Wednesday, 31 December 2008

Fateen and Faez




tiba2 hilang mood nak blogging..:(

still here.....


Still Here - Natasha Bedingfield

You looked at me and saw what I never could see
You made me feel more than I thought I could ever be
And when I needed a friend you were always there to lift me up
To make me strong
You're not gone

You're still here
With me all the time
You're still here
When I close my eyes
I still see you
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here
Still here in my heart
In my heart

Because of you I knew how it felt to be loved
You made me feel beautiful 'cause you believed I was
And I will never forget how you touched my life
You made me feel like I belong
You live on

You're still here
With me all the time
You're still here
When I close my eyes
I still see you
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here
Still here in my heart
In my heart

All my life
You'll be in my life
You'll be part of me
I'll just think of you and you'll still be
You'll still be here

Still here
You're with me all the time
You'll still be here
Still here
When I close my eyes
I still see you
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here in my heart

You're still...
I still feel you
And we'll never be apart
You're still here in my heart
In my heart
In my heart
In my heart
Still here

who knew...

You took my hand
You showed me how
You promised me you'd be around
Uh huh
That's right
I took your words
And I believed
In everything
You said to me
Yeah huh
That's right

If someone said three years from now
You'd be long gone
I'd stand up and punch them out
Cause they're all wrong
I know better
Cause you said forever
And ever
Who knew

Remember when we were such fools
And so convinced and just too cool
Oh no
No no
I wish I could touch you again
I wish I could still call you a friend
I'd give anything

When someone said count your blessings now
For they're long gone
I guess I just didn't know how
I was all wrong
They knew better
Still you said forever
And ever
Who knew

Yeah yeah
I'll keep you locked in my head
Until we meet again
Until we
Until we meet again
I won't forget you my friend
What happened

If someone said three years from now
You'd be long gone
I'd stand up and punch them out
Cause they're all wrong and
That last kiss
I'll cherish
Until we meet again
And time makes
It harder
I wish I could remember
But I keep
Your memory
You visit me in my sleep
My darling
Who knew
My darling
My darling
Who knew
My darling
I miss you
My darling
Who knewYou took my hand
You showed me how
You promised me you'd be around
Uh huh
That's right
I took your words
And I believed
In everything
You said to me
Yeah huh
That's right

If someone said three years from now
You'd be long gone
I'd stand up and punch them out
Cause they're all wrong
I know better
Cause you said forever
And ever
Who knew

Remember when we were such fools
And so convinced and just too cool
Oh no
No no
I wish I could touch you again
I wish I could still call you a friend
I'd give anything

When someone said count your blessings now
For they're long gone
I guess I just didn't know how
I was all wrong
They knew better
Still you said forever
And ever
Who knew

Yeah yeah
I'll keep you locked in my head
Until we meet again
Until we
Until we meet again
I won't forget you my friend
What happened

If someone said three years from now
You'd be long gone
I'd stand up and punch them out
Cause they're all wrong and
That last kiss
I'll cherish
Until we meet again
And time makes
It harder
I wish I could remember
But I keep
Your memory
You visit me in my sleep
My darling
Who knew
My darling
My darling
Who knew
My darling
I miss you
My darling
Who knew
Who knew
Who knew

Monday, 29 December 2008

dialah di hati...


ini ketika menghadiri konvo adikku di sarawak

perkara sama 16 tahun lepas datang menyingkap kembali dalam diari hidupku..kalau 16 tahun dahulu...aku berada di telinga kiri arwah bapaku membantunya mengucapkan syahadah ketika saat nazaknya..tetapi 18 hari lepas...aku yang menjumpai arwah kakakku(kak lin)yang terbaring dan sudah tidak bernyawa di kediaman bunda di kg pimping..asalnya aku ingin mengejutkannya untuk makan malam...padahal kurang dari 5 minit...aku melihat dia melihatku dari bilik tidurnya,,tapi tiada pula dia memanggil kami yg berada dekat dengannya jika dia berada dlm kesakitan tika itu...

aku dan fateen ketika itu menuju ke katilnya..ku lihat dia tertunduk di tepi katilnya...berkali2 aku mengejutkannya..tetapi ternyata panggilanku tiada respon..ku lihat bahagian dadanya seolah tiada nafas yg turun naik...ku periksa carotid pulse dan radial pulsenya...pun tiada denyutan...lantas aku bangunkannya dr posisinya tertunduk ke posisi supine...dan ku dgr jantungnya juga tiada degupan...aku mula mengalirkan airmata..seolah2 jawapan yg satu itu sudah terkotak di fikiranku...mama dan kak mie pun segera ku panggil..dan utuk kepastian lg ku periksa pupil reflexnya..memang telah fixed and dilated...tiada ku sangka kak lin pergi meninggalkan kami sebegini cepat dan tiada pesanan yg tertinggal...segalanya masih segar di ruang minda ini..walaupun aku bersyukur kerana di beri kesempatan bersamanya di saat akhirnya...namun aku masih sedih akn pemergian kak lin....masih terbayang di saat2 akhir sebelum dia dibawa pergi meninggalkan kami dan rumah ini...

