Sunday, 21 August 2011

o dear..

weekend is especially for our kids...Outing with them means the more patience should be added or topped up..especially Faez..my 1st charming n handsome boy..he will always fall asleep while the car start moving...but by the time we reached our destination...he still sleep..but the most difficult part when we try to wake him up..he will start crying..crying n crying ,like nothing can stop him...sometimes..we had to wait for a little bit longer...just to wait him wake up by his own...his crying never makes everyone feel good..but that's my son...really2..needs more patient to deal with him..

BUT..he is a caring big brother to his little afeeq..he loves to kiss him and lying next to his brother whenever he feel sleepy...Afeeq do love it...so much i would like to tell u here but my dear afeeq already crying for his early breakfast...

will be continued...

A 22.35...i still awake..yess..my dear kids already fall asleep..usually during weekend..we do 'sungkai' outside..just as a promise to our kids like previous weeknd..today we planned to breakfast @Pizzahut 1B..but unfortunately the restaurant already Fully 'reserved'..so we ended up sungkai at marrybrown again(like yesterday)but the different is the location..to be honest i don't really like marry brown setting in 1B..too packed..and too close to other's table..it make no privacy at all..and the table was so tiny ...small...

i would like to continue the story about Faez..jut now..just before he was asleep..he lying next to afeeq who was already gone to sleep about 30 minutes ago..he kiss afeeq's leg n hand..and put him into his arm..he loves Afeeq so much...and we love Faez ,Fateen and Afeeq so much...we offered you the 'bestest' love that we could give u dear...loving you is the most valued n precious moment we ever had..Thank you Allah for giving us the lovely kids...and soleh n solehah inshaAllah

Monday, 15 August 2011

Dim Sum...De Mum

cepat ja masa berlalu kan...sdh setengah bulan kita berpuasa..hari ni aku try buat dim sum udang masak stim...aku ngan abg mmg suka mkn ni...tp jrg2 dapat pg restaurant chinese yg halal....seperti ahad lalu kami plan hendak mkn dimsum ni di restoran baba n nyonya tapi kebetulan dim sum tiada..agak kecewa juga la...so hari ni aku plan msk dimsum..alhamdulillahwalaupun first timer..menjadi juga..resepinya aku cilok kat sini

interlud....

Pagi 2 tadi biasanya baby afeeq akan bangun utk mandi dalam jam 9 pagi..tapi ntah kenapa hari ni tidurnya panjang smpai ke pukul 10 pun tidak nampak tand2nya hendak bangkit..last2 aku kejutkan dia dalam pukul 10 utk mandi..masyaAllah..patutla afeeq tdur jak..rupanya dia demam...panas betul badannya...lalu cepat2 lah aku mandikn dan beri dia minum panadol...ya Allah sembuhkanlah anakku ini...amin..

Deko bersama abang...

carpet yg sedondon dengan living hall

walpaper yg dipsg sendiri oleh kami berdua..



pictures of our 'new' living hall...hee

Saturday, 13 August 2011

hasil..baru 20%..


ini proses memotong wall paper

Hari ini kami kepenatan..sgt penat...ditambah lagi dgnletih berpuasa..selepas sahaja sahur dan solat subuh..aku dan abg..memulakan projek deco..sebenarnya sdh lama projke ni kami plan ...cuma belum ada kesempatan..pasang wallpaper ja pun..wall paper ni sdh lama kami beli..aku dan abg sama2 pilih semasa di UK dulu..around jun/julai last year...kami punyalah risau takut tak cukup..tau2 guna 3 gulung je...

Abang lah yg paling dedikasi..dari pukul 6 pagi..pukul 3 ptg baru siap..aku sekali sekala terganggu dek rengekan afeeq yg tak mahu di layan oleh sesiapa melainkan aku......di sini ada a few pictures semasa proses ..cumanya final result nya akui akan upload kemdian..

Thursday, 11 August 2011

ramadhan ke 12..

Pejammcelik2x..sudah 11 hari kita berpuasa...alhamdulillah krn so far belum ada yg ter'bocor' lagi...sebab masih menyusukan baby afeeq...hmm menses pun tak mai lagi..ok la..mudah2an aku dpt habiskan puasaku ini selama sebulan insyaAllah...

