aku pun ubah sikit main bedroom kami dan bilik study@bengkel kereta Rc@stor..hehe banyak betul fungsinya bilik kecik tu...dah memandangkan 2- 3hari ni abang rajin guna bilik tu untuk siapkan report 9 months nya...so aku pun kemaskan lah..supaya bersemangat abang study dalam tu..so pindahkan lah itu ini...so ada luas sikit lah...tapi dah luas dan kemas..bukannya abang sambung kerja nya..dia p sambung keja "pomen" nya pada trak RC kesayangannya tu...dan sekarang Fateen pun dah kamcing ngan bapanya..dia lah jadi ratu sorak (cheer lady) untuk abang kalau trak Rc nya terbang tinggi...heei..sorba salah den ..nakk kemas spy bersemangat study..ni semangat juga, tapi semangat RC...ergh!


p/s.gambar restoran nanti aku upload since batery camera aku tgh charging...

Minggu ni abang busy...Mr Tom kata report should be submitted by the end of this week(today-friday),malam tadi pun abang tidak tidur langsung..kesian abang..minta2 semuanya berjalan seperti yang dirancang...aku?hanya sekadar mampu bertanya..ok ka?sdh siap kah?sebab perbezaan bidang membuatkan aku cuba memahami dan selalunya buat2 faham apa yg abang sedang study sekarang ni...bukan tidak pernah aku bertanya...tapi setiap kali diterangkan..makin "blur" adalah..tapi yg penting aku faham pHd tu bukan benda senang....kalau masa undergrade mungkin lecturer selalunya bagi notes..so terpulang kita mau baca dan faham..tapi kalau postgrade ni takkan mau di "makan suap" lagi...segala2 nya kena cari sendiri ..so supervisor..kena supervised je..dan leads to the right direction...tu yg susah nya jadi org dewasa dan matang..hehe..everybody expect more from u...and people do treat u as an adult..
Apapun doa juga dipanjatkan semoga segala urusan abang di permudahkan..amiin...

Friday, 18 July 2008

thanks

thanks to kak kin kerana berkongsi resepi pulut panggang tu...and many thanks to Asmah
for sharing those lovely pulut panggang...asalnya memang nak buat ,tapi sebab belum berkesempatan nak beli daun pisang di kedai siamcity tu...(alasan jek tuh!)so belum lah terlaksana..BTW..dah rasa pulut panggang kat UK ni..hehe.ni salah satu favourite hubby aku ..
Selepas baca bab confinement dari blog asmah,teringat pulak masa dulu2...masa melahirkan Fateen, mama belum lagi sampai dari kampung..sbb tunggu aku discharge from the hospital...so by the time aku sampai di rumah,hanya husbnd ngan aku ngan baby fateen ja lah...mama masa tu on the way dari kampung ke KK.MAsa tu kami belum ada pembantu rumah lagi,so abanglah(hubbby) yg kena masak..aku kluar dari hospital dalam pukul 11 pagi...balik rumah nak mkn lunch la ni...so mkn lunch hari tu nasi putih +telur goreng+sayur(tapi aku tak ingta dah sayur apa)..hhm berselera betul aku masa tu,sbb mmg sdh sedia lapar sebelum keluar hospital lagi...
so ptg sikit,mama dan rombongan dari kampung pun datang(rombongan tu adik-beradik aku jak lah)so start dari tu,mamalah yg masakkan semua..kecuali fateen still aku yg mandikan..termasuk poke her little tiny hand for jaundice checking-and blood porting is my hubby...3 days after confinement di KK...baru balik membakut...aku kena minum air masak yg mama buat...tapi berbarut tu aku tak tahan..so sekejap jak lah..kuang3x
satu yg best masa berpantang ni..mama ku tak bagi pegang air yg sejuk2...basuh pinggan ke hapa..since di kampung no water heater..so lepas mkn aku main letak je pinggan..di sinki...kalau basuh juga..mau nya kena marah ngan mama....

Wednesday, 16 July 2008

Need to call in sick?Do's and Dont's

There are right and wrong ways to let your boss know you're a no-show. Most people instinctively know the best way to communicate with their particular supervisor and workplace. But if your illness has caused a sudden loss of common sense, follow these tips compiled from human resources experts and other sources.

Do speak to your supervisor directly, if possible. Sending an e-mail is a tip-off of possible fakery.

Don't attempt to fake sounding ill by using the old tricks: speaking on the phone while lying in bed or bent over the toilet. Remember, if you were an actor, you'd have a SAG card.