mama..adalah "teman" sejati kak lin...setahuku..mereka ini tidak pernah berpisah sejauh ini...paling lama pun semasa mamaku mengerjakan haji ke mekah..pastinya yg paling sedih adalah mamaku...kerana kemana sahaja mamaku pastinya ada kak lin...segala2nya dilakukan bersama..menonton drama indonesia bersama,berkongsi hobi,ke pekan pun berdua,tidur bersama,bangun ke toilet di bening subuh pun beriringan,menghadiri majlis kenduri kahwin pun bersama..

ada sekali ketika aku dan mamaku membeli brg di GIant..lebih kurang 2minggu selepas perginya kaklin..mamaku tiba2 teringatkan kaklin..dan menangis di situ juga...tiba2 mama teringat saat2 mereka berdua membeli belah..dan memilih 2 apa2 yg perlu di cuba

...bagi ku kaklin masih ada bersama2 kami selama2nya...


AL FATIHAH....

Sunday, 28 December 2008

Selamat tahun baru hijrah..1430..

semoga tahun hadapan membawa seribu kejayaan dunia dan akhirat...

kereta

Hmm...setakat ni dah 3 kali aku drive bawa kereta aku setelah "tugas" itu mula ku sandang semenjak abang balik UK...dah lama sebenarnya tak bwa kereta semenjak kami berkahwin...100% ku serahkan tugas itu pada abang..since aku lagi confident kalau abg yg bawa..dan abang akan jadi banyak"cakap" kalau duduk sebelah aku yg memandu..bukan apa..ada2 saja yg tidak betul..seingat aku..guru sekolah memandu aku pun dulu pun tak sebising dia...mula dulu decide nak beli kereta sebab selalu sangat balik malam...masa mula2 kerja dulu..al maklumlah tak oncall pun byk keja kena setel sebelum keesokkan harinya...so masa tu aku tak kahwon lg ngan abang..so kalau balik kampung pun aku lah yg kena bawa...tapi ngan syarat..jalan kena clear...(mana ada jalanraya pernah clear kat sabah ni..makin mlm makin tumbuh bak cendawan)...

so setelah aku mencapai 40 hari berpantang..baru aku beranikan diri pegang2 stering..dan seperti biasa Fateen akan jadi co-pilotku...tapi setakat ni belum jauh sgt..setakat beli brg dapur kat Giant bawah sana tu je...

p/s aku bukan apa...ada satu fobia kalau bawa kereta kat lebuhraya..aku rasa macam semua kereta kat tepi tu nak melanggar aku...hehe..masalah tu!

Saturday, 27 December 2008

Wednesday, 24 December 2008


Faez: hi..bapa..



Tinggal 5 hari lagi akan mencapai 40 hari aku berpantang..berpantang ku kali ini banyak benar ujian yang terpaksa ku hadapi...berjauhan dari suami tercinta,pemergian kakak kandungku ke rahmatullah,aku dimasukkan ke wad,anak sakit...semuanya dalam tempoh kurang dari sebulan...alhamdulillah aku punya keluarga yang membantu dari segala segi..sekurang2nya tidak terlalu terbeban di bahuku seorang...aku bersyukur..pasti inilah hikmah yang Allah berikan..kerana sekiranya aku bersalin dan berpantang di negara orang...pasti semuanya akan semakin sukar bagiku..dan jika ditakdirkan semua yang berlaku itu ketika aku diperantauan pasti akan mengganggu konsentrasi abang..semoga abang terus diberikan ketabahan dirantau orang dalam meneruskan perjuangannya...jangan bimbangkan kami disini...insyaAllah semuanya akan selamat...

Sunday, 21 December 2008

bila terasa rindu...

apa agaknya kabar mu di sana
di sini ku sedang di belenggu rindu
beginikah rasa
siksa perpisahan
sungguh anehnya hidup berasingan

hati terasa bagai tertinggal di situ
mesti berkubur dah jauh beribu batu
sesaat seperti setahun lamanya
semasa kau tiada apa yang terdaya

c/o bila terasa rindu ku sebut nama mu
dengan harapan kau kan muncul dalam tidur
bila terasa rindu ku bayang wajah dalam angan dan barulah ku terasa bagai di sembur

oh jauh sekali duduk di sini berbeza
beribu kali lagi ku selesa di sana
tak sabar menanti detik kepulangan namun hingga itu apa yang termampu

chorus

terlintas di fikiran untuk meminggirkan saja semua pencarian di sini
tetapi ini sebahagian dari pengorbanan bekalan andainya hari sukar mencabar


Bila Terasa Rindu - Dafi

Wednesday, 17 December 2008

Happy belated birthday my dear FAteen




2 hari selepas hari jadinya yg sebenar baru aku dapat buat mini celebration for my little princess..sorry my dear(thanks for Auntie Rin who sponsored the birthday cake..really appreciate)..kita merancang Allah yg menentukan...apa2 pun harap fateen gembira.di hari lahirnya yg ketiga tahun..u r big girl now fateen..semoga menjadi anak yg solehah..dan kakak yang penyayang...

