dinner..chinese style
untuk dinner malam ni...terasa nak mkn chinese style..so resepi aku kali ni..adalah ayam masak halia...
bahan2nya
ayam-6 ketul(untuk 2-3 org mkn)
sos tiram(2 sudu besar)
kicap cair(masin)
halia( 3inci-di potong memanjang(kiub)
bawang putih 3 ulas(di hiris halus)
cendawan butang/kering(ikut suka)
sayur campur(optional)
garam( jika perlu-sebab soso tiram n kicap cair) sdh masin
air secukupnya
tepung jagung 2sudu kecil(untuk memekatkan kuah)
tumiskan halia dan bwg putih hingga kekuningan..setelah itu..masukkan sos tiram dan kicap cair...tambah kan air..sekiranya sdh mendidih...masukkan ayam...apabila sdh separuh masak..masukkan cendawan+sayur campur....tambahkan tepung jagung yg telah di cairkan untuk mndapatkan kuah yg lebih pekat...sedap di makan bersama nasi putih...
p/s kalau di Malaysia dulu..suka jika masak ayam halia ni ngan cendawan yg byk dan dried kurma...sesuai juga bagi ibu2 yg masih dalam pantang..
Comments