Do call in as early in the day as possible to give your supervisor time to plan the day without you.

Don't give your supervisor all the gory details of your illness, pain and suffering. It smacks of exaggeration. Make the call short and to the point.

Do make the call yourself.

Don't have your spouse, child or — worse — mother make the call for you unless you are hospitalized and intubated. Be a grown-up.

Do apologize for the inconvenience to your employer.

Don't call from a baseball game, bar, airport or other questionable venue.

Do call in sick when you're feeling miserable, need to see a doctor, are contagious or can't think straight.

Don't go to work looking like a walking carcass.

Do get a doctor's note if your illness requires medical treatment and a specified length of time off.

Don't use "feminine problems" as an excuse — especially if you're not a woman.

read more

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti

Tuesday, 15 July 2008

Blogger Award...


Thanks to kak kin...hehe

Jalan2 surrey


tomato dari kebun auntie sham(wife Dr David)



ni rasberry yg dah masak


ni ubi kentang merah

Jika hari sabtu menghabiskan masa di kota LOndon,hari ahad kami habiskan melawat Surrey...setelah bersarapan di Uni.of Surrey,kami bertolak ke Carboot..areanya memang luas rasanya 3 -4 kali ganda dari fair oak punya carboot di soton.So satu problem aku ngan husnd kalau dtg ke carboot besar ni..nak start dari mana dulu..??hmm last2..jalan main redah je sebab luas sangat...dalam lebih kurang 3 jam menghabiskan masa di carboot,kami pun bertolak dalam pukul 12.30 tghri..dan meneruskan perjalanan ke Kings road..menuju ke rumah Dr David(supervisor suhairul)yang fasih berbahasa melayu...mula2 terkejut juga..tapi rupanya beliau berkahwin dgn org Melayu..so lunch tu kami menikmati masakan melayu yg sedap..ngan desert starwberry n cream yg fresh dari kebun yg mereka tanam sendiri tidak jauh dari rumah..so kami pun berkesempatan berposing di sekitar kebun itu dan berpengalaman menggali sendiri kentang..hmm..seronotnya...

Monday, 14 July 2008

Jalan2 di Kota London







Bukan senang nak berjalan2...esp kalau dah berbdn dua and husbnd aku yg busy ngan Phd nya...tapi kali ni thanks to Asmah n Suhairul yg mengajak kami join the trip and sediakan penginapan,free dinner and breakfast..hehe mana nak cari kat Uk mcm tu punya package...hehe..
Trip bermula jam 7 pagi bertolak dua kereta dari Southampton ke Guildford Surrey.Plan nak ke train station untuk meneruskan perjalanan ke LOndon.Bertolak dengan train pada pukul 9.30 pagi dr Guildford ke Waterloo station di London.Dah sampai di stesen tu terus naik tube(underground train)yang sangat 2 crowded ngan manusia..tambahan lagi beberapa train rosak.Penat sebab kena berebut ngan org2 yg ramai ni dan dalam train tu kena berdri sbb dah tak de space...but really thanks to Mawi and friend(postG student from Surrey uni. yang menjadi tourist guide kami.Yang memenatkan..kena naik turun tangga dgn mengangkat pushchair..of course kaum2 bapa ni yg penat ..kesian mereka..so gmbar bayk di my photoblog

Sunday, 13 July 2008

Pengalaman dulu...tapi kali ni

Kandunganku kali ni banyak bezanya dari semasa aku mengandung kali pertama dulu...

1.Semasa mengandung Fateen,aku langsung tiada mual2(mabuk mengandung),tapi kali ni 2 bulan pertama..tu aku nak masuk dapur pun "bercinta"tak boleh nak menghidu bau minyak.

2.Semasa mengandung Fateen,aku masih lagi houseman(3rd posting in obstetric and gynaecology)...so busy jek memanjang..tapi kali ni.... tgh cuti panjang..so rehat jek memanjang...

3.Semasa mengandung Fateen, my hubby busy ngan master program in UMS,Sabah...tapi kali ni...my hubby busy pulak ngan pHD at Uni.Of Southampton,United Kingdom...

4.Semasa mengandung Fateen,malas nak masak..selalu ajak hubby mkn kat luar jak..dan my favourite makan burger Mc Chicken McD...tapi kali ni..asyik order doner kebab ja kalau mkn kat luar itu pun sgt2 lah jrg..dan yg paling selalu kena masak sendiri and mkn kat rumah...hehe

5.Semasa mengandung Fateen,selalu survey baju2 baby kaler pink..tapi kali ni..tukar kaler biru pulak..hehe...