Luv from mama ,bapa and your little brother Faez
Esok genaplah sebulan Faez zakwan..dan hampir 2 minggu semenjak abang balik UK...esok juga genap seminggu pemergian arwah kak lin ke rahmatullah..setelah 3 hari kak lin pergi..aku kembali ke KK semula untuk menguruskan hal2 yang tertangguh..tapi belum pun genap sehari aku di rumah..aku tiba2 telah mengalami "epigastric pain" yang radiates to my left shoulder ..dan continous in nature...puas aku menarik nafas dalam mengharap agar sakit itu berkurangan...aku yg berada di bilik tidurku sendirian bersama FAez...terus menelefon pembantu rumahku yang berada di biliknya...sambbil teresak menahan kesakitan...terus aku telefon jabatan kecemasan dan minta ambulan dtg ke rumahku...sesampai di kecemasan .kesakitan itu masih lagi kurasa y gteramat sangat..hanya mati sahaja yg ku ingat tika itu..jantung semuanya normal ..cuma tekanan drh ku agak tinggi mungkin kerana terlalu sakit...setelah painkiller di beri..barulah aku rasa lega..namun setengah jam selepas itu..sakit itu dtg lagi...dan masih memrlukan painkiller untuk hilang...abdominal scan telah dibuat dan mendapati ada batu di pundi hempeduku..(gallstone)..dan aku mengalami biliary colic..oleh kerana aku risau yg sakit itu dtg lagi jika aku minta pulang...so aku setuju untuk di masukkan ke wad untuk pemerhatian dan pemeriksaan lanjut...

Mujur ramai kelaurgaku yg membantu...faez yg selama ini fully breastfed terpaksa diberikan susu formula...hari jadi fateen yg jatuh pada hari yg sama juga berlalu begitu sahaja tanpa apa2 sambutan...namun aku bersyukur keluargaku dan keluarga suamiku banyak memberi sokongan..abang yg di kejauhan juga tidak putus2 berdoa dan terus menyuntik semanagt agar aku terus tabah demi anak2...

YA Allah KAu berikan ku kekuatan....amin

Sunday, 14 December 2008

Lilin yang terpadam...

Innalillahiwainnailaihirojiun....

perginya kakakku yang tersayang..benar2 memberikan kesan pada hidup kami sekeluarga...tapi Alhamdulillah aku sempat bersama arwah hingga ke saat2 akhirnya...

AlFAtihah..buat Salinah binti Awang piut...kembali ke rahmatullah pada 12/12/2008 pada 9.10 mlm..di kediaman bondaku di membakut...semoga rohnya dilimpahi rahmat..Amin

happy birthday kak lin

biarku menjadi lilin

more photos

Wednesday, 3 December 2008

Kisah di sebalik nama....

Ni mau cerita al kisah di sebalik nama...semasa mengandungkan Faez Zakwan..dann after anomaly scan dan sex baby pun di ketahui..balik rumah ja..after call kakak dan mamaku di Mlaysia dengan khabar gembira itu..aku terus surf internet untuk cari nama2 anak lelaki dalam Islam...kali ni aku nekad untuk carikan terus nama untuk buat surat lahirnya nanti,kerana aku tahu..masa sangat terhad untuk buat surat lahirnya nanti memandangkan abang kena balik ASAP...so cari punya cari...aku pun temui beberapa nama yang "possible"...so aku pun listkan nama2 tersebut..dan tunggu abang balik dari ofis untuk pilih nama yang terbaik..

