Resepi Kuih Bakar@bingka

Bahan-bahan
  • 210gm tepung gandum
  • 1/2 tsp Garam
  • 3 biji telur (Grade B)
  • 250ml santan pekat/susu segar
  • 200ml Air
  • 200gm gula
  • Pewarna hijau/perisa pandan

Cara-cara

  1. cairkan gula + air tadi...sejukkan
  2. Blend semua bahan(tepung/telur/santan@susu/pewarna /perisa pandan/garam-sehingga sebati/gula yg telah dicairkan
  3. Sediakan loyang (8 inci ) yang telah di sapu minyak atau mentega...
  4. Bakar selama 45 minit-sejam atau sampai permukaannya menjadi perang...Gas7
  5. Sejukkan apabila sudah masak kemudian dipotong sebelum di hidangkan
SELAMAT MENCUBA....

Comments

Nika said…
Ish bikin sia beliur ja ni kuih bakar ko. Sia terus teringat tu bingka ubi kayu. Tapi di sini teda ubi kayu ba....yg ada labu merah ja. Ada sia try bikin tu ari sbb teringin mau mkn kuih bingka. Rindunya pasar malam menggatal, dulu lps kerja mesti singgah beli kuih bingka ubi kayu sama sayap ayam panggang.
mamafateenz said…
aku pun baru belajar buat disini,kalau di msia kalau mau beli jak..aah..sayap ayam..

Popular Posts