Friday, 11 July 2008

Kari kepala ikan...


Untuk dinner malam ni..aku masak kari kepala ikan..pelikkan!sepatutnya kari kepala ikan ni sesuai di makan masa lunch..bukan apa sebab kalau lunch aku jarang makan sebab husbnd dah pegi opis...so masak jelah yg penting boleh makan... kari kepala ikan ni...memang kami punya favourite..kalau di Malaysia ada satu restoran dekat dengan Giant kolombong di ..restoran tu ada gambar daun pisang kalau tak silap..kedai india muslim..memang sedap...
so skrg tak boleh lah mkn kari kepala ikan ni di restoran..so kena belajar masak sendiri..
resepi ni aku "cilok"dari my resepi.com...

Masuk ni dah 4 kali aku masak kari kepala ikan ni di UK...so boleh tahan juga le..hehehe cubalah
  • 2 kepala ikan merah(aku ganti ikan salmon)
  • 3 biji terung di belah 4
  • 2 sudu rempah kari
  • 1 batang Kulit kayu manis
  • Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
  • Daun kari
  • 3 ulas bawang merah di mayang halus
  • 1 biji bawang besar warna merah di mayang halus
  • 2 cawan santan
  • 3 sudu besar susu cair
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu basar tomato pure
  • 1 asam keping(asam jawa pun boleh)
  • Garam secukup rasa dan serbuk perasa
  • 1 inci halia di hiris halus
  • Minyak masak

Cara-cara
  1. Panaskan minyak letak, daun kari,kulit kayu manis,bunga cengkih dan lawang.
  2. Letak serbuk kari ikan, serbuk cili masak sehingga naik bau (sehingga garing)
  3. Kemudian tambah sedikit air dan tomato pure sehingga garing
  4. Tambahkan santan , susu cair dan sedikit air, kacau. selepas 4 minit masukkan kepala ikan.
  5. Tambahkan terung, asam keping, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga terung itu lembut. Di kuali lain seperti biasa panaskan minyak goreng bawang putih, merah dan halia sehingga kekuningan kemudian masuk kedalam kari tadi dan kacau.
  6. Siap untuk di makan

Wednesday, 9 July 2008

Perginya suatu kehilangan...


arwah bersama kumpulan marhaban semasa majlis perkahwinan adik


mamaku bersama arwah semasa raya tahun 2006..di kediamannya

Kematian itu pasti adanya. Ia ibarat “pintu”, setiap orang pasti akan memasukinya. Ia juga laksana “gelas”, setiap yang bernyawa pasti akan ‘mencicipinya’. Hakikat ini telah dinyatakan di dalam Kitabullah, “Tiap-tiap jiwa (yang bernyawa) akan merasakan kematian.” (Qs. Ali ‘Imrân [3]: 185).

AL FATIHAH...buat allahyarhamah Hjh Dg Namit hj Abd Razak(atau mesra dengan panggilan babu hajjah namit) yang meninggal pada pukul 8.45 mlm tadi(waktu malaysia) di kediamannya Kg Pimping Membakut.Arwah adalah kakak kepada mama ku.Arwah pernah mengajar kami adik beradik mengaji Al QUran..dan arwah adalah seorang yg sangat gigih dan rajin walaupun jari2 nya mengalami kecacatan sejak lahir...dengan kekurangan yg arwah ada...kesungguhannya dalam mencari pendapatan sangat aku kagumi...sebutlah apa jua kerja di kampung ,semuanya pernah dikerjakannya..

1.Sering menerima tempahan membuat kuih-muih utk majlis2 kenduri di sekitar kampung.(aku pun pernah membantu arwah dalam menyiapkan tempahan semasa aku tingkatan 4 dahulu)

2.Guru KAFA di kampung..mengajar pelbagai peringkat umur dari yg kecil hinggalah kepada yg berusia...

3.Aktif dalam aktiviti masjid..seperti marhaban untuk majlis 2 perkahwinan.

4.Perniagaan adalah mata pencariannya.

Semoga rohnya bersama2 orang yang Soleh...amiin

doa2 amalan

DOA SUPAYA MENJADI PAKAR TENTANG SESUATU PERKARA



Allahummaftah ‘alaya futuuhal ‘arifiin. Wa faqqihni fiiddiin.

“Ya Allah, terangkanlah hatiku seperti terangnya hati-hati orang yang arif. Fahamkan aku perkara agama ku.”

