Friday, 28 August 2009

me and Fateen...

my dear princess

Fateen: Mama di rumah?

Me: Ndak..mama kerja petang ni....

Fateen:eee...sudah tadi kan..(meaning yesterday i ve off to work)

Me; itu kelmarin...hari ni pun mama kerja

Fateen:mama nda payah kerja la...

Me: mana boleh...nanti bos mama marah..fateen di rumah ya..besok mama pulang

Fateen: Ndak payah...fateen kerja , mama di rumah...

Me: ( i'm Speechless....)

Thursday, 27 August 2009

coretan mata...

Jam sudah pun menunjukkan jam 1240 pagi..tapi mata ni belum pun terasa letih lagi..hari ni sudah masuk hari kelima berpuasa...pantas...memang pantas masa berlalu..dan kalau di fikirkan tggl 4 bulan sahaja lagi kita akan meninggalkan tahun 2009 ni...masyaAllah tidak pun sedar...dan alhamdulillah kesulitan yang dulu terbyg akan diri,kononnya seakan tidak mampu terangkat oleh ku seorang..alhamdulillah segalanya sudah ku lalui dengan lancar berkat pertolonganNya YANG MAHA MENGASIHANI...dalam masa 9 bulan ini...aku percaya abang pun begitu juga...kadang kalau kita merasa terlalu mudah atau di pemudahkan dengan adanya pasangan kita...atau pun pembantu kita..ada ketikanya kita kena terima dan cuba berubah dan menyesuaikan diri ngan keadaan semasa..
Emosi...dan akal juga kena seiring..kekadang kala kita terlalu beremosi..menjadi kita kurang berakal..untuk memikir kan sesuatu yang mungkin sedikit cuma masalahnya..tetapi kerana emosi membesarkan lagi permasalahan...
Coretan ku kali ini hanya untuk mendodoi mataku agar bisa aku tidur..duhai mata lenalah...malam sudah larut...

Sunday, 16 August 2009

Mula2 plan mau pigi Jakel..survey2 kain buat baju raya(mcmla sempat ..seminggu lagi mau posa..adaka tailor mau terima lagi)...hmm macaman ntah..kalau sudah buka laptop ni maunya aku melekat sini sampai esok pagi..huhu...hmm..takpa maybe lepas entry ni baru aku pegi..kang merajuk lagi "minah fateen tu"....
kesedihan ku dengan pemergian mengejut Ustz Asri masih lagi terasa...allahyarham adalah salah seorang artis yang ku minati dan kagumi...AL FATIHAH...
AIK ..tiba2 aku hilang idea mau tulis apa...padahal mula2 tdi seakan melimpah2 idea...tiapalah ...nantilah aku sambung

sambungan(pada 17 Ogos 2009)..sekarang ni aku tgh tunggu patient during oncall...tommorow will be my day off...7 hours to go..so aku ndak mau comment apa2 pasal my call...since it still too early to be judged...since i am the head of department of this casualty...i have to be firm in making a decision..especially when it comes to my colleages off day...like this coming RAya .there are 3 of us...muslim and make 1 MO left for working...it's a difficult decision...in addition my hubby wasn't around..and i need to think about my maid welfare as well...and of course my two innocent kids...hmm....i've sent my letter to apply for MO releive during raya...4 slots to be taken..im not sure whether it would be approved or not...

will..be contd...

today(26/8/09)..alhamdulillah that MO releive has been approved..meaning what...i will celebrate my RAYA at kampung with my dear kids..alhamdulillah..and another surprise coming ahead....just wait>>>

Wednesday, 12 August 2009

H1N1...a word from casualty mo...


Personel Protective Equipment(PPE) only needed during aerosol related procedure(taking throat swab/nebulizer)

Aku di casualty ni sudah lama rupanya..dah 5 tahun..tapi selama lima tahun tu tidak pernah kami dapat jumlah pesakit yang sangat ramai(last month sahaja sudah mencapai 5414 org)..ni semua bahana "tsunami H1N1 ni la...media dan pak2 menteri tu suka2 hati buat kenyataan ,tidak pun mempertimbangkan keupayaan frontlinernya...bayangkan sajala..seorang DR nak attend 200+ patient per day...nasib baik Asst.MO kami sangat effective dan sangat membantu...sekarang ni jumlah MO hanya tinggal 4 orang sahaja..dan sistem syif pun sdh ditukar kepada oncall untuk mengurangkan stress..para MO...

Aku kesian melihat pesakit yang"over anxious" tentang H1N1 ni..sepertinya baru berlaku semalam..mereka berfikir masih lagi di fasa pandemik(2-3 months yg dulu)..tapi sekarang kita sudah pun di dalam fasa mitigasi...kalau dulu kuarantin /precaution untuk elak penularan dalam komuniti..tp skrg virus sdh pun menular dalam komuniti...

CASE 1:
seperti semalam, i ve received a call from MCA people..mention that one of our patient feel really upset because no hospital/clinic want to take a sample from his son(29 y.o)(that had a contact with Positive H1N1 )..that patient not even had ILI symptom...he threatened us to make a writtrn complaint about that issue...i've asked them to see me personally so that i can explain it in a better way..i did not blame them for not updating them self,because the guideline updated also very fast until our infection control consultant also keep updating us thru SMS...i believe there was a lot of hospital staff who not dealing directly with this H1N1 thingy still not clear about this and still insist themself to be taken a throat swab.

CASE 2:
AT 1 am .an anxious parent brought their 11/12 old child to casualty,just having cough and flu(no fever)..according to father they drove about 2 hour +(Kuala penyu-Likas Hospital)..because they left their son at kampung but unfortunately one of their niece was positive H1N1...and just discharge from the hospital staying together in one house...luckily nothing happened along the way...in the end this parents only required REASSURANCE...

p/s
please update ur self in this current situation...don't act like u know everything but in the end just revealed ur backdated idea/issue...

to my beloved patient:don't be too anxious and panic..this may cause more PROBLEM (evitable)..H1N1 is a virus...and the nature of the virus is self-limiting(5-7 days)...unless ur having cor morbid factor like :-
  1. Pregnant (pregnant lady: immunity is lower than the non-pregnant one)
  2. Obesity
  3. Diabetic (low imunity)
  4. Chronic lung disease
  5. child<2>