Fathi = Pembukaanku, kemenanganku
Faiz = Berjaya
Fauzan = Kejayaan
Zharfan (Cerdik, pintar, cantik upanya)
Nama yang mudah tetapi jarang didengar. Namun menampilkan situasi dua dalam satu. Ianya memberikan gambaran seorang anak lelaki yang cerdik. Di samping itu memiliki rupa paras yang cantik. Satu nama yang cukup baik untuk membentuk seorang anak yang berwibawa.
Zabidi = Yang memberi
Zakwan = Yang cerdik, yang harum
Zafran = Kejayaan Asyraaf = Yang mulia
Azhar = Yang berseri, yang gemilang
1.Fathi Zharfan bin.Abu Bakar 2.Fathi Zakwan bin.Abu Bakar 3.Zabidi Azhar bin.Abu Bakar 4.Fathi Zafran bin.Abu Bakar 5.Fathi Azhar bin.Abu Bakar 6.Faiz Zakwan bin.Abu Bakar 7.Faiz Zharfan bin.Abu Bakar 8.Faiz Azhar bin.Abu Bakar 9.Faiz Zafran bin.Abu Bakar 1.Fauzan Asyraaf bin.Abu Bakar 2.Fauzan Azhar bin.Abu Bakar 3.Fauzan Zakwan bin.Abu Bakar 4.Fauzan Zharfan bin.Abu Bakar

so at last...nama Faiz Zakwan jadi pilihan abang..Zakwan katanya seakan2 Zawana..so aku pun setuju memandangkan itu pilihan abang..dan untuk menyamakannya dengan nama kakaknya,Fateen...Faiz=Faez...so begitulah al kisahnya..nama Faez di beri nama...to be exact..pada 10hb julai 2008...nama itu sudah sebati di hati kami.dan nama Faez Zakwan tidak aku hebahkan(rahsia kononny)..kecuali pada kawan2 yang terdekat di Soton...so sekembali nya aku dari UK...khabarnya kakakku(kak Nah) sudah bersalin anak ke tiga..seorg putera juga...so melalui telefon aku bertanya..siapakah nama anak kaknah yang sdh berumur seminggu setibanya kami di Sabah...dengan nada biasa kak nah menyatakan anaknya bernama Naim Zaquan...terus aku cuba "recall" balik kalau2 aku ada terlepas kata2 sebelum ni p ada kak nah tentang nama Faez atau kak nah saja main2...tapi ternyata itulah nama anak kaknah...dan sudah pun di daftarkan...terkejut juga aku pada mulanya..tapi aku nekad akan tetap berikan nama Faez Zakwan pada anak ku yng bakal lahir(masa itu)..kerana nama itu sdh sebati semenjak Faez 5 bulan dalam rahimku...

p/s banyak perkara sebenarnya yg secara keetulan pilihan aku dan kak nah ni..kadang2 serupa...tapi kali ni aku betul2 tidak menyangka..sehngga bab nama nak pun serupa...

Loving each other



luv FAez


Luv Fateen


i'am a big girl now...


Luv Bapa and Fateen always..


we always luv u...

Tag from Izan..

Two names you go by:
1. Jan
2. Ijan(my family- in law side)

Two things you are wearing right now:
1. Baju tidur (made in Indonesia..hehe)
2.Kain batik(almaklumlah...dalam pantang)

Two things you want very badly at the moment:
1. I need more time with my dear husband..before he flying back to UK...hukhukhuk)
2. Strength and confident...to drive car back..hehe..after the very2 long time)

Two things you did last night just before bed:
1. Breast fed baby Faez...
2. To the toilet..hehe

Two things you ate today:
1. Nasi+sotong+kangkung msk belacan
2. McD quarter pounder set

Two people you just spoke with:
1. Hubby
2. Fateen

Two things you are doing tomorrow:
1. meeting friend
2.look for kuih cincin and souvenir for hubby to bring back to uk

Two longest car rides:
1. Membakut-Lahad Datu
2.KK- ld

Two favourite beverages:
1.Nescafe ping!(couldn't resist even during this confinement)
2. Any water with ice cube..hehe


i will think who i should tag soon...

Tuesday, 2 December 2008

KKIA...new terminal



good bye my friend...good luck in ur future
Pertama kali menjejakkan kaki di terminal baru KKIA setelah "renovation"..hmm boleh tahan...sekali pandang seperti KLIA(but a bit smaller)..

Monday, 1 December 2008

sabarlah hati...


hari ni baby faez dah masuk hari ke-13..esok genap 2 minggu..alhamdulillah..walaupun "kerja" nya belum banyak melainkan tidur ,minum dan menangis...tapi sehari ke sehari aku memerhatikan perkembangannya...hujung minggu ni pulak..abang akan balik menyambung kerja2 yang tertangguh...sedih?sudah pasti..tapi terpaksa lah di tahan2..kadang airmata ini mengalir tanpa di undang...kesukaran telah mula terbayang apabilam aku yan menjadi kepala keluarga seleps ini...tapi aku harus tabah...demi anak2 dan suamiku yang tercinta...doa saja senjata..agar hati ini tidak terus hiba..
BAby FAez akan lebih banyak masa bersamaku nanti...tidak seperti FAteen dahulu..yang masa bersamaku sangat terhad di awal2 tempoh pembesarannya..

pesan buat abang...

Study molek2 deh...banyakkan berdoa dan terus usaha moga berjaya..jgn risaukan kami di sini..insyaAllah...semuanya akan selamat