DO’A KETIKA HENDAK BERSYARAH ATAU BERBAHAS





Rabbisy rahli sadri wa yassirli amri wahlul ‘uqdatan min lisani yafqahu qauli.

“Ya Allah! Lapangkanlah dadaku, mudahkanlah pekerjaanku (urusanku) dan lancarkanlah lidahku agar mereka faham pembicaraanku.”

DO’A MUDAH FAHAM DAN MUDAH HAFAL




Allahummarzuqna ya Rabbi fahman-nabiyin, wa-hifzal-mursalin, wa-ilhamal-mala-ikatil-muqarrabin fi-afiatin ya

“Ya Allah! Kurniakanlah kami fahaman para nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham para malaikat yang hampir denganMu juga kurniakanlah kami kesihatan wahai Yang Amat Mengasihani.”

p/s jika dulu semasa sekolah rendah..sewaktu hendak mulakan kelas pendidikan agama islam..ustaz/ustazah akan arahkan anak2 muridnya menadah tangan dan doa dibaca sebelum memulakan pembelajaran...tetapi semakin kita ni dewasa...ingatkah kita amalan2 doa sebelum menuntut ilmu ini..tak kiralah..sijil/ ijazah/master/Phd/Post Doc..yg penting ilmu2 yg bermanfaat...fikir2kanlah...

sumber

Tuesday, 8 July 2008

Biarku menjadi lilin....


ni ketika di pulau pinang...ketika menghadiri majlis konvo ku...




Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Terangi sekeliling dengan diri terbakar
Tak siapa yang sedar
Disaat kegelapan rela aku berkorban
Demi satu harapan

Biar masa berlari
Dan kau terus mendaki
Aku tenang disini dengan sabar menanti
Tanpa dendam dan benci
Andainya kau terjatuh terluka dan tersungkur
Kurawat biar sembuh

Aku tak kan bertanya
Apakah nanti balasannya
Setiap pengorbanan setiap pemberian
Demi satu ikatan

Keikhlasan dihati
Walaupun kau ragui
Pada suatu masa dan suatu ketika
Akan ketara jua

Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Saat kau kesepian saat kau kegelapan
Kurela menerangkan

Aku senang begini dapat terus berbakti
Dengan cara sendiri
baru sebentar tadi aku telefon ke kampung...mama ku kata kak lin masih kurang sihat...berkesempatan berbual singkat dengannya...kerana kak lin pun kedengaran.."lelah"..walaupun berbual sambil duduk di kerusi...tapi dalam perbualan singkat itu pun..aku tidak dapat menahan aimataku dari terus mengalir...aku tidak dapat berlagak tabah dihadapannya...aku tahu suara kak lin pun tersekat2....dan dia kata jangan bimbang...mama ada di sini menjaganya...aku sedikit rasa terkilan kerana tidak dapat menjenguk kak lin di kala dia tidak sihat ...
"Ya Allah berikanlah kesihatan kepada kak lin..panjang kan umurnya".
..awalnya aku ingin beritahunya berita gembira....dan itupun kaklin masih keuarkan nada riang nya...itulah rutin yg kak lin selalu lakukan..berkongsi suka duka dengan kami adik beradiknya..walaupun duka dihatinya...jarang sekali dikongsi bersama...kak lin selalu menjadi pendengar setia..berkongsi kebahagaiaan adik beradiknya dari kejauhan...

p/s lagu ini khas buat kak lin tersayang...semoga sihat sentiasa...dan berada di bawah kasih sayang Allah...kau lah lilin hidup kami...hanya doa dapat ku panjatkan dari kejauhan...

Sunday, 6 July 2008

Fateen sayang...

ada sekali tu tengok cerekarama thru you tube...tak ingat la tajuk apa...aku kalau bab yg "pilu" tu aku pun ikutlah mengeluarkan airmata...kalau depan husbnd aku..sure dia akan gelakkan aku...

tapi kalau depan fateen..mula2 dia tgk aku dah start mengesat2 airmata...dia pun dah mula nangis..tapi itu dulu,masa dia kecik...skrg since dia dah besar ni..dia start tanya aku dulu..

Fateen:xy@%!*...ok?(i guess she try to ask me whether i'm ok?"
sambil tangan keciknya tu mengusap rambut maknya ni...last2 ..dia pun join nangis sekali..huawaah...makin gamatlah drama jadinya...

Saturday, 5 July 2008

A walk in the clouds...


After returning from the war, Paul and a young woman meet on a bus as she's headed home from college to help with the grape harvest and face her Old World domineering dad. The woman has not married but is pregnant and she thinks her father is going to kill her. Paul proposes to pose as her husband to help her face her father. When their passion for each other is finally ignited and explodes, they realize they must overcome all odds to be together.