Perancangan tahun ni..akan beraya di membakut untuk raya pertama..dan hari raya kedua kami akan bergerak ke kampung husbnad(lahad datu)..pasti ibu mertuaku tidak sabar untuk menatap wajah cucunya yg satu ini(afeeq)..kerana semenjak dia lahir..belum pun beliau dtg ke sini ,maklumlah selalu sakit2 ibu mertuaku itu.Kalau tidak semasa faez n fateen dulu..dialah yg dtg dulu dan sibuk mengurus cucunya berdua itu..

Perancangan lagi..insyaAllah jika ada rezeki lebih plan hendak buat open house...sebab rumah ni pun tidak terhousewarming lagi..dek aku sibuk nak bersalin...terasa tidak larat utk mengundang tetamu..btw..insyaAllah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki adalah tu..:)

Guide to a better life

No..no..this in not written by me..but almost everything that he said is true..just to share this with u guys..

This is amazing, he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book 'The last lecture" before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind...
In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan, and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.


POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE

Personality:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.

2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment

3. Don't over do; keep your limits

4. Don't take yourself so seriously; no one else does

5. Don't waste your precious energy on gossip

6. Dream more while you are awake

7. Envy is a waste of time. You already have all you need..

8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.

10. Make peace with your past so it won't spoil the present

11. No one is in charge of your happiness except you

12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

13. Smile and laugh more

14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:

15. Call your family often

16. Each day give something good to others

17. Forgive everyone for everything

18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6

19. Try to make at least three people smile each day

20. What other people think of you is none of your business

21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:

22. Do the right things

23. However good or bad a situation is, it will change

24. No matter how you feel, get up, dress up and show up

25. The best is yet to come

26. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with.

Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.

" for his wife and children to follow.

POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE

Personality:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.

2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment

3. Don't over do; keep your limits

4. Don't take yourself so seriously; no one else does

5. Don't waste your precious energy on gossip

6. Dream more while you are awake

7. Envy is a waste of time. You already have all you need..

8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.

10. Make peace with your past so it won't spoil the present

11. No one is in charge of your happiness except you

12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

13. Smile and laugh more

14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:

15. Call your family often

16. Each day give something good to others

17. Forgive everyone for everything

18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6

19. Try to make at least three people smile each day

20. What other people think of you is none of your business

21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:

22. Do the right things

23. However good or bad a situation is, it will change

24. No matter how you feel, get up, dress up and show up

25. The best is yet to come

26. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with.

Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.

Wednesday, 10 August 2011

kita tidak perlu saling kenal untuk berasa simpati..tidak perlu terhutang budi untuk berterima kasih..tidak perlu jatuh cinta untuk menunjukkan kasih sayang..tidak perlu berbuat silap untuk memohon maaf...tidak perlu kemewahan untuk merasa bahagia...tidak perlu di sanjungi untuk merasa hebat...aku perlu apa lagi..cukuplah Allah bagiku..,Muhammad ya rasululullah..


Tuesday, 9 August 2011

kadang-kadang kita terasa kita susah..tetapi ada lagi yang lebih susah dari kita...maka teruskan kesyukuran kita kpd Allah..kerana Dia Maha Pengasih

Thursday, 14 July 2011

jahit...

kalau 'scan' kat newsfeed facebook...memang banyak benda2 yg di jual..termasuklah baju2 raya/tudung/baju2 baby(bestnye tgk)/kuih raya..bak kata lain macam pasarlah gamaknya..ada satu tu ygaku tertarik sangat ialah set tilam baby..yg alas tilammya di reka khas..so adorable..tapi tiba2 terfikir kat kepala ni..kalau aku boleh menjahit kan best..terus pegilah lagi surfing kat mudah.com..kot2 ada 2nd hand sewing machine yg boleh di ehem..ehem...haha...berangan tak sudahla kalau membuka facebook ni..byk sebenarnya yg boleh di buat kalau ada kemahiran menjahit ni kan...hmm..bila lah aku mahu belajar dan try buat baju sendiri...well..insyaAllah satu hari nanti

Friday, 8 July 2011

it's all about him..


