Wednesday, 7 May 2008

Jagalah kebersihan....


“Jagalah Kebersihan Tandas Awam”


Pernah tak terfikir…bahawa kebersihan tandas tu mencerminkan keperibadian…aikks?kenapa tandas pulak…salah satu lah..ni pendapat aku…kalau kat sekolah..setahu aku..tak pernah ada sessi secara direct nak ajar kita bagaimana nak cuci toilet/bathroom secara objektif..betul tak…ke sekolah korang ada..paling2 pun kalau sesapa yang sekolah asrama tu..tau2 dah ada roster dorm yang kena cuci toilet row memasing….jgnkan di sekolah..even di rumah ada ka?ibu bapa yng tekankan menda alah ni..kalau sebut toilet semua orang buat muka jijik yang kengkononnya kalau buat muka mcm tu dia jenis “pembersih” orangnya…for me..jgn sebut pasal bersih kalau toilet sendiri tak mencerminkan kebersihan pemiliknya…

Aku timbulkan menda ni bukan apa…kami(aku,kakak dan adik aku) pernah mendapat didikan secara praktikal semasa aku form 1 dulu…ada kelas ka?tak ..arwah bapa aku yang ajar…kebetulan rumah kami yang lama dulu ada 3 bathroom…dan masa tu kami dah takdak pembantu rumah ..memandangkan kami semua dah besar panjang…so bapa aku ajar dari A_Z..tapi takdaklah lecture umum..bapa aku ajar..macaman nak sental mangkuk tandas tu supaya jadi putih berkilat..dan hilang segala kotoran yg tak diingini…macamna nak bersihkan alas duduk dia tu…sampailah ke sinki..so start dari direct\-learning dari bapa aku tu..selepas2 tuh…cuci toilet dah jadi tugas kami 3 org ni…so menda tu dah jadi amalan sampai ke hari ini…dan perkataan jijik tak pernah terlintas …dan sikap ni terbawa2 sampai ke hostel…dan sekarang ni ke rumah sendiri lah…hmm..thank u bapa...itu pun nama satu ilmu yang bermanfaat...

p/s tapi yang aku tak faham kalau ada manusia2 yang suka simpan "harta karun" dia tu..bukan rajin nak flush ke hapa...kucing pun kambus apa "harta karun" mereka...fikir2kanlah...

4 comments:

Fiona said...
This comment has been removed by the author.
Fiona said...

Haha Jan.. teringat waktu baru kawin dulu..my hubby selalu lupa angkat tu tempat duduk .. benci woorr.. but now he knows odi .. hehe

p/s sorry dbl post tadi

Kak Nah said...

Jan..dulu kan masa di maktab gaya..kak mi mnyuruh aku nyuci toilet..lepas cuci pi la kunun main di bawah pokok kari tu..pastu kak mi panggil balik..NAaa!!..dengan nada garang la kononnya.."Sudah ko cuci toilet?!!".."Sudah"..nya ku.."Jadi atu knapa lagi kamah tu"..mmg jenis melawan.."mana ku tau, kta kali beria lagi tu"..actually what happened..toilet tu aku nda cuci dalam mangkuk nya tu..ingatkan nda perlu coz tempat tu tempat "harta karun" bersemadi..kui! kui! kui!..sia2 ja kena tuduh org beria...

jann said...

hahaha...kaknah kedapatan..

Blog Archive