What if a married man helps an abandoned woman who is pregnant, and offers her to show up together in front of her father, and leaves in the morning? After Paul returned from the World War 2, he meets with Victoria, who is on the way home to the grape field called Las Nubes, which stands for "the clouds." Through the celebration of the harvest, they finds out their love has grown passionately. In the meantime, they confront and have a hard time with her father, Alberto, who respects the old Mexican tradition. In the night Paul tries to explain to Alberto about his true love for Victoria, two men get into a fight which leads a fire on the field




p/s..my favourite movie..

dinner..chinese style

untuk dinner malam ni...terasa nak mkn chinese style..so resepi aku kali ni..adalah ayam masak halia...

bahan2nya
ayam-6 ketul(untuk 2-3 org mkn)
sos tiram(2 sudu besar)
kicap cair(masin)
halia( 3inci-di potong memanjang(kiub)
bawang putih 3 ulas(di hiris halus)
cendawan butang/kering(ikut suka)
sayur campur(optional)
garam( jika perlu-sebab soso tiram n kicap cair) sdh masin
air secukupnya
tepung jagung 2sudu kecil(untuk memekatkan kuah)

tumiskan halia dan bwg putih hingga kekuningan..setelah itu..masukkan sos tiram dan kicap cair...tambah kan air..sekiranya sdh mendidih...masukkan ayam...apabila sdh separuh masak..masukkan cendawan+sayur campur....tambahkan tepung jagung yg telah di cairkan untuk mndapatkan kuah yg lebih pekat...sedap di makan bersama nasi putih...

p/s kalau di Malaysia dulu..suka jika masak ayam halia ni ngan cendawan yg byk dan dried kurma...sesuai juga bagi ibu2 yg masih dalam pantang..

macaroni+tuna cheese



pagi ni..aku dah buntu mau masak apa untuk breakfast..."scan2" kat cupboard dapur ni..ha..ada lagi baki makaroni+spagetti...walaupun tak byk..kalau combine cukuplah...so baki tuna pun ada lagi...so timbullah ideanak masak "modified macaroni and cheese"..bahan2nya

spagetti+macaroni-di rebus hingga lembut
tuna-satu tin
cheese-di parut(grated)-byk mana ikut suka la
bwg putih 2 ulas -di hiris halus and di tumis
sayur campur
susu secawan(fresh milk)
mentega(satu sudu)

cara2nya

tumis bawang...apabila sudah kekuningan..masukkan tuna...apabila tuna dah agak masak masukkan sayur campur...setelah sayur agak masak..masukkan grated cheese tadi..masukkan macaroni+spagetti yg telah direbus tadi..dan gaulkan bersama bahan tadi..masukkan susu dan mentega ..biarkan hingga mentega cair..gaulkan..dan tambah kan garam dan serbuk perasa secukup rasa..sedia untuk dihidang...enak dimakan semasa masih panas...

Thursday, 3 July 2008

Doa seorang isteri....

copy and paste from frwded email....

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fisikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu diArash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku
dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala
perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala
dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu

Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa RahmatMu

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku…
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin

Tuesday, 1 July 2008

Mother's junk food diet could harm children

Pregnant or breastfeeding mothers who live on a diet of junk food could be condemning their children to lifelong obesity and ill-health

A study suggests that a mother's poor diet can do long-lasting and irreversible damage to her child.

The effects include obesity, raised levels of cholesterol, and the risk of diabetes.

Although the research was conducted on rats, scientists say the findings are very likely to apply to humans.

The results fit in with observed patterns of children's weight reflecting that of their parents.

Dr Stephanie Bayol, one of the scientists from the Royal Veterinary College, London, said: "It seems that a mother's diet whilst pregnant and breastfeeding is very important for the long-term health of her child.

"We always say 'you are what you eat'. In fact it may also be true that 'you are what your mother ate'.

"This does not mean that obesity and poor health is inevitable and it is important that we take care of ourselves and lead a healthy lifestyle. But it does mean that mothers must eat responsibly whilst pregnant."

The new research follows up a previous study by the same team in which pregnant rats were given a diet rich in fat, sugar and salt.

Many gave birth to offspring which over-ate and had a preference for junk food.

The team has now taken the research further to show that a mother's diet can have effects lasting well into adulthood.

Even when young rats were weaned off junk food, their metabolism remained altered, making them overweight and unhealthy.

source:yahoo

Blog Archive