All About Him lyrics

entry hari jumaat..

sephia...lagu so7 tengah berkumandang di radio hotfm...nostalgia betul lagu ni..bukan sebab apa..teringat kembali zaman2 kami buat elektif di UMS..kalau tidak silap tahun tu tahun 2000..lagu2 dari album tu yg sering kami putarkan..masa tu masih guna kaset lagi...teringat selesai buat kerja..petang2 naik bas utk ke bandar \kk jalan2 cari makan...favourite menu...sayap ayam dengan cicah kicap limau...

best sgt..walaupun ketika itu tiada kenderaan sendiri ..keseronokan naik turun bas tu yang menggamit kenangan.

sebenarnya nak citer..berat baby afeeq sekarang sdh mencecah 6.05kg...naik sekilo lebih ok..sikit lagi overweight...mcmna nak control .kalau buka mata ja mulut pun buka mau minum susu...that's why aku tambah cuti extra 1 bulan lagi..kalau tak susah juga maid aku nak melayannya...

latest picture klik here

Saturday, 2 July 2011

ceritaku..adalah cerita anak2ku



Pagi ni cerah...selepas hujan lebat sepanjang malam tadi.Time nih baby afeeq tgh tdur so curi masa sikit untuk menambah entry..malam tadi afeeq kurang lena akibat lubang hidung keciknya tersumbat...
kan mama sdh cakap..abg faez dgn kakak fateen jgn kiss2 adik..kan bahananya adik ngan mama juga yg tidak tidur mlm..
Time ni juga aku dgr suara abg Faez menyanyi2 dari bilik air ..tgh mandi..kecik2 lg sdh pndai menyanyi di bilik mandi...tapi lagu apa..aku sendiri pun tak boleh tangkap bait-bait lagunya.....
...idle for 10 minit tadi..baru siapkan afeeq..afeeq dah mandi...skrg tgh tergolek2 ditgh2 katil...hehe..
to be contd...
hari sabtu as usual..'.family day-out' bagi kami...alhamdulillah faez sdh beransur kebah demamnya...waalupun mlm tadi dia muntah 2 x +diarhhea...lembik sampai tidur...poor oral intake..




Thursday, 30 June 2011

perangai pelik semasa pegnant...

betul lah kata maid aku..setiap anak tu lain2 ceritanya...seperti kali ni mengandungkan afeeq aku nak kongsi satu perangai pelik aku...kalau aku tidak silap start bulan 6 kandungan..ada satu tabiat yang tidak pernah aku lakukan dalam kandungan ku sebelum ini...nak tahu apa dia?...Makan Sabun...(sabun buku lifebuoy warna hijau)...pelikkan!!

aku pun tak tahu kenapa..aku bukan makan seketul-seketul tu tapi..aku pegi makan buihnya..lemak berkrim...sampai pedih juga lah tekak aku..ni kalau dalam medical term di panggil "pica craving"...tapi setelah baby afeeq keluar habit itu lenyap macam tu sahaja...

Satu lagi peristiwa sebelum aku bersalin afeeq ni...aku terkena food poisoining yang sangat teruk...sampai 4 pint Hartmann drip aku kena bagi sebab dehydrated..baby afeeq pun terkesan..masa CTG dibuat afeeq punya jantung jadi tachycardiac..mujurlah bersalin normal..

bersalin kali ni aku try bersalin biasa...dengan 1 scar..alhamdulillah..walaupun proses hendak mengeluarkan afeeq tu sgtlah menyakitkan..tapi hilang segala kesakitan itu apabila afeeq dilahirkan..

bil elektrik..

hmm..afeeq baru sahaja tidur..kali ni confirm lena..sebab tadi sengaja aircond dimatikan utk save energy..lagipun petang tadi hujan lebat..so mlm ni tidala terasa bahang panasnya.Bukan apa..semenjak duduk rumah ni baru start nak pakai aircond..bukan sengaja dibeli...dah masuk dalam pakej rumah ni..so since kipas siling tidak disediakan terpaksalah guna aircond sedia ada.Bil elektrik 2 bulan pertama kami masuk rumah ni...sdh lebih rm150...tapi semenjak aku berpantang ni lagi la....aku pun tak tahu bila aircond ni berehat..24 hours on...tu yang bil letrik bulan ni sahaja mencecah 200(lebih rm50 dari biasa).Mungkin juga sebab kenaikan tariff elektrik..tapi memang sebab guna aircond non stop punya bahana.

