dinner..chinese style

untuk dinner malam ni...terasa nak mkn chinese style..so resepi aku kali ni..adalah ayam masak halia...

bahan2nya
ayam-6 ketul(untuk 2-3 org mkn)
sos tiram(2 sudu besar)
kicap cair(masin)
halia( 3inci-di potong memanjang(kiub)
bawang putih 3 ulas(di hiris halus)
cendawan butang/kering(ikut suka)
sayur campur(optional)
garam( jika perlu-sebab soso tiram n kicap cair) sdh masin
air secukupnya
tepung jagung 2sudu kecil(untuk memekatkan kuah)

tumiskan halia dan bwg putih hingga kekuningan..setelah itu..masukkan sos tiram dan kicap cair...tambah kan air..sekiranya sdh mendidih...masukkan ayam...apabila sdh separuh masak..masukkan cendawan+sayur campur....tambahkan tepung jagung yg telah di cairkan untuk mndapatkan kuah yg lebih pekat...sedap di makan bersama nasi putih...

p/s kalau di Malaysia dulu..suka jika masak ayam halia ni ngan cendawan yg byk dan dried kurma...sesuai juga bagi ibu2 yg masih dalam pantang..

Comments

Fiona said…
Jan 1st baby ada pantang kah? do u follow the tradition? Saja mau tau ur opinion as a doctor .. hehe
mamafateenz said…
ada..as usual tapi not the proper one i thought,makan kena yg panas,tapi make sure buah ngan sayur tu ko mkn mcm biasa,sbb constipate nanti susah woo....sbb saya berpantang pun di kampung...siap berurut tu..after 40 days..hehe..ok jugak...berpantang ni...lagipun aku mmg suka massage2 ni
Fiona said…
Wow i tot since u jadi doktor ndak sudah ikut pantang .. hehe buli tahan juga ko Jann..Aku 2 anak pun ndak pantang..

Popular Posts