Daging masak kicap pedas

  • 500g daging batang pinang - di hiris(hehe..mula2 tengok resepi ni,terfikir..manalah aku nak cari batang pinang kat UK ni...hehe..tak perasan..daging tu)
  • 15 tangkai cili kering
  • 1/2 camca teh jintan besar
  • 1/2 camca teh jintan kecil
  • 1 camca teh lada hitam
  • 1/2 inci halia
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • kicap pekat
  • sedikit air asam jawa
  • 2-3 biji bawang besar dimayang
  • garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  1. kisar cili, jintan, lada hitam, halia, bwg merah & bwg putih
  2. tumis bahan kisar sehingga naik minyak
  3. masukkan daging
  4. masukkan air asam jawa, kicap, garam & gula
  5. renihkan seketika, masukkan bawang besar
  6. tutup api, sedia utk dihidan

Comments

Popular Posts