Tambahan lagi si kecik tu macam tau2 ja..kalau aircond teda ..lenanya pasti terganggu.So kalau begini la berterusan..perancangan utk tambah satu lagi aircond di living room pasti akan dibubarkan..sementalaah bayaran bil yang melambung2...masih ok..living room dengan open air..itu aku lagi suka sebab tidaklah perlu berttutup rumah 24 hours..alamatnya tidur dengan segala kulapuk2 lah nantinya...

ok..itu entry aku malam ni...tengoklah kalau ada idea lagi best dipenghujung malam nanti...sekarang gue mau 'bersiram' dulu sementara adik afeeq tidur lena...fateen dan faez pul sedang khusyuk menonton kungfu panda 2...




no idea...

time menaip entry ni..hujan di luar sangat lebat...so mata ni pun mula redup2 mau tertutup...best oo kalau tdur time dgr hujan macam ni..afeeq sdh lama di buai mimpi dalam buaiannya tu...sebenarnya tiada idea yg mahu dikongsikan...cuma sedang menuggu abg balik lunch...

Wednesday, 29 June 2011

kehilangan staf yang paling berdedikasi...

Allahyarham SamininRubin..walaupun baru sahaja menjadi keluarga jabatan kecemasan semenjak 2009....keakrabannya sdh seperti abang sendiri...boleh dikategorikan abg long utk kami...orangnya sangat merendah diri...kepakarannya dalam jabatan kecemasan ini sdh setara 'pakar' bagi kami..sikapnya yang ringan tulang amat disenangi oleh semua..

arwah berasal dari ranau..dia dipindahkan ke hospital Likas pun atas sebab naik pangkat..selama setahun setengah itu beliau berjauhan dengan anak2 dan isteri tercinta...cuma berjumpa setiap hujung minggu.

kehilangan nya tiada pengganti...hanya Allah sahaja yang membalas segala kebaikannya...
insyaAllah..AlFatihah

p/s allahyarham meninggal dunia pada 30 april 2011..5 hari sebelum aku bersalin)..

glitz and glamour A&e nite 2011...

For the first time ever..casualty had their own Dinner...initially i am not confident with my self to attend because of afeeq..(still bonding to me for feeding)...this thing arise after me and husband make a deal..which is 2 weeks before the dinner...he with his colleagues went to Sandakan for 1 day trip..and only us left in the house(my maid also on her day off)...i dont feel like join them if thinking of my'3 serangkai'..i preferred to manage them in the house rather than in long journey'..so the deal was my hubby will let me go for dinner...and he will take care of my kids alone(my maid also off day that week)...

Sepanjang hari tu(sabtu) kami berjalan2 bersama kwn husbnd utk survey2 furniture ...so sampai pukul 8 mlm pun aku belum siap lagi...tambahan lagi semuanya bergantung pada keadaan afeeq..sekiranya dia meragam meaning dinner will be cancel..but alhamdulillah..selepas abg dan anak2 dinner..pukul 9 bersiap2 balik ke rumah....dinner tu sepatutnya berakhir pukul 11 mlm...

alhamdulillah akhirnya berjaya juga aku menghadiri dinner itu...dan anak2 semua tidur dikereta menuggu aku siap..abg borak2 ngan kwnnya...all went smooth as planned...

bla..bla..

Minggu hadapan genap aku berpantang 2 bulan...hmm kalau ikut perkiraan lama..maksudnya tidak lama lagi aku akan balik kerja.Tapi sejak gomen sdh berikan green lite utk berpantang 3 bulan,aku pun teruskan hingga ogos nanti plus cuti rehat..aku hanya akan balik bekerja pada bulan sept nanti.

hmm..Afeeq masih lagi menyusu badan..tapi kini beransur-ansur di ajar bottle feeding..takut nanti dia tidak biasa kalau aku sdh balik bekerja...


aktiviti hujung minggu

abang bersama anak2...

photo hunting..kebetulan ada perlumbaan bot naga..dragon boat...

rumahku....simply the best

main living room..combine actually....sbb memang sdh tiada ruang for 2nd living room..L-shape sofa..from Cas****


hehe..ni bunga gubah sendiri..wpun tak berapa nak cantik at least ada lah buat penyeri meja makan kami ni..hehe

ni bilik tidur utama...kids semua masih tidur sekali..fateen tu penakut..huhu

fateen bergaya..

dapur...alhamdulillah di berikan rezeki buat kabinet dapur macam ni...rezeki..

langsir..3 layer..hasil idea kami berdua...hehe



my dear hubby...i do i do..i love you...
my kids..i do..i do...love u ..(fateen,faez,afeeq)
nothing can change my love to u...
mmuah

Friday, 17 June 2011

Berpantang..


Alhamdulillah kali ni adalah kali ke tiga aku berpantang utk anak kami yang baru lahir 5.5.2011...Afeeq Akbar...dan hari ni dia telahpun berusia sebulan lebih.semangat hendak ber blog kenalah naik semula kan...betapa lamanya blog ini aku tinggalkan tanpa entry...ni mungkin juga bahana asyik berfacebook semenjak dua menjak ni...

Beza aku berpantang kali ni..hmm..

1.Kali ni berpantang sendiri di rumah sendiri..bukanlah kerana sdh biasa mengurus diri dalam berpantang..tapi memikirkan fateen yang bersekolah dan abang pun bekerja..terasa tidak sampai hati untuk berjarak jauh lagi...

2. Berpantang dirumah sendiri..(kalau dulu di rumah kerajaan)..nasiblah sempat berpindah masuk sebelum aku melahirkan..

3. Dan yang paling penting..kali ni berpantang di samping suami tercinta..(terima kasih sayang...u take very good care of us)

4.berpantang kali ini..sdh bertambah sebulan lagi..yeah..yeah

Monday, 16 May 2011

Afeeq Akbar Abu Bakar



Alhamdulillah syukur kepada Maha Penyayang..kerana di berikan lagi aku kesempatan melahirkan zuriat kami yg ketiga...Afeeq Akbar yang selamat dilahirkan ke dunia pada 5 . 5 . 2011 di hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah dengan kelahiran biasa(SVD)..3.65kg...




Monday, 21 March 2011

tup tap tup tap...sdh lebih tiga minggu kami duduk di rumah baru ni..alhamdulillah..segala2nya berjalan seperti yang dirancang..walaupun ada a few lagi yang masih tertangguh atas sebab2 yang tak boleh dielakkan...kami start berpindah secara "major" ke rumah ni dalam 2 /3 /2011..aku telah mengambil cuti 2 minggu semata2 untuk mengemas rumah yang baru masuk ni dan rumah kuarters yang dikosongkan sebelum dikembalikan kepada yang empunya...penat memanglah penat..sdhlah penat membusung perut yang sudah membukit ni...dicampur lagi penat hendak men"clearkan"kotak2 yang masih bertimbun...

alhamdulillah semuanya sdh selesai sebelum waktu aku menyambut kelahiran baby ketiga kami nanti..syukur ya Allah

p/s terima kasih abang..yang telah banyak mengerah tenaganya..tak lupa juga dgn maid aku.

Thursday, 17 February 2011

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Allah diberikan kami rezeki dan peluang untuk memiliki rumah sendiri...Plan awal dulu ingin tinggal sahaja di quartes ni sampai pencen..tapi selepas pihak hospital memulakan perancangan untuk menubuhkan sebuah taska utk warga hospital..baru terasa sudah tiba saatnya memiliki rumah sendiri.
idea ini tercetus ketika suamiku masih di Uk melanjutkan pelajarannya...dan ketika itu aku pulak telah pun disahkan bertaraf berpencen..so simpanan ku di kwsp boleh dikeluarkan..since ada wang lebih ..terfikirla untuk mencari kediaman yang sesuai...sehinggalah kami menemui rumah kami yang jaraknya dari tempat kerja sangat lah dekat..itu yang kami utamakan keselesaan ketempat kerja..dan dekat dengan kemudahan asas..dan 2 minggu sdh..OC telahpun kami perolehi..aku masih it lagi 2 tahun sdh...bulan mei 2009,aku baru meninjau2/survey2 tapak yang ketika itu baru selonggok tanah...dan kini masanya utk kami memasuki rumah...sanagt2 excited..dan gambr2 nanti akan aku upload tika kami berpindah rumah

Blog Archive